Witajcie :) faktem jest, że trochę trudno mi się ostatnio ogarnąć blogowo, a to za sprawą różnych życiowych zawirowań i wielu dodatkowych zajęć. Dzisiaj wpadam z placuszkami z cukini i natki pietruszki. Aromatyczne listki pietruszki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Natka pietruszki ma właściwości oczyszczające, jej regularne spożywanie chroni przed niedokrwistością, kamicą nerkową czy zapaleniem nerek. Jej spory dodatek do znanych powszechnie placków cukiniowych nieco je odmienia ;) Zapraszam...
PLACUSZKI Z CUKINI I NATKI PIETRUSZKI
1 cukinia
1 pęczek pietruszki
2 cebule
2 jajka
6-8 łyżek mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
majeranek, słodka i ostra papryka do smaku
Cukunię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać same listki * Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i natkę wymieszać w misce, doprawić, dodać jajka i mąkę oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Smażyć porcjami placuszki na zloty kolor. Podawać samodzielnie, z jogurtem lub z ulubionym sosem.
* natkę pietruszki lub jej cześć można również zmiksować z jajkami i/lub olejem
Smacznego...
pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZ pewnością są pyszne. A ten zielony kolor, który przebija się przez placki tylko pobudza apetyt. Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajne placuszki! Podoba mi się dodatek pietruszki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy natkę pietruszki i nie rozumiemy jak ktoś może ją mylić z kolendrą. A znamy takie osoby xD
OdpowiedzUsuńŚwietne placki. Fajne połączenie smaków. Lubię dodawać do różnych potraw natkę pietruszki, bo zawsze je urozmaici i nada oryginalnego smaku :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że apetyczne to jeszcze zdrowe:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki, uwielbiam te z cukinii :-)
OdpowiedzUsuńMuszą smakować rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym z chęcią takie placki:)
OdpowiedzUsuńRobię podobne :) Są naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś :) jutro coś wyczaruję :)
OdpowiedzUsuńJak pani tak gotuje to na pewno zainteresuje się pani bardzo dobrymi garnkami do kupienia w https://europ24.pl/garnki/garnki-zestawy-garnkow/marmurowe . Sam kupiłem tych garnków bardzo dużo.
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie! :-) ja mam doświadczenie tylko z plackami ziemniaczanymi i z batatów
OdpowiedzUsuńPlacki domowe są lepsze.bo w sklepie . sprzedają dania mączne .placki bez jajek.i są niesmaczne
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię, bo słyszałam, że pychotka.
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńrzeczowo i solidnie napisane
OdpowiedzUsuń