piątek, 7 marca 2014

ANGIELSKIE EGG CODDLER CZYLI ROZPIESZCZONE JAJKA

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc; zanim pojawią się tu jednak przepisy na stół wielkanocny krótko o jajkach, które przecież na nim królują. A przy okazji jajek pokażę Wam angielski sposób na jajka czyli egg coddler. A może już go znacie....?



Jajka są doskonałym źródłem wielu pożytecznych składników: najbardziej popularne jajo kurze zawiera 75% wody, 13% białka , tluszcze, w tym 4% bardzo cennych tluszczy nienasyconych, witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz minerały tj.wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez. Najcenniejszym składnikiem jajka jest białko, to ono zawiera niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu aminokwasy, wzmacnia nasze kości i stawy. Żółtko natomiast chroni nas przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi ; zawarta w nim lecytyna zapobiega odkładaniu się cholesterolu w żyłach a luteina wzmacnia nasz wzrok i chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Warto zatem włączyć jajka do naszego menu. Jajka dają nam wiele możliwości na ich wykorzystanie w kuchni. Od jajek na miękko, na twardo, sadzonych, w koszulkach po jajecznice i omlety.

Każdy ma swoje sposoby na gotowanie jajka na miękko; jedni wkładają je do wrzącej inni do zimnej wody. A wy jakie macie sposoby na idealne jajko na miękko?

Fajną alternatywą dla tradycyjnego gotowania jajek na miękko jest właśnie
angielskie egg coddler.




Coddler to porcelanowe naczynko z pokrywą, często przepięknie zdobione wywodzące się z 19-wiecznej Anglii. Prekursorami i jednocześnie najbardziej znanymi firmami produkującymi egg coddler są ROYAL WORCESTER oraz WEDGWOOD. W zależności od marki coddlery różnią się kształtem, wielkością, zdobieniami ale również odrobinę instrukcją użytkowania.


ROYAL WORCESTER coddlery występują w następujących rozmiarach:

- standard - na jedno jajko ( wysokość części porcelanowej ok.5 i 1/2 cm)
- king size - na dwa jajka ( wysokość części porcelanowej ok.6 1/2 do 7 cm)
- jumbo - na 3 jajka
- maxime - już nie produkowane



    zdjęcie ze strony egg.coddlers.com/Royal Worcester/ sizes


WEDGWOOD oferuje następujące rozmiary

- mały - na jedno jajko ( wysokość części porcelanowej ok.6 cm.)
- duży - na dwa jajka



SPOSÓB UŻYCIA 
dla Royal Worcester


  • smarujemy coddler i pokrywę wewnątrz masłem ; wbijamy jajko, można posolić i popieprzyć 
  • przykręcić pokrywke ; należy to zrobić delikatnie niezbyt mocno - dokręcamy trzymając za pokrywkę ,  nigdy za uszko
  • wstawić coddler do gotującej się wody, tak by zanurzył się w niej do połowy 
  • gotować ok.7- 8 minut
  • wyjąć delikatnie chwytając przez rękawicę za uszko, postawić na ściereczce lub drugiej rękawicy - nigdy nie stawiać na zimnym blacie
  • delikatnie przez rękawicę lub sciereczkę sciereczkę odkręcić pokrywę 
  • serwować 

SPOSÓB UŻYCIA 
dla Wedgwood

  • smarujemy coddler i pokrywę od wewnątrz masłem 
  • wbijamy jajko lub jajka, solimy i pieprzymy 
  • zakręcamy delikatnie pokrywę - nie trzymamy za uszko
  • wstawiamy do gotującej się wody, zanurzając coddler do jego szyjki 
Gotujemy w zależności od rozmiaru :

- mały: duże jajko-5i 1/2 minuty
- mały :średnie jajko- 5 minut

- duży :2 duże jajka-8 i 1/2 minuty
- duży :2 średnie jajka - 6 i 1/2 minuty
  • dalej postępujemy jak wyżej: wyjmujemy, odkręcamy i poddajemy. 

Gdy otworzymy coddler i konsystencja jajka nas nie zadowala można coddler ponownie zamknąć i umieścić w gotującej wodzie. Z czasem, gdy oswoimy egg coddler będziemy mogli przygotowywać jajka o takiej konsystencji, jaka nas zadowala.


Nie używać jajek wyjętych bezpośrednio z lodówki. 
EGG CODDLER NIE MOGĄ BYĆ UŻYWANE W KUCHENKACH MIKROFALOWYCH ANI NA OTWARTYM OGNIU.
Po użyciu naczynka zalewamy wodą a najlepiej od razu myjemy ; w delikatnym płynie, nie używamy ostrych ściereczk. 


Do jajek przygotowywanych w coddlerach - szczególnie do tych większych rozmiarów można dodawać różne dodatki: paseczki szynki, bekonu, zioła, śmietanę, dowolne sery, łososia i dowolne przyprawy. Coddlery mogą też służyć jako mini naczynka do fundue serowego lub czekoladowego.





 Egg coddler to kultowe, kolekcjonerskie naczynko do przygotowywania i efektownego serwowania jajek.  To fajny gadżet do kuchni lub pomysł na prezent. Niestety nie tani i nie wszędzie dostępny - głównie,, w sieci,,. Taniej można kupić mało używane coddlery w bardzo dobrym stanie. Nigdy jednak nie kupujecie coddlerów,, no name,, ani żadnych robionych w Chinach bo ich jakość pozostawia wiele do życzenia; porcelana nią nie jest i w każdej chwili może popękać a pokrywki nie spełnią swojej roli i będą rdzewieć. Jajka w naczynku coddler przygotowuje się higienicznie i sprawnie.
Przeglądając różne strony traktujące o egg coddlers natknęłam się jeszcze na takie oto podsumowanie pewnego angielskiego blogera, które brzmiało mniej więcej tak:

,,....egg codlers są tak piękne i urokliwe, że nawet gdybyś nigdy nie spróbowała ugotować w nim jajek, albo jajka ugotowane w nim nie spełnią twoich oczekiwań,
to naczynko to będzie piękną ozdobą twojej kuchni... zawsze też może posłużyć ci jako pojemnik na przyprawy lub... mini wazonik na kwiatka..,,

Co sądzicie.?





źródło informacji ze strony egg coddlers com




 Wytrawne Vege Śniadanie

27 komentarzy:

  1. ciekawe naczynie, nigdy sie nie spotkałam z czyms takim, fajnie wiedziec:)
    ja gotuje na czuja :)
    :) Zapraszam na swój profil i Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu nie obiło mi się o uszy, a dzięki Twojemu postowi dowiedziałam się czegoś ciekawego;) Świetna sprawa z tym naczynkiem;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ja do niedawna też nie wiedziałam,, co zacz,, ale jak już obczaiłam temat to czemu się nie podzielić...
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy jajkowy post. Muszę poszukać na allegro....jajka lubimy pod każdą postacią:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na allegro i ebay-u..... Na tym pierwszym są dostępne u jednego Sprzedającego porcelanę angielską ( niestety ceny....:)) Pytać o rozmiar, bo sprzedajacy nie podaje i czy nowe czy używane..... tak jak pisałam w poście czasem używane są w stanie idealnym, bo Anglicy często mają duże kolekcje egg coddlers, których używają sporadycznie......

      Usuń
  4. Genialne gadżety:) Też bym chciała takie mieć. Klimatyczne. Ja też jestem wielbicielką jajek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukaj okazji na allegro...... Mnie się udało kupić używane w stanie idealnym: oba prosto z Anglii, jeden za 22 zł, drugi w licytacji od złotwki za 50 zł. Niestety te moje to mały rozmiar ( więc będę jeszcze szukać większych...)
      .....no i chwytając okazję nie zwróciłam uwagi na to, że są to różne marki, co trzymając się instrukcji użytkowania wyklucza gotowanie w jednym garnku....

      Usuń
  5. Człowiek uczy się całe życie!
    Przyznaje, ze nigdy nie widziałam takiego naczynka ( a jesli tak, to pewnie nie zwróciłam uwagi) ani nigdy nie jadłam tak podanego jajka :)))
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyglądałam się ostatnio podobnym "pojemniczkom" ale sprzedawca najwyraźniej nie miał zielonego pojęcia co sprzedaje bo twierdził, że to słoiczki na przyprawy. Twoje są przepiękne. Doskonale opisałaś jak z nich korzystać i z czym to się je. Wyposażona w informacje od Ciebie ruszę na poszukiwania tych ślicznotek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;))))))) miłego......

      Usuń
    2. Miłego poszukiwania.....:)) ponieważ chyba masz niedaleko to sugeruję kiedyś zajrzeć do Piaseczna na ul.Szkolną 13c paw.17 Galeria Antyk; mogą mieć na miejscu.....ew.szukaj do nich telefonu.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. No fakt do Piaseczna nie mam daleko, dzięki chętnie skorzystam bo zapałałam miłością do tych "pojemniczków na przyprawy" ;)

      Usuń
    4. .....mogą być pojemniczkami na przyprawy....:)
      Znalazłam piękne podsumowanie,, użytecznośći,, egg codlers na jednej z angielskich stron i pozwoliłam sobie dopisać je jeszcze na końcu posta....jeśli nie spełnią naszych oczekiwań w tym do czego zostały przeznaczone i tak będą piękną ozdobą kuchni....mogą być pojemniczkami na przyprawy właśnie lub mini wazonikiem na kwiatka....:)) Szkoda tylko, że angielska porcelana,, tak się ceni,,....:)

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. jajeczny post podoba mi się:)) dzięki za polecenie bloga:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na te jajka :) z takim podaniem się jeszcze nie spotkałam :)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i zapraszam częściej...... :)

      Usuń
  10. Uwielbiam jajko na miękko:) Ja gotuję 3,5 minuty ale na gotującą się wodę wrzucam. Czasami trzymam do 4 minut i też jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szczęściara z Ciebie jak jajka na miękko zawsze Ci wychodzą.... :) dla mnie to pięta Achillesa i pewnie dlatego
      ratuję się .... gadżetami......))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Fajny ciekawy wpis :) Dużo nowych rzeczy można się nauczyć :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wpis... wielkie dzięki za poszerzenie mojej wiedzy jajecznej :) Egg codlers są ślicznościowe :) ... a ja do gotowania jaj na miękko używam takiego angielskiego plastikowego jajka, które w trakcie gotowania zmienia kolor... i udaje mi się poprawnie ugotować jajko na miękko :)... pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli angielskie gadżety górą..... :))
      P.:)

      Usuń
  13. Gdzie moge kupic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć komentarz niżej :) tam zawedrowała moja odpowiedź....

      Usuń
  14. Witam :) na allegro lub ebay, proszę też zobaczyć kilka komentarzy wyżej dane galerii w Piasecznie ( oni są właściwie jedynym sprzedawcą w tej chwili na allegro) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne naczynko! Przepadam za jajkami szczególnie na śniadanie, a taki wynalazek mógłby mi jeszcze bardziej umilić przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger