Green morning ;) co powiecie na zielone, zdrowe lody? O lodach na bazie mrożonych bananów pewnie już słyszeliście. O zielonych z herbatą matcha, młodym jęczmieniem czy szpinakiem pewnie też. A z jarmużem? Muszę przyznać, że o ile szpinak uwielbiam o tyle do jarmużu wciąż się przekonuję. W moim odczuciu na świeżo sprawdza się w niewielu połączeniach i musi być przy tym raczej młody, te starsze liście można jeszcze zakamuflować w zielonych koktajlach. Jak widać można też zrobić lody i wiecie co? Jeśli lubicie zielone koktajle polubicie też te lody, ja jarmuż w takim wydaniu mogę jeść nawet codziennie ;)
LODY Z JARMUŻEM
2, 3 banany zamrożone w plasterkach*
3 - 4 liście jarmużu **
kilka kropel soku z limonki (opcjonalnie)
1/4 szkl dowolnego mleka roślinnego
słodzidło do smaku * * *
- u mnie łyżeczka cukru palmowego
Jarmuż bez grubych łodyg miksujemy z mlekiem i słodzidłem. Dorzucamy mrożone banany i rozdrabniamy do konsystencji lodów. Gotowe!
* jeśli nie mamy mrożonych bananów używamy świeżych i zamrażamy masę a miksujemy do kremowej, lodowej konsystencji tuż przed podaniem - tu jednak potrzebny silniejszy mikser
** ilość jarmużu możemy zmniejszyć do minimum, 2 liście dadzą delikatniejszy efekt
*** jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów słodzidło może być zbyteczne, niemniej jeśli lubimy słodko warto dodać odrobinę ;)
Co powiecie na wiosenne zakupy?
Znalazłam takie fajne miejsce ;) Kolorowe kuchenne gadżety, przydatne akcesoria również takie ze znanych telewizyjnych programów kulinarnych... czy sygnowane marką Jamie Olivier :)
Nigdy takich nie jadłam. Ale ich kolorek jest obłędny. Taki wiosenny :) Super to wygląda :) Zjadłabym na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Tak jak napisałam niżej, kolorek można nieco,, złagodzić,,dając mniej jarmużu. To taka kategoria mega zdrowego deseru ;)
UsuńJaki kolor *-*
OdpowiedzUsuńKolorek można nieco złagodzić dodając mniej jarmużu ;)
UsuńO proszę, strasznie jestem ciekawa jak smakują , nie jestem wielką fanką jarmużu, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ciągle oswajam jarmuż ;) no i tutaj się udało :D
UsuńAleż cudne!☺
OdpowiedzUsuńPrzyzna się, że nie jadłam jarmużu w deserze. Ale takie lody chętnie bym zjadła. Kolor powalający. A smak? Myślę, że zasmakowałyby mi :)
OdpowiedzUsuńTo Krysiu taki meeega zdrowy deser ;) słodycz bananów kamufluje jarmuż a jeśli jeszcze troszkę dosłodzimy syropem lub cukrem kokosowym to można jeść :)
UsuńKolejny raz mnie zaskoczyłaś, wspaniały pomysł :-)
OdpowiedzUsuńTaka mega zdrowa wersja lodów ;)
UsuńPrzepiękne zdjęcia tych lodów! ;)
OdpowiedzUsuńZachwycam się!
Nawet lubimy jarmuż ale w takiej postaci to byśmy go pokochały :D
OdpowiedzUsuńJarmuż uwielbiam pieczony, jest świetny. Myślę, że takie lody również przypadłyby mi do gustu :) Kolorek jest super <3
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor, który bardzo zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńJarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw, ale do lodów ich jeszcze nie dodawałam. Może latem wypróbuję, bardzo podoba mi się kolor ;)
OdpowiedzUsuńO matko, ten kolor to miazga! :)
OdpowiedzUsuńNo bo to lody dla amatorów zielonego jedzenia ;D
UsuńA ja pokochałam jarmuż kiedy połączyłam go z pomarańczą w koktajlu- pyszności! Te lody z pewnością też wypróbuję, bo nigdy nie łączyłam jarmużu z bananami :)
OdpowiedzUsuńkolor po prostu wymiata :) muszę przyznać, że do jarmużu się jakoś przekonać nie mogę i póki co wolę szpinak :D
OdpowiedzUsuńz jarmużem? o kurde..:D ale jestem ciekawa jak w smaku
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim wyglądają bardzo wiosennie, a samym smakiem bardzo kusisz, bo ja osobiście jestem ciekawa lodów z jarmużem :)
OdpowiedzUsuńO jacie! Piękny kolor. Do tego lody z jarmużem? Genialny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe, a jaki kolor :) mniam...
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takich lodach i jestem niezwykle ciekawa ich smaku. Fantastyczny kolor i pomysł. :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jarmuż w tej wersji posmakuje ;) pozdrawiam 💜
UsuńWspaniały kolor! Lodów takich jeszcze nie miałam okazji jeść, ale na pewno zainspiruje się przepisem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Proszę bardzo ;) pozdrawiam
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńKolor powala:)
OdpowiedzUsuńTo jest naprawdę ciekawe :)
OdpowiedzUsuńAleż mają fenomenalnie intensywny kolor! Szalenie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń