sobota, 4 marca 2017

LODY Z JARMUŻEM

Green morning ;)  co powiecie na zielone, zdrowe lody? O lodach na bazie mrożonych bananów pewnie już słyszeliście. O zielonych z herbatą matcha, młodym jęczmieniem czy szpinakiem pewnie też. A z jarmużem? Muszę przyznać, że o ile szpinak uwielbiam o tyle do jarmużu wciąż się przekonuję. W moim odczuciu na świeżo sprawdza się w niewielu połączeniach i musi być przy tym raczej młody, te starsze liście można jeszcze zakamuflować w zielonych koktajlach. Jak widać można też zrobić lody i wiecie co? Jeśli lubicie zielone koktajle polubicie też te lody, ja jarmuż w takim wydaniu mogę jeść nawet codziennie ;)






LODY Z JARMUŻEM 

2, 3  banany zamrożone w plasterkach*
3 - 4  liście jarmużu **
kilka kropel soku z limonki (opcjonalnie) 
1/4 szkl dowolnego mleka roślinnego 
słodzidło do smaku * * *
- u mnie łyżeczka cukru palmowego


Jarmuż bez grubych łodyg miksujemy z mlekiem i słodzidłem. Dorzucamy mrożone banany i rozdrabniamy do konsystencji lodów. Gotowe!

* jeśli nie mamy mrożonych bananów używamy świeżych i zamrażamy masę a miksujemy do kremowej, lodowej konsystencji tuż przed podaniem - tu jednak potrzebny silniejszy mikser
** ilość jarmużu możemy zmniejszyć do minimum, 2 liście dadzą delikatniejszy efekt
*** jeśli użyjemy bardzo dojrzałych bananów słodzidło może być zbyteczne, niemniej jeśli lubimy słodko warto dodać odrobinę ;)



                                           
Co powiecie na wiosenne zakupy?
Znalazłam takie  fajne miejsce  ;) Kolorowe kuchenne gadżety, przydatne akcesoria również takie ze znanych telewizyjnych programów kulinarnych... czy sygnowane marką Jamie Olivier   :)  



34 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłam. Ale ich kolorek jest obłędny. Taki wiosenny :) Super to wygląda :) Zjadłabym na spróbowanie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam niżej, kolorek można nieco,, złagodzić,,dając mniej jarmużu. To taka kategoria mega zdrowego deseru ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kolorek można nieco złagodzić dodając mniej jarmużu ;)

      Usuń
  3. O proszę, strasznie jestem ciekawa jak smakują , nie jestem wielką fanką jarmużu, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja ciągle oswajam jarmuż ;) no i tutaj się udało :D

      Usuń
  4. Przyzna się, że nie jadłam jarmużu w deserze. Ale takie lody chętnie bym zjadła. Kolor powalający. A smak? Myślę, że zasmakowałyby mi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Krysiu taki meeega zdrowy deser ;) słodycz bananów kamufluje jarmuż a jeśli jeszcze troszkę dosłodzimy syropem lub cukrem kokosowym to można jeść :)

      Usuń
  5. Kolejny raz mnie zaskoczyłaś, wspaniały pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne zdjęcia tych lodów! ;)
    Zachwycam się!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet lubimy jarmuż ale w takiej postaci to byśmy go pokochały :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jarmuż uwielbiam pieczony, jest świetny. Myślę, że takie lody również przypadłyby mi do gustu :) Kolorek jest super <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny kolor, który bardzo zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw, ale do lodów ich jeszcze nie dodawałam. Może latem wypróbuję, bardzo podoba mi się kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko, ten kolor to miazga! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo to lody dla amatorów zielonego jedzenia ;D

      Usuń
  12. A ja pokochałam jarmuż kiedy połączyłam go z pomarańczą w koktajlu- pyszności! Te lody z pewnością też wypróbuję, bo nigdy nie łączyłam jarmużu z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kolor po prostu wymiata :) muszę przyznać, że do jarmużu się jakoś przekonać nie mogę i póki co wolę szpinak :D

    OdpowiedzUsuń
  14. z jarmużem? o kurde..:D ale jestem ciekawa jak w smaku

    OdpowiedzUsuń
  15. Przede wszystkim wyglądają bardzo wiosennie, a samym smakiem bardzo kusisz, bo ja osobiście jestem ciekawa lodów z jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O jacie! Piękny kolor. Do tego lody z jarmużem? Genialny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawe, a jaki kolor :) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie słyszałam o takich lodach i jestem niezwykle ciekawa ich smaku. Fantastyczny kolor i pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jarmuż w tej wersji posmakuje ;) pozdrawiam 💜

      Usuń
  20. Wspaniały kolor! Lodów takich jeszcze nie miałam okazji jeść, ale na pewno zainspiruje się przepisem :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawy przepis :) Wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ mają fenomenalnie intensywny kolor! Szalenie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger