czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczna tarta orzechowa

Ponieważ orzech włoski jest doskonałym dodatkiem do świątecznych wypieków polecam dzisiaj tartę z orzechami włoskimi właśnie...
Orzechy dostarczają nam energii, dzięki dużej zawartości minerałów, witamin i dobrych tłuszczów, koją też skutecznie nasze nerwy....co przyda się zapewne w gorącym okresie przed świątecznym....i świątecznym.




Tarta z orzechami


Na ciasto

  • 500 gr.mąki
  • 300 gr.zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 200 gr.cukru
  • szczypta soli
Na nadzienie

  • 400 gr.grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 200 gr.cukru
  • 200 ml.śmietany
  • 2 łyżki miodu (opcja)*
Do przybrania
  •  kilka połówek orzechów do przybrania
  • ew.cukier puder do posypania
Dodatkowo
Tłuszcz do wysmarowania formy.
Mąka do rozwałkowania ciasta.


Ciasto:
Szybko zagnieść mąkę z zimnym masłem, jajkami,cukrem i solą. Zawinąć w folię i odstawić na ok.godzinę do lodówki. Formę** wysmarować tłuszczem.
Połowę ciasta rozwałkować na odrobinie mąki i wyłożyć nim  formę, zostawiając trochę wyższy brzeg. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Piec ok. 15-20 min.

Nadzienie:
Cukier skarmelizować w dużym rondlu, dodać do niego pokruszone orzechy, (ew.miód). Powoli zalewac śmietaną i dobrze wymieszać.
Posmarować masą upieczone ciasto (trzeba to robić szybko, bo masa tężeje błyskawicznie...) Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim spód ciasta z masą. Dobrze docisnąć brzegi. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi wierzch tarty, dekorując połówkami orzechów.
Piec 40-45 min.w temp. 180 stopni.
Po 30 minutach pieczenia ciasto przykryć folią, aby się zbytnio nie zrumieniło.
Ostudzić.



                                                                                                                                          
*dodałam miód, jednocześnie zmniejszając trochę ilość cukr
  **użyłam formy o śr.25 cm, może być większa , bo zostało mi trochę     ciasta... na ciasteczka...?

Tartę można długo przechowywać , zawinięta szczelnie w folię i trzymana w suchym i chłodnym miejscu zachowa świeżość nawet przez....kilka miesięcy!!! O ile damy jej tyle poleżeć....:)



Smacznego...



7 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Super
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję :) jest też baardzo smaczna.... Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. piekna dekoracja gwiazdkowa ciasta, kolejny dowód na to, że nie samą masą marcepanową można cudnie ozdobić ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz...:)

      Usuń
    2. A jakiej śmietany należy użyć? 18% czy kremówki???

      Usuń
    3. Oczywiście takiej do ciast i deserów, kremówki. Uzupełnię we wpisie ;) pozdrawiam

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger