Orzechy dostarczają nam energii, dzięki dużej zawartości minerałów, witamin i dobrych tłuszczów, koją też skutecznie nasze nerwy....co przyda się zapewne w gorącym okresie przed świątecznym....i świątecznym.
Na ciasto
- 500 gr.mąki
- 300 gr.zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 200 gr.cukru
- szczypta soli
Na nadzienie
- 400 gr.grubo posiekanych orzechów włoskich
- 200 gr.cukru
- 200 ml.śmietany
- 2 łyżki miodu (opcja)*
Do przybrania
- kilka połówek orzechów do przybrania
- ew.cukier puder do posypania
Dodatkowo
Tłuszcz do wysmarowania formy.
Mąka do rozwałkowania ciasta.
Ciasto:
Szybko zagnieść mąkę z zimnym masłem, jajkami,cukrem i solą. Zawinąć w folię i odstawić na ok.godzinę do lodówki. Formę** wysmarować tłuszczem.
Połowę ciasta rozwałkować na odrobinie mąki i wyłożyć nim formę, zostawiając trochę wyższy brzeg. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Piec ok. 15-20 min.
Nadzienie:
Cukier skarmelizować w dużym rondlu, dodać do niego pokruszone orzechy, (ew.miód). Powoli zalewac śmietaną i dobrze wymieszać.
Posmarować masą upieczone ciasto (trzeba to robić szybko, bo masa tężeje błyskawicznie...) Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim spód ciasta z masą. Dobrze docisnąć brzegi. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi wierzch tarty, dekorując połówkami orzechów.
Piec 40-45 min.w temp. 180 stopni.
Po 30 minutach pieczenia ciasto przykryć folią, aby się zbytnio nie zrumieniło.
Ostudzić.
*dodałam miód, jednocześnie zmniejszając trochę ilość cukr
**użyłam formy o śr.25 cm, może być większa , bo zostało mi trochę ciasta... na ciasteczka...?
Tartę można długo przechowywać , zawinięta szczelnie w folię i trzymana w suchym i chłodnym miejscu zachowa świeżość nawet przez....kilka miesięcy!!! O ile damy jej tyle poleżeć....:)
Smacznego...
Wygląda pięknie. Super
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) jest też baardzo smaczna.... Polecam
OdpowiedzUsuńpiekna dekoracja gwiazdkowa ciasta, kolejny dowód na to, że nie samą masą marcepanową można cudnie ozdobić ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz...:)
UsuńA jakiej śmietany należy użyć? 18% czy kremówki???
UsuńOczywiście takiej do ciast i deserów, kremówki. Uzupełnię we wpisie ;) pozdrawiam
Usuń