Jestem wielką fanką małej czarnej w każdej postaci, bo kawa to nie tylko pyszny, aromatyczny, pobudzający napój; to również pyszne desery, ciasta, ciasteczka, kremy, lody; a na tym wcale nie koniec kulinarnych kawowych możliwości. Co powiecie na wytrawne kawowe propozycje...? Mięso z aromatem kawy....?
Czy Wasze kubki smakowe są na to przygotowane...? Postem tym rozpoczynam cykl wpisów i propozycji z udziałem czarnych, aromatycznych ziarenek. Na początek zacznę jednak łagodnie, proponując aromatyczne kawowo - miodowe masełko. Idealne do jeszcze ciepłej drożdżówki, na leniwe weekendowe śniadanko... ..
Co na to powiecie...?
MASEŁKO KAWOWO - MIODOWE
20 dkg miękkiego masła
15 dkg płynnego miodu
pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka wrzątku
kilka łyżek mielonej kawy
Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżeczką wrzątku.
Masło ucieramy na puch*, dodajemy miód i miksując wlewamy rozpuszczoną kawę.
Gotowe masełko formujemy na kształt osełki , obtaczamy w mielonej kawie. Zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki. Masełko jest gotowe po jakiejś godzinie w lodówce.
Do masełka można też dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy - zyska wtedy dodatkowy aromat.
Na zimnej drożdżowce też jast dobre, trzeba tylko wyjąć je troszkę wcześniej z lodówki, by łatwiej się smarowalo....
Smacznego.....
Dodane do akcjii Kawa... i co dalej ? oraz Domowy wyrób na Mikserze kulinarnym.
Dzięki.....polecam i zapraszam ponownie...:-)
OdpowiedzUsuńProszę o kawałek na sobotni poranek:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, oryginalny pomysł. Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.... :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpomysł rewelacja, muszę wypróbować:))
OdpowiedzUsuńKoniecznie.....:-) Pozdrawiam.
UsuńNaprawde oryginalny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUuuu, super opcja! ;)
OdpowiedzUsuńDzięki miłe Panie....;)
UsuńFantastyczna mała czarna w masełku! :) Pomysł bardzo mi się podoba - mam ochotę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń