piątek, 10 marca 2017

ŚLEDZIKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ Z CEBULĄ

Witajcie! w piątek coś dla amatorów śledzi ;) Proste domowe śledziki w zalewie pomidorowej, ich przygotowanie nie jest trudne, potrzeba tylko kilku składników a efekt zdecydowanie zadowalający, no przynajmniej dla moich śledziożerców ;)




 ŚLEDZIKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ


1 kg płatów śledziowych tzw. zielonych (niesolone)
1/2 kg cebuli (mniejsze będą lepsze)
słoiczek musztardy np. sarepskiej

wykałaczki drewniane

ZALEWA:

1 szkl wody
1/2 szkl oleju
1/2 szkl  octu (troszkę mniej jeśli nie lubicie zbyt kwaśno)
łyżka soli (niepełna)
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego


Skladniki zalewy zagotować i ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem, każdy płat podzielić na dwie części i obrać ze skóry. Otrzymane w ten sposób filety * śledzia smarujemy od wewnętrznej strony obficie musztardą, zwijamy w koreczki spinając jedną lub dwiema wykałaczkami. Układamy w naczyniu na warstwie cebuli.

Zalać przestudzoną zalewą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 - 15 minut. Jeśli zalewa nie przykryła nam śledzików w całości to podczas gotowania kilka razy polewamy je zalewą. Po uplywie czasu studzimy całość i odstawiamy na min. 4 dni do lodówki.

* jeśli filety są dość duże (długie) możemy je też przekroić na pół tworząc takie mini koreczki na jeden kęs.



                                             Smacznego :)


Ps.   z myślą o Wielkanocy zajrzyjcie TUTAJ  rabacik 10 % ;)
Natomiast produkty  z  MANGO TV  rabat z kodem o treści MANGO10  ważny do niedzieli 12 marca ;)





18 komentarzy:

  1. Ależ pyszności! Jak ja dawno nie jadłam śledzi. Wspaniały pomysł, apetycznie podane. Nic tylko zasiadać i degustować!
    Pozdrawiam cieplutko! Udanego weekendu życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry śledzik nie jest zły, byleby nie był za słony :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dopiero od niedawna polubiłam śledzie a Twoje wyglądają tak, że bardzo chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha a ja miłość do śledzika mam w genach po tacie ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie śledziki. :-) Pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! :) Śledzie uwielbiam pod wszelkimi postaciami...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje smaki :) Takie śledziki mogę jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki :) Uwielbiam takie śledziki.

    OdpowiedzUsuń
  8. za rybami nie przepadam,ale takiego śledzika zjadłabym z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz to mi wstyd bo takie śledziki zawsze kupuje a jak się okazuje można samemu zrobić i pewnie sa o niebo lepsze Super wygladaja Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. no w końcu przyszłam na tego śledzika do Ciebie :) Uwielbiam, do tego w zalewie pomidorowej to już musi idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki swój śledzik to musi być bombowy :) Bardzo lubię tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śledzie mam zawsze w lodówce:) i lubie chyba na wszystkie sposoby :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger