Tak, rabarbar to warzywo, chociaż.... w Stanach Zjednoczonych zgodnie z decyzją nowojorskiego sądu z 1947 roku rabarbar uważany jest za owoc.
Rabarbar bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem, z konfiturą robioną przez babcie, ciastem z kawałkami rabarbaru pieczonym przez nasze mamy.
Jako dziecko jadłam rabarbar często w postaci,, maczanego w cukrze,, bardzo lubiłam też kompot. Tak naprawdę jest wiele sposobów na rabarbar, od tych ulubionych na słodko po te całkiem wytrawne. Na majówkę piekłam pyszną tartę z udziałem rabarbaru ale nim pomyślałam o zrobieniu zdjęć po tarcie została tylko pusta forma....tarta ta więc innym razem.
Dzisiaj proponuje rabarbar pieczony pod kokosową kruszonką.
na ok.4 foremki o śr.ok.12 cm.
300 gr.rabarbaru
4 łyżki dżemu malinowego ( ja tym razem użyłam konfiury różanej)
2-3 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
masło do wysmarowania foremek
NA KRUSZONKĘ
50 gr.wiórków kokosowych ( można zastąpić płatkami owsianymi)
50 gr.brązowego cukru
50 gr.mąki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu. (lub cynamonu)
100 gr.zimnego masła
Piekarnik nagrzać do 180 stopni z opcją termoobieg.
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. Wymieszać z dżemem, sokiem z cytryny i cukrem. Foremki nasmarować masłem i włożyć do nich rabarbar.
Suche skladniki kruszonki wymieszać, dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić kruszonkę. Kruszonką posypać rabarbar w foremkach i piec 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę. ( by nie były zbyt gorące)
Podawać z gałką lodów lub kleksem gęstego jogurtu.
Dodano do akcji:
narobiłaś mi smaku:)))pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTa kokosowa kruszonka nieboooo.
OdpowiedzUsuńSame smakowite przepisy buziaki.
OdpowiedzUsuńWidze, ze sezon na rabarbar sie juz rozpoczal na dobre :)
OdpowiedzUsuńpysznie to wyglada z ta kruszonka :))
I ja uwielbiam wszystko kokosowe, taki rabarbar musi smakować pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwszędzie rabarbar! ale warto go jeść, bo jest swietny! przepis wspaniały!
OdpowiedzUsuńOj, super to! A te naczynka do zapiekania urocze wprost!!! Wzajemnie, Olu, miłej niedzieli!;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam milutko i życzę ciepłej,spokojnej niedzieli.
OdpowiedzUsuńKokos i rabarbar muszą grać w jednej drużynie:)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Olu:)
Lubie takie szybkie, słodkie deserki : )
OdpowiedzUsuńlubie rabarbar :) a kokos uwielbiam :D ciesze sie ze podoba ci się mój kolaż :D zapraszam na fanpage na fb :P i moze na jakies majowe zakupy do mnie :P :*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :D
Dzięki za za zaproszenia.:))...niestety na fb. jeszcze nie mam konta ( i nie wiem czy chcę mieć.....) a co do zakupów to kusząca propozycja.... ale innym razem :))
UsuńPozdrawiam....
Dziękuję i...zapraszam :)))
OdpowiedzUsuńjeszcze nie miałam r.... ru w tym roku w weekend nadrabiam:)
OdpowiedzUsuńWitam :) i zapraszam częściej w swoje skromne progi...
UsuńWpadnę w weekend zobaczyć co z r....ru wyczarujesz :)))
`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
OdpowiedzUsuń`•.¸(*) (*) WITAM UŚMIECHEM:)))
(¸.•*(¸.•*´`*•.¸)*•.¸) ´`•.¸(``•)
Piękny dzionek za oknami,
ja stęskniłam się za Wami.
Kawkę sobie już zrobiłam
i komputer tez włączyłam,
by zobaczyć miłe twarze
wszystkich co sympatią darzę..
¨ ¨ ¨ ¨ ¨(
¨ ¨ ¨ ) ¨ ) ¨ (
¨ ¨ ¨ ) ¨ ( (¨ )
¨ ¨ ¨( ¨ ~.) ) (
¨[==========]
¨ \ °°°°°°°°°°°°°°/_ _
¨ |…¨…¨…¨…¨… |^^\*\
¨ | ¨ KAWA¨..... | …'|*|
¨ |…¨…¨…¨…¨… |… /*/
¨¨\°°°°°°°°°°°°°/ ^^^^
¨¨ \|||||||||||||||/
Miłego DNIA BUZIAKI
Pycha!!:) Coś czuje że "skradnę" Ci ten przepis" :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo :)) niech smakuje... :))
UsuńA ja właśnie w dzieciństwie nienawidziłam kompotu z rabarbaru. Dopiero w zeszłym roku odczarowałam znienawidzone warzywo. Teraz próbuję dalej i ten przepis mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :P Koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPyszności, mniam :)
OdpowiedzUsuńWitaj,
Usuńdziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej :))
Masz bardzo fajnego i ciekawego bloga..... ale narazie nie mogę,, zostawić,, tam komentarza (?) nie wiem czemu ale nic mi się,, nie otwiera,,.... Będę próbować :))
It looks very good! :)
OdpowiedzUsuńThank you for reading my site and come back soon.. :))
UsuńA ja zdążyłam zrobić zdjęcia mojej tarcie, tylko nie ma czasu wrzucić:) Z kokosem nie jadłam ale rzeczywiście muszę tego połączenia spróbować. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMoja tarta też była z dodatkiem kokosa, bo go uwielbiam...zrobię ją jeszcze na pewno to wrzucę na bloga.
UsuńWyglada smacznie, głupio aż sie przyznać, ze nigdy nie jadlam rabarbaru. >.< trzeba bedzie spróbować! :) pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńWitam :)) nie ma w tym nic,, głupiego,, ale warto spróbować by zasmakować lub nie :))
UsuńPozdrawiam i zapraszam częściej :))
wlasnie w ogrodku wyrosl mi rabarbar ;)
OdpowiedzUsuńdotychczas jadlam tylko kruche ciasto z jego udzialem, a tu prosze- taka niespodzianka ♥
Zapraszam: gertrama.blogspot.com
obserwujemy? odp u mnie ;*
Zapraszam ponownie, będą jeszcze rabarbarowe propozycje :))
Usuńja takze juz obserwuje ! ♥
OdpowiedzUsuńOlka thanks for visiting!
OdpowiedzUsuńSomething delicious, interesting blog, I will return!
A nice evening my dear!
Hug you!
*ELENA*
Thank you. It will be a pleasure to host you again. Have a nice evening :))
UsuńZrobiłam sobie dzisiaj na obiad wersje z truskawkami:) no i pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
oj naszła mnie ochota na ten rabarbar i ta kruszonkę, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe pyszności <3
OdpowiedzUsuń