czwartek, 3 kwietnia 2014

ALE JAJA.... FASZEROWANE

Święta Wielkanocne to jednak taki czas, gdy z jajkami możemy naprawdę poszaleć i przygotować je na wiele sposobów. Ja bardzo lubię jajka faszerowane różnymi farszami i pastami; ten sposób ich przygotowania daje nam nieograniczone możliwości. Przygotowane tak jajka cieszą oczy kolorami a podniebienie smakiem.... Dziś polecam jaja faszerowane w dwóch  smakach.



JAJKA BURACZANE* Z BRYNDZĄ I ZIOŁAMI 
*By osiągnąć buraczany kolor jajek po ugotowaniu ich na twardo dajemy na całą noc do wody odlanej z marynowanych buraczków ( takich z domowej spiżarni lub kupionych w sklepie)

3 jajka 
opakowanie bryndzy 125 gr.
koperek i natka posiekane
pieprz do smaku ( bez soli bo bryndza jest słona) 
1-3 lyżeczek majonezu 

Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka ( tu nie będą nam potrzebne ale możemy je zużyć do następnego przepisu)
Bryndzę rozgniatamy z majonezem, dodajemy posiekane zioła i pieprz.
Mieszamy i napełniamy połówki buraczkowych jajek. 
Posypujemy szczypiorkiem. 


JAJKA Z SZAFRANEM
3 jajka 
mały ząbek czosnku
1-2 łyżeczek majonezu 
szczypta szafranu ( 1-3 nitek)
szczypta soli, pieprz

Czosnek rozcieramy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka, majonez, szafran i ucieramy całość. Doprawiamy pieprzem. 
Połówki jajek napełniamy nadzieniem i dekorujemy dowolnie.
U mnie rzeżucha i marynowany czerwony pieprz.




Smacznego jajka.....





25 komentarzy:

  1. Planuję przedświąteczny atak na znajomy dom szczęśliwych kur. Mam nadzieję, że mieszkanki spiszą się na medal, a właściciele pozwolą podkraść urobek. Bardzo fajne pomysły na jajka. Te z bryndzą i ziołami bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak szczęśliwe to się spiszą..... :)) mój faworyt to też te buraczanre z bryndzą.... chociaż bardzo lubimy też te z papryką i szynką.... Pozdrawiam:))

      Usuń
  2. Zjadłabym wszystkie, uwielbiam jajka, te fioletowe świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam jajka......teraz można poszaleć... :))

      Usuń
  3. mmm... przekonują mnie szafranowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się bosko, ułożone wszystkie razem na talerzu :) W smaku też są pewnie rewelacyjne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie najbardziej zaintrygowały te z szafranem.. powiedz mi czy on jakoś zmienia smak jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm....szafran ma korzenny zapach i smak...( trochę jak grzyby, drzewo sandałowe, dym, pieprz...) bardzo w sumie specyficzny....i jest on wyczuwalny w jajkach. Ważne by nie przesadzić z ilością - do zabarwienia wystarczą 1-3 nitek szafranu.....gdy damy zbyt dużo potrawa będzie gorzka....i kiedyś doświadczyłam tego na własnych kubkach smakowych przesadziwszy z szafranem, którego dodałam zbyt dużo do pieczonego halibuta.....Pozdrawiam....

      Usuń
    2. Hmm.. będę musiała wypróbować na moich kubkach :) jak tylko uda mi się kupić szafran to się biorę do roboty:)

      Usuń
    3. Właśnie nie ma jak ocena organoleptyczna...:)).wszystkie opisy i oceny są w końcu bardzo subiektywne.... to co ja odbieram właśnie w ten sposób.... Tobie może się kojarzyć i smakować zupełnie inaczej....
      Pozdrawiam....:))

      Usuń
  6. U Ciebie wspaniały zestaw faszerowanych jaj, do wyboru, do koloru :) Ja biorę po jednym z każdego zestawu :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Urzekły mnie te jajka zabarwione burakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.... :)) mnie też się bardzo podobają..... kiedyś robiłam marynowane w całości w zalewie z udziałem barszczu buraczanego....nie faszerowało się ich, tylko podawało połówki z sosami. W tym roku postanowiłam wykorzystać ten sposób zabarwienia do jaj faszerowanych....:)) Pozdrawiam....

      Usuń
  8. Wow, widzę że rzeczywiście masz niezłe doświadczenie z buraczkami ... ;)
    Taki ładny róż to rozumiem ! ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe propozycje na zbliżające się święta:) no i nie tylko, chyba wykorzystam niektóre pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekny zestaw smakowitych jajek:)
    Zapraszam do mnie po wyroznienie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Weszłam tu z przyjemnością. Bardzo smakowite te jajcarskie propozycje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam zatem serdecznie....i zapraszam częściej... :))

      Usuń
  12. No nie wiem które wybrać. Zjadłabym każdego:) Pięknie podane,

    OdpowiedzUsuń
  13. Jajka buraczane najbardziej przypadły mi do gustu. Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy pomysł na przekąski :)
    Zapraszam do mnie :)))) Pozdrawiam i Miłego weekendu :)

    Wyłącz sobie te cyferki w komentarzach będzie łatwiej pisać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki.... już do Ciebie zaglądam :))
      ....co do cyferek.... to podobno jakaś tam ochrona przed spamem....początkowo miałam wyłączoną teraz włączyłam....w sumie to jest włączona na wielu blogach, które odwiedzam...dla mnie to nie jest aż taka utruda wpisanie tych kilku cyferek....zastanowię się jeszcze..:))

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger