wtorek, 28 lipca 2015

FLAN Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I MIGDAŁAMI

Witajcie :) dzisiaj kolejne po fasolce z orzechami włoskimi   wcielenie fasolki szparagowej czyli flan z fasolką i migdałami.  Są chętni na porcję..? Zapraszam :)


FLAN Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I MIGDAŁAMI 
zainspirowana przez Juls' Kitchen :)

200 g ricotty
400 g fasolki szparagowej zielonej
3 jajka
100 g migdałów ( u mnie płatki), lekko podprażone na suchej patelni
+ do posypania wierzchu i posiekane do posypania wysmarowanej formy
4 łyżki startego parmezanu lub twardego sera koziego
+ 2 łyżki do posypania wierzchu
kilka listków bazylii
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy



Fasolkę oczyścić i obgotować we wrzątku ok 10 minut, następnie zahartować zimną wodą. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

W misce wymieszać ricottę, parmezan, jajka i bazylię, dodać posiekane migdały oraz fasolkę.  Doprawić.  Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Foremkę nasmarować masłem i wysypać posiekanymi migdałami. Wyłożyć masę, wygładzić powierzchnię i posypać wierzch serem i migdałami.
Piec 30-35 minut.  Podawać jeszcze ciepłe lub na zimno. Można ponownie podgrzać.




Smacznego...


36 komentarzy:

  1. no pytasz! oczywiście kawałek dla mnie:) uwielbiam fasolkę, a w takiej postaci jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My oczywiście jesteśmy chętne na porcję a nawet dwie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Was dwie, to oczywiste :D

      Usuń
    2. Oj tam jak więcej nie będzie to i jedną zawsze się możemy podzielić :D

      Usuń
  3. Wspaniale to wygląda, oj narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo zachęcająco.Myślę,że przepis jest godny wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie w 100% w moim guście - wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu, że znalazłaśb u mnie wreszcie coś dla siebie ;) pozdrawiam.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam fasolkę, a w takim wydaniu chętnie bym skosztowała ten kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takie danie nie musisz mnie namawiać, ustawiam się w kolejce po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo ładnie. Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezłe i ciekawe danie :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Też teraz szaleję z fasolką szparagową, bo obrodziła na działce, pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki sposób na fasolkę szparagową bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U Ciebie wszystko zawsze wygląda perfekcyjnie:) Zjadłabym bo uwielbiam fasolkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zawstydzasz mnie ;) dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  14. Pewnie, że są chętni. Ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewnie, że są chętni. Ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak smacznie wygląda, że ja się piszę na jedną porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie pyszne danie znajdzie pewnie wielu amatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam fasolkę w każdej postaci! Na pewno pyszne danie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne połączenie smaków, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A cóż to za kokieteryjne pytanie, serwujesz takie smakołyki, że bez pytania sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda pięknie! wszystko co z fasolką szparagową jest boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja się chętnie poczęstuję, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Olu urotowałaś moją ricottę. Miałam zrobic kwiaty cukini, ale za póżno kupiłam ricottę. Nie lubię tego sera szczególnie- ale w takim towarzystwie - szczególnie fasolki dam radę. Zabieram się do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało ;)

      Usuń
  24. jakie piękne zdjęcia! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger