Ach te Święta 🎄 Teraz w mieszkanku pachnie delikatnie drzewko i ... pierniczki, które upiekłam w tzw. międzyczasie ...
Upiekłam pierniczki z Norymbergi, zwane inaczej pierniczkami Elizy.
Tradycyjnie wypieka się je na opłatkach (Oblaten), dzięki czemu nie przywierają do blaszki i dłużej zachowują świeżość. Mam to szczęście, że mam u siebie na Śląsku dostęp do tradycyjnych Śląskich Oblatów, są to bardzo cienkie, kruche opłatki w formie koła, wypiekane w różnych smakach: waniliowe, cynamonowe.
Tradycyjne Oblaty są dość duże - śr. 15cm więc wyciełam z nich mniejsze koła o śr. 8 cm. Jeśli nie mamy dostępu do Oblatów można upiec pierniczki na cienkich wafelkach.
Pierniczki z Norymbergi
źródło przepisu Moje wypieki
- 150 g miałkiego brązowego cukru
- 50 g płynnego miodu ( miód o konsystencji stałej można delikatnie podgrzać i się rozpuści)
- 120 g białka ( z 3 dużych jajek)
- 250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
- 50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni
- 20 g mąki pszennej.
- 20 g przyprawy korzennej do pierników
- 10 g proszku do pieczenia
- 50 g masy marcepanowej, startej na tarce
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
- 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
Dodatkowo
20 Oblatów lub wafelków o śr. 8,9 cm.
60 szt.migdałów bez skórki do dekoracji pierniczków
W naczyniu wymieszać białka (nie ubite) z miodem i cukrem, do połączenia. Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów.
Dobrze wymieszać, do połączenia składników. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać niedużo zmielonych migdałów lub mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę białka jajka.
Na dwie blachy do pieczenia wyłożyć opłatki lub wafelki. Na opłatki wyłożyć ciasto o grubości około 1.5 cm, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu opłatka wolny (pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały opłatek).*
W każdy pierniczek wetknąć 3 migdały- to obowiązkowa dekoracja pierniczków z Norymbergi...
Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć.
Po tym czasie piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut do zbrązowienia (nie za długo, by pierniczki nie były gorzkie). Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik by wypuścić parę wodną. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie. Pozostawić je do przestudzenia na blaszce.Wystudzone polukrować.
Na lukier
Szkl. cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Rozprowadzić cukier z wodą aż powstanie lukier.
* piekłam pierniczki dwukrotnie i muszę przyznać, że niestety podczas pieczenia ciasto nie rośnie na tyle by przykryć cały wafelek - po upieczeniu musiałam odłamać jego wystające części ......następnym razem nie będę chyba zostawiała tego pustego marginesu wafelka... problem ten poruszany jest również w komentarzach na stronie źródłowej przepisu.. Pomijając tą małą niedogodność PIERNICZKI SĄ PRZEPYSZNE!
** Za trzecim razem nie pozostawiłam wolnego marginesu na wafelkach i tak polecam robić ;)
Rozprowadzić cukier z wodą aż powstanie lukier.
* piekłam pierniczki dwukrotnie i muszę przyznać, że niestety podczas pieczenia ciasto nie rośnie na tyle by przykryć cały wafelek - po upieczeniu musiałam odłamać jego wystające części ......następnym razem nie będę chyba zostawiała tego pustego marginesu wafelka... problem ten poruszany jest również w komentarzach na stronie źródłowej przepisu.. Pomijając tą małą niedogodność PIERNICZKI SĄ PRZEPYSZNE!
** Za trzecim razem nie pozostawiłam wolnego marginesu na wafelkach i tak polecam robić ;)
gdzieś już słyszałam o tych waflach/opłatkach...a ciasteczka mm no z chęcią zjadłabym jedno do herbatki
OdpowiedzUsuńTo taka ślaska specjalnośc :) ale są też idealne takie wafelki chyba firmy Ania akurat,, pod pierniczka,, :) nawet mieli kiedyś różne smaki z cynamonem i wanilliowe...
Usuń