Tarta na gryczanym, lekko ziołowym spodzie...z marchewką i groszkiem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
na formę ok.25 cm.
200 gr. mąki gryczanej
100 gr. smalczyku roślinnego Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
100 ml. mleka
szczypta soli
Zagnieść ciasto*, zawinąć w folię i dać na 30 min.do lodówki.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
1-1,5 szkl.mrożonego groszku
1-1,5 szkl.pokrojonej w kostkę marchewki**
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka masła
gałka muszkatołowa
ulubione zioła - użyłam gotowej mieszanki ziół Małgosi (marchew,cebula, papryka, bazylia, oregano, majeranek, kurkuma)
Marchewkę i groszek ugotować w niewielkiej ilości wody z masłem, solą i cukrem.
Wyjąć z wody, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem, ziołami.
5 jajek
125 ml.mleka
125 ml.słodkiej śmietany - rozbełtać ew. doprawić.
Ciastem wylepić nasmarowaną tłuszczem formę. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do tego temp. 200 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć marchewkę z groszkiem, zalać mieszaniną jajek. Piec 30 min.w temp. 200 stopni.
Po wyjęciu tartę posypałam nagietkiem i lawendą.
*ciasto podczas wyrabiania może wydać się Wam zbyt kruszące i rwące się, jeśli chcecie dodajcie trochę zimnej wody (kilka łyżek)
**można użyć mroźnej mieszanki marchewki i groszku
Smacznego....
Dziś zamieszczam ostatni konkursowy przepis z użyciem smalczyku roślinnego Smakowita pajda.... Smakowita pajda zaskoczyła mnie pozytywnie tym, że mam jeszcze wiele pomysłów na jej wykorzystanie w swojej kuchni....
Zglaszam przepis do konkursu SMAKOWITA PAJDA TO KULINARNA FRAJDA
ktorego sponsorem jest producent smalczyku
roślinnego Smakowita pajda ZT Kruszwica S.A.
roślinnego Smakowita pajda ZT Kruszwica S.A.
Chętnie bym sobie w pracy przegryzła kawałek:)
OdpowiedzUsuń.....kawałek tej tarty na drugie śniadanie jest ok. ;)
UsuńCo do nawiązanego wcześniej wątku,, buraczano-marchewkowego,,..., przepraszam, że dopiero teraz się odzywam: transport 5 kg.= 15.zł, a do 10 kg.= 20,50 zł. Więc w sumie chyba niezbyt dużo..... ale martwi mnie inna rzecz, bo byłam dzisiaj w garażu, by przynieść sobie trochę warzywek do domu....i ich stan jest już taki, że trochę byłoby mi chyba wstyd się nimi dzielić..... :((... Decyzję jednak pozostawiam Tobie....
ze swej strony proponuję wrócić do tematu na jesień, kiedy będę miała warzywka w dobrej formie...:))
To czekam na wieści....
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle masz pomysły:) wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń.....mam nadzieję, że nie tylko wygląda.... ale żeby Ci też posmakowała.....;)
UsuńKolorowa i bardzo fajna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.... :)
UsuńBardzo lubię takie nowe spojrzenie na tradycyjne potrawy. Taka marchewka z groszkiem super i na zdrowym gryczanym spodzie :)
OdpowiedzUsuńTak kombinowałam co by tu jeszcze zrobić z marchewki i groszku.... miałam gdzieś z tyłu głowy Wasze grzanki z babcinego brulionu..:)) ; wpadłam na pomysł tarty...i na tym gryczanym spodzie nawet fajnie się to zgrało...
UsuńPozdrawiam.
Bardzo lubię tartę gryczaną, choć z marchewką i groszkiem jeszcze nie robiła,:) Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam częściej..... :)
UsuńTarty gryczanej jeszcze nie jadłam, chyba czas spróbować. Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń