CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
100 g miękkiego niesolonego masła
125 g drobnego cukru
100 g miękkiego cukru trzcinowego *
opcjonalnie
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajo
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g mielonych pistacji niesolonych
125 g całych pistacji niesolonych
125 g posiekanej białej czekolady
* można poprzestać na 100 g
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z oba rodzajami cukru ( jeśli używasz) na puszystą masę. Dodać jajko i wanilię a następnie mąkę, mielone pistacje i sodę oczyszczoną. Gdy ciasto będzie gładkie i zwarte dodać całe orzeszki i czekoladę. Wymieszać.
Na wyłożoną papierem blachę ( lub od razu dwie - ok. 36 ciastek) układać zachowując spore odstępy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec 10 - 12 do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać chwilę by ciasteczka stężały a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
W zależności od tego na ile cukru i czekolady się zdecydujecie, ciasteczka mogą nieco inaczej wyglądać. Jedno jest pewne, jak się ma pod ręką łuskane pistacje od pistacje. pl to pieczenie takich ciasteczek może być uzależniające.
Sama piekłam już dwukrotnie i jakie by nie wyszły jeśli chodzi o kształt, w smaku zawsze są pyszne :) Smacznego...
Ale smakowicie wyglądają :) Chętnie bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takich ciasteczek. Ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńA orzeszki pistacjowe mam i ja i w końcu mogę się nie nie skusić. Bardzo mi smakują (zresztą jak każde orzechy :D).
Pozdrawiam serdecznie :)
Taka słodycz idealna do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńZ pistacjami nie odmówię, wyglądają pysznie! :)
Jeszcze osobno miseczkę pistacji do pogryzienia solo poprosimy :D Te orzechy to nasze uzależnienie :D
OdpowiedzUsuńtakim cudom zawsze powiem 'tak' *-*
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ☺
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na pyszne ciasteczka do pochrupania. Świetny pomysł na deser do kawy. Orzeszki i biała czekolada... ummm, mniam :)
OdpowiedzUsuńpodkradam dwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam niesolone pistacje, szkoda że tak trudno je spotkać :/ A ciasteczka wyglądają pysznie :))
OdpowiedzUsuńTeraz już wiadomo gdzie można zrobić zapasy ;)
UsuńDomowe ciasteczka są najlepsze :) bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńNo w kontekście,,cukru,, niekoniecznie ;) pozdrawiam 💜
UsuńNie ma to jak domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTe muszą być bardzo pyszne, połączenie genialne.
Domowe wypieki są najlepsze!
OdpowiedzUsuńJuż je lubię :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy Nigelli i pistacje, więc już ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka wygladają przepięknie!
OdpowiedzUsuńI brzmią przepysznie! Biała czekolada i pistacje...mmm
Oj, u nas takie ciasteczka zniknęłyby zdecydowanie zbyt szybko... ;)
OdpowiedzUsuńBiała czekolada i pistacje, udane połączenie!
OdpowiedzUsuń