Witajcie :) dzisiaj zapraszam na recenzję książki Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole autorstwa Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej. Książka która ukazała się w kwietniu jest propozycją zdrowego, roślinnego odżywiania.
Na początku dowiemy się czym jest dieta alkaliczna, jaki wpływ ma na nasz organizm oraz jakie produkty są zalecane by najkrócej mówiąc jak najlepiej dbać o równowagę kwasowo - zasadową naszego organizmu, co poprawi zarówno nasze samopoczucie i zdrowie ale też doda energii, zadba o wygląd skóry, włosów, kondycję, prawidłową wagę, koncentrację oraz dobry sen. Podstawowe zasady: jeść alkalicznie, zaczynać dzień od śniadania i jadać regularnie. Jeść produkty fermentowane i bogate w błonnik. Jeść lokalnie i sezonowo, jak najbardziej naturalnie ale różnorodnie i kolorowo.
By gotować zdrowo i z najlepszych produktów warto nie tylko kupować warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł ale też kupować na bieżąco, nie robiąc zbytnio zapasów. Jeśli już chomikujemy warto zapoznać się z tabelą w jaki sposób i jak długo można przechowywać warzywa i owoce, by nie traciły swoich wartości. Garść uwag praktycznych z cyklu jak ugotować kaszę może być przydatna dla początkujących kucharzy.
Przepisy w książce podzielone są na
* produkty świeże
* produkty suche
- zboża
- rośliny strączkowe
* śniadania
* coś na słodko
* przepisy bazowe
* jak wykorzystać resztki
Propozcja na wykorzystanie resztek... naleśników.
Ja nabrałam ochoty na tartę gryczano - migdałową z brokułem, kiszonkę makrobiotyczną z ogórka i marchewki, a na deser kawałek brownie z pieczonych batatów :) słodkości w książce mogłoby być więcej...
Na co się skusicie...? Polecam Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole na pewno znajdziecie coś pysznego dla siebie ;)
Przy okazji można zakupić zdrową żywność ;)
kolejna ciekawa książka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym poczytała o tym, jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły na wartości..
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się:)
OdpowiedzUsuńKolejna książka warta uwagi :) Przepisy zapowiadają się naprawdę fajnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno można w niej znaleźć wiele inspiracji :)
OdpowiedzUsuńBrownie z pieczonych batatów wygląda cudnie :))
ta zupa z amarantusa kusi niesamowicie *-*
OdpowiedzUsuńZdrowe gotowanie to coś co lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper pozycja :) Myślę, że wiele osób nie wie, w jaki sposób przechowywać określone produkty, warzywa, owoce :)
OdpowiedzUsuńTa gryczana tarta szczególnie nas zainteresowała <3
OdpowiedzUsuńKsiążka wydaje się być ciekawa, jak ją dostanę, to z pewnością znajdę chwilę na lekturę :)
OdpowiedzUsuńZnam bloga Beaty Sokołowskiej, znam jej historię, wiem, że organizowała kiedyś na FB detoxy - 2 razy w roku, nawet myślałam nad przyłączeniem, ale po swojej małej próbie w domu, wymiękłam. Chyba musiałabym zupełnie nic nie robić, nie chodzić do pracy, żeby to przetrwać :-)
OdpowiedzUsuńJa nie znam ale poszukam i zajrzę, blog drugiej autorki już odwiedziłam, wygląda przyjaźnie ;) Gaju, ta książka też jest bardziej przyjazna, bo to nie detox ani dieta na kilka dni tylko raczej sposób pokazania jak nasze jedzonko powinno wyglądać by rownowaga kwasowo - zasadowa została zachowana. Fakt faktem nie ma tu mięska ale niektóre roślinne propozycje też kuszą :) pozdrawiam
UsuńPięknie wydana.
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna jest zdrowa kuchnia! :)
Już od dawna coś takiego mnie kusiło. Teraz już wiem, że niebawem się na nią zdecyduję. Książka musi być przeciekawa.
Pozdrawiam :)
Kolejna książka, którą chętnie bym przejrzała :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto przeczytać i mieć pod ręką taką książkę :)
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać, ale nie wiedziałam co znaczy "alkaiczne" gotowanie :)
OdpowiedzUsuń