piątek, 12 maja 2017

CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Witajcie! czas mi ucieka nie wiem gdzie i kiedy, więc mam trochę zaległości sezonowych, bo są już szparagi i rabarbar... ale dzisiaj wpadam z ciasteczkami na sobotę, i nie są one z rabarbarem ale z z pistacjami raw  i białą czekoladą :D Jak na ciasteczka przystało są słodkie, pyszne i uzależniające ;) przepis Nigelli Lawson a więc poziom słodyczy spory dlatego sugeruję dostosować ilość słodzidła do swoich kubków smakowych. Zapraszam...




CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

100 g miękkiego niesolonego masła
125 g drobnego cukru
100 g miękkiego cukru trzcinowego *
opcjonalnie
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajo
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g mielonych pistacji niesolonych
125 g całych pistacji niesolonych
125 g posiekanej białej czekolady
* można poprzestać na 100 g




Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z oba rodzajami cukru ( jeśli używasz)  na puszystą masę. Dodać jajko i wanilię a następnie mąkę, mielone pistacje i sodę oczyszczoną. Gdy ciasto będzie gładkie i zwarte dodać całe orzeszki i czekoladę. Wymieszać.
Na wyłożoną papierem blachę ( lub od razu dwie - ok. 36 ciastek)  układać zachowując spore odstępy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec 10 - 12 do lekkiego zrumienienia.  Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać chwilę by ciasteczka stężały a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.



W zależności od tego na ile cukru i czekolady się zdecydujecie, ciasteczka mogą nieco inaczej wyglądać. Jedno jest pewne, jak się ma pod ręką łuskane pistacje od pistacje. pl to pieczenie takich ciasteczek może być uzależniające. 
Sama piekłam już dwukrotnie i jakie by nie wyszły jeśli chodzi o kształt,  w smaku zawsze są pyszne :)  Smacznego... 







22 komentarze:

  1. Ale smakowicie wyglądają :) Chętnie bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam takich ciasteczek. Ciekawa propozycja.
    A orzeszki pistacjowe mam i ja i w końcu mogę się nie nie skusić. Bardzo mi smakują (zresztą jak każde orzechy :D).
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka słodycz idealna do popołudniowej kawki :)
    Z pistacjami nie odmówię, wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze osobno miseczkę pistacji do pogryzienia solo poprosimy :D Te orzechy to nasze uzależnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. takim cudom zawsze powiem 'tak' *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna propozycja na pyszne ciasteczka do pochrupania. Świetny pomysł na deser do kawy. Orzeszki i biała czekolada... ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam niesolone pistacje, szkoda że tak trudno je spotkać :/ A ciasteczka wyglądają pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiadomo gdzie można zrobić zapasy ;)

      Usuń
  10. Domowe ciasteczka są najlepsze :) bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w kontekście,,cukru,, niekoniecznie ;) pozdrawiam 💜

      Usuń
  11. Nie ma to jak domowe ciasteczka :)
    Te muszą być bardzo pyszne, połączenie genialne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe wypieki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam przepisy Nigelli i pistacje, więc już ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te ciasteczka wygladają przepięknie!
    I brzmią przepysznie! Biała czekolada i pistacje...mmm

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, u nas takie ciasteczka zniknęłyby zdecydowanie zbyt szybko... ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Biała czekolada i pistacje, udane połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger