wtorek, 17 grudnia 2013

Świąteczny śledzik.... po prostu.

Uwielbiam śledzie w każdej postaci... dzisiaj postanowiłam skorzystać z przepisu guru skandynawskiego home cooking Trine Hahnemann na domowego śledzika...




Domowe śledzie
porcja na 12 osób
  • 12 solonych filetów śledziowych
  • 1 duża czerwona cebula pokroj. w krążki
  • 2 marchewki pokroj. w talarki
  • 2 gałązki koperku (same listki)
Zalewa:
  • 400 ml.wody
  • 250 gr. cukru pudru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki ziaren pieprzu 
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 goździków
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 400 ml. białego octu winnego
Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godzin.
Składniki zalewy zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym gazie ok.30 minut.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Filety odsączamy z wody i kroimy na ok.3,4 cm. kawałki.
Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy całość chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy na tydzień do lodówki.
Dobre nie tylko na święta....




Smacznego...

3 komentarze:

  1. śledzie z cukrem pudrem ? :) jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawi mnie takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Przyznam szczerze, że odrobinkę ograniczylam ilość cukru pudru...zalewa wyszła kekko slodko-kwaśna, plus dodane przyprawy ,które mam nadzieję po tygodniu ,,zrobią swoje,,..... Nie omieszkam poinformować jaki będzie efekt finalny.... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie obiecałam napisać jak śledziki wyszły i troszkę o tym zapomniałam....już dawno po śledzikach...;-)
    Wyszły naprawdę SUPER, lekko slodko-kwaśna zalewa, z nutą przupraw, chrupiącą marchewką...i tylko następnym razem muszę dać trochę więcej cebuli. Śledziki są fajne, lekkie i naprawdę smaczne. Polecam wszystkim ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger