niedziela, 22 grudnia 2013

PIERNICZKI Z NORYMBERGI

Dzisiejszy wpis miał się ukazać wczoraj. Niestety wczoraj całkowicie pochłonęła mój (nasz...) czas cudna, zielona i ogromna jodła, którą z trudem przytaszczyliśmy do domu i sporo czasu zajęło nam jej ulokowanie w odpowiednim miejscu...
Ach te Święta 🎄 Teraz w mieszkanku pachnie delikatnie drzewko i ... pierniczki, które upiekłam w tzw. międzyczasie ...



Upiekłam pierniczki z Norymbergi, zwane inaczej pierniczkami Elizy.
Tradycyjnie wypieka się je na opłatkach (Oblaten), dzięki czemu nie przywierają do blaszki i dłużej zachowują świeżość. Mam to szczęście, że mam u siebie na Śląsku dostęp do tradycyjnych Śląskich Oblatów, są to bardzo cienkie, kruche opłatki w formie koła, wypiekane w różnych smakach: waniliowe, cynamonowe.
Tradycyjne Oblaty są dość duże - śr. 15cm więc wyciełam z nich mniejsze koła o śr. 8 cm. Jeśli nie mamy dostępu do Oblatów można upiec pierniczki na cienkich wafelkach.




Pierniczki z Norymbergi
źródło przepisu Moje wypieki

  •  150 g miałkiego brązowego cukru
  •   50 g płynnego miodu ( miód o konsystencji stałej można delikatnie podgrzać i się rozpuści)
  •  120 g białka ( z 3 dużych jajek)
  •  250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
  •  50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni
  •  20 g mąki pszennej.            
  •  20 g przyprawy korzennej do pierników
  •  10 g proszku do pieczenia 
  •  50 g masy marcepanowej, startej na tarce
  •  25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej 
  • 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
Dodatkowo
20 Oblatów lub wafelków  o śr. 8,9 cm.
60 szt.migdałów bez skórki do dekoracji pierniczków

W naczyniu wymieszać białka (nie ubite) z miodem i cukrem, do połączenia. Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów.
 Dobrze wymieszać, do połączenia składników. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać niedużo zmielonych migdałów lub mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę białka jajka.
Na dwie blachy do pieczenia wyłożyć opłatki lub wafelki. Na opłatki wyłożyć ciasto o grubości około 1.5 cm, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu opłatka wolny (pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały opłatek).*
W każdy pierniczek wetknąć 3 migdały- to obowiązkowa dekoracja pierniczków z Norymbergi...
Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć.
Po tym czasie piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut do zbrązowienia (nie za długo, by pierniczki nie były gorzkie). Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik by wypuścić parę wodną. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie. Pozostawić je do przestudzenia na blaszce.
 Wystudzone polukrować.

Na lukier
Szkl. cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

Rozprowadzić cukier z wodą aż powstanie lukier.




* piekłam pierniczki dwukrotnie i muszę przyznać, że niestety podczas pieczenia ciasto nie rośnie na tyle by przykryć cały wafelek - po upieczeniu musiałam odłamać jego wystające części ......następnym razem nie będę chyba zostawiała tego pustego marginesu wafelka... problem ten poruszany jest również w komentarzach na stronie źródłowej przepisu.. Pomijając tą małą niedogodność PIERNICZKI SĄ PRZEPYSZNE!

** Za trzecim razem nie pozostawiłam wolnego marginesu na wafelkach i tak polecam robić ;)

2 komentarze:

  1. gdzieś już słyszałam o tych waflach/opłatkach...a ciasteczka mm no z chęcią zjadłabym jedno do herbatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka ślaska specjalnośc :) ale są też idealne takie wafelki chyba firmy Ania akurat,, pod pierniczka,, :) nawet mieli kiedyś różne smaki z cynamonem i wanilliowe...

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger