czwartek, 8 marca 2018

DIETA W INSULINOOPORNOŚCI. RECENZJA KSIĄŻKI.

Witajcie :) jeśli zaglądaliście czasem to pewnie myśleliście już, że blog umarł śmiercią naturalną, nic bardziej mylnego, powracam! chociaż po bardzo dłuuugiej przerwie. Na początku zapraszam na recenzję książki, w kolejnych wpisach będą przepisy. Wpadajcie! a ja śpieszę nadrabiać zaległości u Was ;)


Wiecie co to takiego insulinooporność?  Jest to stan obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny - hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi. Gdy organizm zbyt słabo reaguje na prawidłowe ilości insuliny, zaczyna produkować ten hormon w coraz większych ilościach, co może doprowadzić do wielu chorób w tym cukrzycy typu 2. Może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci czy wagi, bowiem coraz częściej dotyka ludzi młodych i aktywnych, a nawet dzieci. Insulinooporność nie jest jednostką chorobową a raczej częścią tzw. zespołu metabolicznego, czyli grupy zaburzeń, które występują u jednej osoby i bywają ze sobą ściśle powiązane. Zaliczyć do nich można tendencję do tycia, otyłość, zwłaszcza tzw. brzuszną, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, choroby wątroby, serca, problemy skórne np. trądzik, łysienie androgenowe, hirsutyzm, rogowacenie ciemne; problemy z tarczycą np. niedoczynność, nadczynność, wole, Hashimoto; nadnerczami np. choroba Cushinga; jajnikami np. zespół PCOS czy problem z zajściem w ciążę. Objawami towarzyszącymi insulinooporności są często: nadmierna senność, zwłaszcza po posiłku, obniżenie nastroju, problemy z pamięcią i koncentracją, rozdrażnienie, bóle głowy i stawów, ogólne zmęczenie, uczucie zimna, napady głodu pojawiające się 2-3 godzin po posiłku, wilczy apetyt na słodycze, przyrost masy ciała w obrębie brzucha przy zachowaniu normalnej diety, problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Takich problemów i objawów nie wolno bagatelizować. 



Wszystkim, którzy chcieliby podnieść swoją wiedzę na ten temat polecam książkę"Dieta w insulinooporności" Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej. W pierwszej części książki znajdziemy najważniejsze informacje o insulinooporności, jej objawach, diagnostyce oraz zaleceniach dotyczących zmiany stylu życia i diety. Nie od dziś wiadomo, że zdrowy styl życia oraz to co i jak jemy jest podstawą zarówno profilaktyki jak i leczenia. Odpowiedzi na podstawowe pytania co jeść, czego unikać, czym słodzić. Jaką aktywność fizyczną wybrać w insulinooporności. Jak leczyć insulinooporność u dzieci, kobiet w ciąży, czy co zrobić gdy odżywiamy się prawidłowo a mimo to tyjemy. No i oczywiście to co najważniejsze jak i gdzie diagnozować chorobę oraz kilka słów o stosowanej w insulinooporności farmakologii. 







Druga część książki poświęcona jest diecie. Znajdziemy tu porady dotyczące doboru produktów, typu obróbki kulinarnej, rozkładu posiłków oraz starannie opracowane, proste w przygotowaniu i smaczne przepisy na 4 miesiące diety. Autorki zadbały o to by dieta była oparta na powszechnie dostępnych składnikach z uwzględnieniem sezonowości. Dla amatorów słodyczy są"zdrowe ciacha" ale ponieważ wiadomo, że zarówno w profilaktyce, jak i terapii insulinooporności ważna jest aktywność fizyczna znajdziemy również propozycje posiłków okołotreningowych. Ostatnia część książki zawiera plan treningowy na 16 tygodni obiętych dietą. Proste ćwiczenia które można wykonać w domu, dostosowane również do osób mniej wytrenowanych oraz ciekawe podpowiedzi zachęcające do szukania aktywności wszędzie gdzie to możliwe.  Zwłaszcza, że idzie wiosna ;)




Zmagasz  się z problemem insulinooporności? 
Może jeszcze nie wiesz o tym, że problem dotyczy również ciebie? Polecam tę książkę wszystkim chcącym poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie i zacząć modyfikować dotychczasowy sposób odżywiania.

Kilka słów o autorkach:
Dominika Musiałowska założycielka "Fundacji Insulinooporność, zdrowa dieta i zdrowe życie" autorka książki Insulinooporność. Autorka bloga, licznych artykułów na ten temat. Sama choruje na insulinooporność, Hashimoto, celiakę, PCOS. Magdalena Makarowska dietetyk, autorka książek i artykułów, doradca żywieniowy. Małgorzata Słoma ekspert do spraw żywienia w "Fundacji insulinooporność, zdrowa dieta i zdrowe życie" wykładowca akademicki, temat pracy doktorskiej poświęciła problemowi insulinooporności u kobiet. Dietetyk kliniczny specjalizuje się w leczeniu insulinooporności, PCOS oraz chorób autoimmunologicznych.


Tytuł Dieta w insulinooporności
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Format: 16,5x20,5
Rok wydania: 2018
Wydawca : Feeria
Liczba stron: 356,  książkę znajdziesz na http://zdrowepodejscie.pl



11 komentarzy:

  1. Ważny temat porusza ta książka, warto się zainteresować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, to prawda. Problem insulinooporności może dotyczyć wielu z nas. W książce można też fajne i zdrowe przepisy znaleźć ;) zachęcam do lektury.

      Usuń
  2. Czekamy na same smakowitości od Ciebie :) Cieszymy się, że wróciłaś :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Dzięki, że zaglądacie 😘 pozdrawiam 💜

      Usuń
  3. Widzisz, a ja nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak insulinooporność. Książka zapowiada się ciekawie - wiele przydatnych informacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci Agnieszko,że ja też ;) sama nazwa kojarzyła mi się raczej z jakimiś powikłaniami nabytej już cukrzycy a to wcale nie tak...

      Usuń
  4. Książka porusza bardzo ważne kwestie w zakresie dietetyki. Dzięki za Twoją recenzję!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa treść i konkretny wpis

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger