środa, 9 maja 2018

PLACUSZKI Z CUKINI I NATKI PIETRUSZKI

Witajcie :) faktem jest, że trochę trudno mi się ostatnio ogarnąć blogowo, a to za sprawą różnych życiowych zawirowań i wielu dodatkowych zajęć. Dzisiaj wpadam z placuszkami z cukini i natki pietruszki. Aromatyczne listki pietruszki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Natka pietruszki ma właściwości oczyszczające, jej regularne spożywanie chroni przed niedokrwistością, kamicą nerkową czy zapaleniem nerek. Jej spory dodatek do znanych powszechnie placków cukiniowych nieco je odmienia ;) Zapraszam...



PLACUSZKI Z CUKINI I NATKI PIETRUSZKI 
1 cukinia
1 pęczek pietruszki 
2 cebule
2 jajka
6-8 łyżek mąki
2 łyżki oleju 
sól, pieprz 
majeranek, słodka i ostra papryka do smaku 

Cukunię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać same listki * Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i natkę wymieszać w misce, doprawić, dodać jajka i mąkę oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać.  Smażyć porcjami placuszki na zloty kolor. Podawać samodzielnie, z jogurtem  lub z ulubionym sosem.

 * natkę pietruszki lub jej cześć można również zmiksować z jajkami i/lub olejem

Smacznego...




10 komentarzy:

  1. Z pewnością są pyszne. A ten zielony kolor, który przebija się przez placki tylko pobudza apetyt. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki! Podoba mi się dodatek pietruszki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy natkę pietruszki i nie rozumiemy jak ktoś może ją mylić z kolendrą. A znamy takie osoby xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne placki. Fajne połączenie smaków. Lubię dodawać do różnych potraw natkę pietruszki, bo zawsze je urozmaici i nada oryginalnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że apetyczne to jeszcze zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe placuszki, uwielbiam te z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą smakować rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, zjadłabym z chęcią takie placki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobne :) Są naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger