czwartek, 18 lutego 2016

BISZKOPCIK ZIEMNIACZANY

Witajcie :)  jakoś aura to nas nie rozpieszcza....u mnie zimno  i ponuro.
Mimo powyższego  poczyniłam pewne wiosenne przygotowania i zakupiłam bardzo fajne nasionka oryginalnych ziół i miksów sałat, które będę siać i mam nadzieję przez cały rok zajadać z własnego parapetu :) Jeszcze jedno cudo na tym parapecie zagości a mianowicie krewniak czosnku niedźwiedziego tzw. czosnek dziwny, który ma cudne zielone jadalne czosnkowe perełki :) znacie...?  tym jak parapetowy ogródek będzie funkcjonował będę się z Wami dzielić na Fb ;)



Tymczasem zapraszam na bardzo ciekawe ciasto do przygotowania którego potrzeba tylko 4 składników a główny z nich to ZIEMNIAK.  Niby ciasta warzywne nie są już żadną nowością niemniej jednak to jest bardzo ubogie w składniki a efekt smakowy jest na tyle intrygujący, że pierwsza porcja ciasta rozeszła się w ciągu kilku chwil, jeszcze ciepła a towarzyszyła temu uporczywa myśl granicząca z niedowierzaniem: ale jak to, z ziemniaka...??? Ano z ziemniaka.


Przyznam szczerze, że miałam mieszane odczucia i korciło mnie by dodać chociaż proszek do pieczenia ale ostatecznie zaufałam recepturze.
Ciasto bardzo nieznacznie wyrasta, by po pewnym czasie opaść a to jakby nie było,,nie wróży nic dobrego,, mimo to ciacho nie ma zakalca a fajną wilgotną strukturę - coś między nasączonym biszkoptem a... flanem. Jest bardzo lekkie i smaczne nawet bez dodatków.  Niemniej jednak ze śmietaną i owocami lub jakimś owocowym sosem powstanie deser co do którego osoby niewtajemniczone nie zgadną że jedzą ziemniaczane ciacho. To jak, przekonani?

BISZKOPCIK  ZIEMNIACZANY 

300 g ugotowanych ziemniaków,  najlepiej mączystych
- przecisniętych przez praskę lub sitko
3 jajka
100 g cukru
kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego


Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać aromat i ziemniaki.  Dobrze wymieszać przy pomocy miksera. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do nasmarowanej masłem i oprószonej  bułką tartą keksówki. *
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 30-40 minut.


Podawać posypane cukrem pudrem  lub z waniliową śmietanką i owocami. ...

* za drugim razem ciacho trochę mi przywarło od spodu i gdyby tak się wam zdarzyło to nie panikujcie. Podajcie kawałki biszkopciku w pucharkach, przełożone śmietaną i owocami.

Smacznego...

41 komentarzy:

  1. pomysł z parapetowym ogródkiem już mi się podoba. A co do ciasta - zaskakujące! Jak widać da się i z ziemniaka coś upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz widze taki - musze zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. I przyznam, ze jestem bardzo go ciekawa.
    pysznie sie prezentuje.
    cudnego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sobie wyobrażam jaki jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeny ciekawy przepis , muszę zrobić :)

    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie miny niedowierzające, a cisto prezentuje się bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaki jak wiele innych warzyw świetnie sprawdzają się w słodkim wydaniu. Biszkopcik paluszki lizać. Pozdrawiam Olusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na załączonym obrazku :) hmmm potrafią zastąpić nawet mąkę...
      Pozdrawiam Elu :)

      Usuń
  8. Jak widać ziemniak nie jedną ma twarz :D Nawet do ciasta się nada :D
    A zainteresowałaś nas tym czosnkiem dziwnym! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek dziwny paradoxum ( coś tam ;)) jest w zasadzie tak samo dziki jak niedzwiedzi. Można go spotkać w lasach i nie jest chroniony. Cała roślinka jest jadalna a te perełki szczególnie urocze :) ja zamówiłam cebulki u znanych mi Chwastożerców :)

      Usuń
  9. oo takiego ciasta to nie próbowałam. co do nasionek ja już sobie pierwsze ziółka posiałam,muszę jeszcze kilka dokupić,mam również zamiar wyhodować kiełki,ale co z tego będzie,,no zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kiełków to bym chciała nabyć kiełkownicę bo hodowla w słoiczkach średnio mi idzie ;)

      Usuń
  10. Z ziemniaka można wiele pyszności stworzyć :)
    A czosnek dziwny brzmi ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Z ziemniaka można wiele pyszności stworzyć :)
    A czosnek dziwny brzmi ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Po cieście z ziemniaka już chyba żadne warzywo użyte do pieczenia mnie nie zdziwi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja ziemniak chyba jest najmniej posądzanym o zaistnienie w cieście :D a jednak da się go tam upchnąć z powodzeniem. Mam jeszcze w planach bardziej wypasioną wersję ciasta z ziemniorów :)

      Usuń
  13. Potrafisz zaskoczyć ;) Świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. A i takie było :) Myślę że można się nawet od niego uzależnić, bo tak niewiele trzeba by je zrobic :D

      Usuń
  15. Hello dear Olka !
    A blueberry delight, you've already done lust!
    Nice weekend dear friend!
    Hugs and kisses!

    OdpowiedzUsuń
  16. O takim cudzie jeszcze nie słyszałam ! Tzn, słyszałam, żeby do chleba i sernika dodawać ziemniaki, ale jakoś nigdy nie obił mi się o uszy biszkopt - chociaż ma to sens, zważywszy na to, że i chleb można z bulwy zrobić :) Tylko taki chlebek często wychodzi kleisty, a twój biszkopcik taki ładny i pulchniutki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie piekłam chleba ani sernika z ziemniakami... choć słyszałam :)
      Biszkopcik mnie skusił minimalizmem skladników, prostorą wykonania i tyn że można z nich coś słodkiego wyczarować :) Kleisty nie jest choć lekko wilgotny ale lekki :)

      Usuń
  17. Też muszę wziąć się za wysiewanie roślinek, bo już wszystko kupione i czeka. Pomysł na biszkopt z ziemniaków jest GENIALNY :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie do wiary że z ziemniaków :) Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zaskakujacy pomysł ;-) takiego biszkoptu jeszcze nie widzialam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z ziemniakiem? Ciekawy pomysł na biszkopt, kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja się przekonałam, genialne to jest! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? :) też tak sądzę, że jak na minimalizm składników genialne ;)

      Usuń
  22. Brzmi bardzo interesująco i wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No właśnie: buraczane, cukiniowe, marchewkowe i o ziemniaka wreszcie ktoś zadbał:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo mi się podoba Twój przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ziemniaczany to ja robiłam jedynie sernik. A biszkopty lubię ponad miarę i z wielką chęcią bym taki wykonała. Przepis zachęca, a wygląd jeszcze bardziej. Pozdrowionka od starej blogowej znajomej. Powróciłam i stęskniłam się za tymi blosakowymi smakołykami. Nie zawiódł mnie tej przepis. Wyląduje na pewno u mnie niebawem w zeszycie z ulubieńcami. Buziaki. Megly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że wróciłaś i że pamiętasz o mnie ;) zaglądałam do Ciebie ale... była cisza.
      Już pędzę zobaczyć co u Ciebie nowego :) biszkopicik jest specyficzny ale polecam, prosty, mało składników a pyszny :) pozdrawiam!

      Usuń
  26. No nie wierzę! I to naprawdę urosło? Bez środków spulchniających? No i bez mąki... Aż udostępnię, bo ostatnio rozmawialiśmy w pracy o ciastach warzywnych. No więc znam marchewkowe, fasolowe, szpinakowe, buraczane. Myślałam, że nic więcej wymyśleć się nie da, a jednak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gaju :) troszkę wyrosło troszkę opadło ale miało na serio fakną strukturę i było smaczne :) rekomenduję wszystkim co akurat mają tylko te składniki i chcieliby coś prostego na słodko ;) co do ciast warzywnych to jeszcze cukiniowe, z topinamburem, pasternakiem, kakafiorem ( te trzy ostatnie robiłam osobiście... z pietruszką a nawet widziałam z.... kiszoną kapustą :D pozdrawiam!

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger