piątek, 22 stycznia 2016

KOKTAJL ,, ZACZAROWANA FASOLA,,

Witajcie :) mamy weekend, czas odpocząć, naładować baterie..... czas relaksu, relaksu to czas ;) Zatem bez zbyt długich wstępów i skomplikowanych przepisów zapraszam na szybciutki koktajl z dodatkiem czerwonej fasoli, który ma nam w tym błogim relaksie pomóc regulując ciśnienie krwi i uzupełniając braki potasu i magnezu. Przepis na tak ,, zaczarowaną fasolę,, zwrócił moją uwagę w 2 części książki ,,Koktajle,, K. Błażejewskiej którą wszystkim maniakom miksowania polecam.




ZACZAROWANA  FASOLA 

100 g czerwonej fasoli
- ugotowanej wcześniej
lub z puszki bez przypraw i konserwantów
200 - 250 ml roślinnego mleka
1 banan
1/2 miękkiego mango
1 łyżeczka kakao




Wszystkie składniki miksujemy.
Ja,, podkręciłam,, kolorek kilkoma kroplami soku z buraka ;)



Miłego weekendu...

31 komentarzy:

  1. Fasolowy koktajl? Nietypowy, ale może być ciekawy. Chetnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w sumie tylko propozycja i jedna z wielu możliwości bo można do fasolki dodać inne owoce :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy, niestety moją czerwoną fasolę zużyłam dziś na klopsy, ale jak tylko zdobędę nową, spróbuję tego zaczarowanego trunku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakże miło mi gościć u siebie takie sławy :) podziwiam od dawna!! Co do koktajlu to już myślę o innej wersji np z dodatkiem malin :)

      Usuń
  3. Maniak blendowania - to ja, to ja !! Super przepis, muszę go wypróbować, bo ostatni nie ma dnia, żebym nie zrobiła jakiegoś koktajlu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem polecam obie książki ;) pełno w nich ciekawych propozycji, będziesz mogła się wyżyć na maksa :)))

      Usuń
  4. Interesujące połączenie, ciekawa jestem smaku takiego koktajlu :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno jest pewne, nie czuć smaku fasoli :)))

      Usuń
  5. Fasola na słodko jest nam bardzo dobrze znana ale koktajlu to nie robiłyśmy jeszcze :D Fasola i kakao świetnie się łączy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda slodkie wypieki z fasoli są teraz,, na topie,, i fajnie ;) spróbujcie zmiksować jakiś koktajlik :D

      Usuń
  6. Zachęcona tym co piszesz, chętnie sobie taki koktajl przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurczę,,,sama chyba nie odważyłabym się na koktajl z fasoli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieeee spoko ;) zauwaź, że tej fasoli w porównaniu do innych składników nie jest tak dużo. Tak więc nie ma się czego bać ;)

      Usuń
  8. Koktajl na pewno smakował świetnie, bardzo lubię wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No takiego to jeszcze nie piłam koktajlu, intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no dobra, koktajlu na bazie fasoli jeszcze nie piłam, ale przyznam, że jestem zaintrygowana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja byłam ;) tak na prawdę to całkiem udany kamuflaż fasoli a można też zmienić owoce na inne, sezonowe. :)

      Usuń
  11. Sam ostatnio serwuję sobie koktajle, Twój wygląda bosko :)pozdrawiam Olcia

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam koktajle, więc ten jak najbardziej by mi zasmakował:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  13. Fasola? W koktajlu...? Sama nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro przeszedł szpinak i jarmuż to i fasola ma szansę ;) w słodkich wypiekach się sprawdza.... więc i w koktajlu może no ale ocenisz jak spróbujesz ;) ja mogę powiedzieć tylko tyle, że gdybym nie wiedziała że ona tam jest to bym jej nie wyczuła :)

      Usuń
  14. I to jest fajne, że w takich przeróbkach nie czuć fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czerwona fasola w ciastach i deserach to dla mnie żadna nowość, ale na pomysł dodania jej do koktajlu to bym nie wpadł. Czad! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Intrygujący koktajl, brzmi naprawdę ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  17. zaskakujący koktajl, może kiedyś spróbuję zmiksować, gdyż jestem ciekawa smaku;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger