środa, 29 stycznia 2014

MASEŁKO KAWOWO - MIODOWE

Jeśli kochacie kawę tak jak ja to dobrze trafiliście...
Jestem wielką fanką małej czarnej w każdej postaci, bo kawa to nie tylko pyszny, aromatyczny, pobudzający napój; to również pyszne desery, ciasta, ciasteczka, kremy, lody; a na tym wcale nie koniec kulinarnych kawowych możliwości. Co powiecie na wytrawne kawowe propozycje...? Mięso z aromatem kawy....?
Czy Wasze kubki smakowe są na to przygotowane...? Postem tym rozpoczynam cykl wpisów i propozycji z udziałem czarnych, aromatycznych ziarenek. Na początek zacznę jednak łagodnie,  proponując aromatyczne kawowo - miodowe masełko. Idealne do jeszcze ciepłej drożdżówki, na leniwe weekendowe śniadanko... ..
Co na to powiecie...?




MASEŁKO KAWOWO - MIODOWE

20 dkg miękkiego masła
15 dkg płynnego miodu
pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka wrzątku
kilka łyżek mielonej kawy

Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżeczką wrzątku.
Masło ucieramy na puch*, dodajemy miód i miksując wlewamy rozpuszczoną kawę.
Gotowe masełko formujemy na kształt osełki , obtaczamy w mielonej kawie. Zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki. Masełko jest gotowe po jakiejś godzinie w lodówce.



* ja ucieram masło wałkiem w makutrze, bo nie chcę mi się brudzić do tego celu miksera...

Do masełka można też dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy - zyska wtedy dodatkowy aromat.
Na zimnej drożdżowce też jast dobre, trzeba tylko wyjąć je troszkę wcześniej z lodówki, by łatwiej się smarowalo....




Smacznego.....



Dodane do akcjii Kawa... i co dalej ? oraz Domowy wyrób na Mikserze kulinarnym.

11 komentarzy:

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger