wtorek, 25 marca 2014

SMACZNA SMACZLIWKA CZYLI ŚNIADANIE MISTRZÓW


Persea americana, awokado, smaczliwka - owoc pochodzący z wiecznie zielonego drzewa Ameryki Środkowej. Przyznam, że nie od razu uwiódlł moje kubki smakowe. Przez długi czas jakoś tak,, mało światowo,, omijałam awokado szerokim łukiem gdyż już sam jego wygląd zewnętrzny jakoś mnie nie przekonywał. Gdy wreszcie postanowiłam nie bacząc na jego powierzchowność zakosztować wnętrza okazało się to kompletną katastrofą: maziata konsystencja i smak jakoś tak mnie nie porwał a wręcz odrzucił. Myśląc,, co ludzie w tym widzą,, znalazłam swoje zastosowanie dla smaczliwki - stała się idealną maseczką do twarzy.... 
Po jakimś, przyznam dość długim czasie postanowiłam zrobić drugie podejście; a to dorzucilam kawałek do sałatki, a to dodalam na kanapkę. Potem była pasta, jajecznica i tak krok za krokiem smaczliwka stała się dla mnie smaczna, ba nawet pyszna....uwielbiam ją w każdej możliwej postaci ; z dodatkami i solo...
A wy lubicie smaczliwkę ....? 
Dziś proponuję smaczliwkę z jajem lub jak wolicie jajka zapiekane w awokado





JAJKA ZAPIEKANE W AWOKADO

awokado ( nie twarde i nie miękkie a takie dojrzałe w sam raz )
2 jajka
odrobina masła
sól i pieprz
szczypiorek lub koperek do posypania


Awokado umyć, przekroić i wyjąć pestkę. Wgłębienie po pestce delikatnie pogłębić przy pomocy łyżeczki. Z drugiej strony awokado lekko skroić nożem ( tylko samą skórkę) , chodzi oto by postawione w naczyniu połówki były stabilne.
Jajka wybić do miseczki i przy pomocy łyżki nałożyć żółtko z odrobiną białka do wgłębienia każdej połówki awokado. Posolić i popieprzyć, położyć po odrobinie masła. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika ( opcja termoobieg). Piec ok.15 minut do zcięcia bialka - żółtko ma pozostać płynne. Zaglądajcie więc kontrolnie, bo gdy żółtko się zetnie to po efekcie. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem i podawać z dowolnymi dodatkami.
U mnie tost, szpinak i rzodkiewka.....nie trzeba nic więcej.





Smacznego......

26 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda :D
    siedzę teraz w pracy i aż mi w brzuchu zaburczało ;)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej co Ty o tej porze robisz w pracy.....? Wracaj do domu...;))
      Pozdrawiam.....

      Usuń
    2. Jeszcze trochę i do domu ;) ale przynajmniej siedzę i przeglądam smakowite przepisy :)
      awokado rewelacja :D!

      Usuń
  2. Wow! Jajko w awokado? Czegoś takiego jeszcze moje oczy nie widziały. Prawdziwe śniadanie mistrzów, w dodatku musi smakować wybornie :))) Jesteś genialna Olu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci kochana ;)..... niestety myślę że nie ja jedyna wpadłam na ten pomysł....
      Pozdrowionka....:))

      Usuń
  3. Jestem bardzo ciekawa smaku tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze nie doszłam do etapu jaki Ty osiągnęłaś, wciąż jestem na etapie eksperymentowania, ale Twoje śniadanko potrafi uwodzić:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę Cię.... o jakim moim etapie Ty mówisz.... ja też ciągłe eksperymentuje i powiem więcej z różnym ( nie zawsze pożądanym) skutkiem.... :)) Ale w przypadku jaj w awokado to sprawdzone i.... pyszne :))
      Pozdrawiam...

      Usuń
  5. nigdy nie jadłam awokado ale powiem ze mnie przekonalas i kiedys spróbuje
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie w odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć! Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj: http://www.maniawypiekania.pl/2014/03/liebster-blog-award.html . Pozdrawiam - Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię awokado i jestem pewna że taka wersja śniadania bardzo pasowałaby nie tylko mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się... :))) ja robię awokado w tej kombinacji już nie pierwszy raz....i za każdym razem baardzo mi smakuje..
      ...tylko trzeba być czujnym by żółtko było płynne, bo jak się zetnie to po efekcie.....
      Pozdrawiam....

      Usuń
  8. Mnie nadal jego zastosowanie przekonuje tylko jako maseczka do twarzy ,ale skosztowałabym twojego dania z czystej ciekawości .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre i to....jako maseczka do twarzy sprawdza się przecież idealnie.....:))

      Usuń
  9. Ja bardzo lubię ale też pierwsze podejście pamiętam do dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o mio dio, jakie pysznosci ,uwielbiam avocado musze wyprobowac twojego przepisu <3
    http://zielonoma.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. ....ja już też uwielbiam..... ;))
      Zapraszam częściej.....

      Usuń
  12. Uwielbiam połączenie awokado z jajkami! Zatem przepis ten jest idealny dla mnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. aż jeść mi się zachciało, pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ smaczne i bardzo kolorowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie śniadanko to rozumiem:) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam awokado bo rozpływa się w ustach.
    Takie na ciepło i z jajkiem to musi być istna rozkosz dla podniebienia!!!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger