Witajcie! No to mamy marzec, co prawda słoneczko zbytnio jeszcze nie rozpieszcza ale wiosna coraz bliżej więc na talerzu dzisiaj lekko i słonecznie ;) taka oto sałatka!
CZERWONA CEBULA Z POMARAŃCZĄ I SUMAKIEM
2 czerwone cebule
2 pomarańcze
8-10 czarnych oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
listki mięty
spora szczypta sumaku
2 łyżki oleju z pestek winogron
sok z jednej pomarańczy
łyżka płynnego miodu
sól, biały pieprz do smaku
- wymieszać wszystkie składniki w słoiczku
Pomarańcze dobrze wymyć, obrać i pokroić na niezbyt grube plastry. Cebulę obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Układać na przemian na talerzu, dodać oliwki.
Polać dressingiem, posypać natką pietruszki, listkami mięty i sumakiem.
* sumak to przyprawa kuchni arabskiej. Ma kwaśny, lekko cierpki smak. Znajdziecie go i poczytacie do czego stosować na Skworcu
Smacznego :)
Ooo! Dosyć osobliwe połączenie, ale w sumie... czemu by nie spróbować! Ja się na to piszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :) Miłego popołudnia :)
Osobliwe połączenia to jakby nie było moja specjalność :D chociaż akurat to wytargane z jakiejś gazetki X lat temu więc może już nie tyle osobliwe co przestarzałe ;D pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie. Myślę, że to musi fajne smakować. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie:) smacznego!:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa tego połączenia muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńCiekawie i intrygująco! Jestem bardzo ciekawska jak smakuje takie połączenie na talerzu :)
OdpowiedzUsuńNa takie połączenie smaków to byśmy nie wpadły :)
OdpowiedzUsuńTeż nie wpadłam ;D ale z dwóch wersji,, sałatki cebulowej,, wybrałam bogatszą w składniki i mimo wszystko łagodniejszą w smaku. Jest jeszcze wersja samej czerwonej cebuli z sumakiem ;)
UsuńWygląda super ☺
OdpowiedzUsuńNie tylko dobrze smakuje ale jak wygląda!!!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, ciekawa jestem jak smakuje to oryginalne połączenie :)
OdpowiedzUsuńmuszę napisać, że wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńAle pomysł.... Podoba mi się. To dopiero musi smakować.
OdpowiedzUsuńBojku te kolorki powaliły mnie i leże ubóstwiając je *-*
OdpowiedzUsuń:D fajne nie?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO fajny pomysł na użycie sumaku ;) Piękne kolory
OdpowiedzUsuńPołączenie bardzo intrygujące - jestem bardzo ciekawa smaku :) Danie wgląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńLubię sumak; mam sumak, ale brakuje mi pomysłów na jego wykorzystanie. Teraz już wiem, co z nim zrobię :)
OdpowiedzUsuńDo rybki podobno też dobry ;) będę próbować
Usuń