Domowe śledzie
porcja na 12 osób
- 12 solonych filetów śledziowych
- 1 duża czerwona cebula pokroj. w krążki
- 2 marchewki pokroj. w talarki
- 2 gałązki koperku (same listki)
Zalewa:
- 400 ml.wody
- 250 gr. cukru pudru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki ziaren pieprzu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 goździków
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 400 ml. białego octu winnego
Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godzin.
Składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym gazie ok.30 minut.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Filety odsączamy z wody i kroimy na ok.3,4 cm. kawałki.
Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy całość chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy na tydzień do lodówki.
Dobre nie tylko na święta....
śledzie z cukrem pudrem ? :) jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawi mnie takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Przyznam szczerze, że odrobinkę ograniczylam ilość cukru pudru...zalewa wyszła kekko slodko-kwaśna, plus dodane przyprawy ,które mam nadzieję po tygodniu ,,zrobią swoje,,..... Nie omieszkam poinformować jaki będzie efekt finalny.... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNo właśnie obiecałam napisać jak śledziki wyszły i troszkę o tym zapomniałam....już dawno po śledzikach...;-)
OdpowiedzUsuńWyszły naprawdę SUPER, lekko slodko-kwaśna zalewa, z nutą przupraw, chrupiącą marchewką...i tylko następnym razem muszę dać trochę więcej cebuli. Śledziki są fajne, lekkie i naprawdę smaczne. Polecam wszystkim ten przepis.