sobota, 10 maja 2014

RABARBAROWE LOVE CZYLI RABARBAR POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Rabarbar to kolejne sezonowe warzywo, które teraz właśnie króluje...
Tak, rabarbar to warzywo, chociaż.... w Stanach Zjednoczonych zgodnie z decyzją nowojorskiego sądu z 1947 roku rabarbar uważany jest za owoc.
Rabarbar bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem, z konfiturą robioną przez babcie, ciastem z kawałkami rabarbaru pieczonym przez nasze mamy.
Jako dziecko jadłam rabarbar często w postaci,, maczanego w cukrze,, bardzo lubiłam też kompot. Tak naprawdę jest wiele sposobów na rabarbar, od tych ulubionych na słodko po te całkiem wytrawne. Na majówkę piekłam pyszną tartę z udziałem rabarbaru ale nim pomyślałam o zrobieniu zdjęć po tarcie została tylko pusta forma....tarta ta więc innym razem.
Dzisiaj proponuje  rabarbar pieczony pod kokosową kruszonką.






RABARBAR POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ (crumble)
na ok.4 foremki o śr.ok.12 cm.

300 gr.rabarbaru
4 łyżki dżemu malinowego ( ja tym razem użyłam konfiury różanej)
2-3 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
masło do wysmarowania foremek

NA KRUSZONKĘ

50 gr.wiórków kokosowych ( można zastąpić płatkami owsianymi)
50 gr.brązowego cukru
50 gr.mąki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu. (lub cynamonu)
100 gr.zimnego masła





Piekarnik nagrzać do 180 stopni z opcją termoobieg.
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. Wymieszać z dżemem, sokiem z cytryny i cukrem. Foremki nasmarować masłem i włożyć do nich rabarbar.
Suche skladniki kruszonki wymieszać, dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić kruszonkę. Kruszonką posypać rabarbar w foremkach i piec 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę. ( by nie były zbyt gorące)
Podawać z gałką lodów lub kleksem gęstego jogurtu.


Smacznego....


Dodano do akcji:

RabarbaloveRabarbalove

37 komentarzy:

  1. narobiłaś mi smaku:)))pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kokosowa kruszonka nieboooo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Same smakowite przepisy buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Widze, ze sezon na rabarbar sie juz rozpoczal na dobre :)
    pysznie to wyglada z ta kruszonka :))

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja uwielbiam wszystko kokosowe, taki rabarbar musi smakować pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. wszędzie rabarbar! ale warto go jeść, bo jest swietny! przepis wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, super to! A te naczynka do zapiekania urocze wprost!!! Wzajemnie, Olu, miłej niedzieli!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pozdrawiam milutko i życzę ciepłej,spokojnej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokos i rabarbar muszą grać w jednej drużynie:)

    Miłej niedzieli Olu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie takie szybkie, słodkie deserki : )

    OdpowiedzUsuń
  11. lubie rabarbar :) a kokos uwielbiam :D ciesze sie ze podoba ci się mój kolaż :D zapraszam na fanpage na fb :P i moze na jakies majowe zakupy do mnie :P :*
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za za zaproszenia.:))...niestety na fb. jeszcze nie mam konta ( i nie wiem czy chcę mieć.....) a co do zakupów to kusząca propozycja.... ale innym razem :))
      Pozdrawiam....

      Usuń
  12. ciekawy blog;) Co powiesz na wspolna obserwacje?:)
    shootingdiamonds.blogspot.com
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nie miałam r.... ru w tym roku w weekend nadrabiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) i zapraszam częściej w swoje skromne progi...
      Wpadnę w weekend zobaczyć co z r....ru wyczarujesz :)))

      Usuń
  14. `*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
    `•.¸(*) (*) WITAM UŚMIECHEM:)))
    (¸.•*(¸.•*´`*•.¸)*•.¸) ´`•.¸(``•)

    Piękny dzionek za oknami,
    ja stęskniłam się za Wami.
    Kawkę sobie już zrobiłam
    i komputer tez włączyłam,
    by zobaczyć miłe twarze
    wszystkich co sympatią darzę..


    ¨ ¨ ¨ ¨ ¨(
    ¨ ¨ ¨ ) ¨ ) ¨ (
    ¨ ¨ ¨ ) ¨ ( (¨ )
    ¨ ¨ ¨( ¨ ~.) ) (
    ¨[==========]
    ¨ \ °°°°°°°°°°°°°°/_ _
    ¨ |…¨…¨…¨…¨… |^^\*\
    ¨ | ¨ KAWA¨..... | …'|*|
    ¨ |…¨…¨…¨…¨… |… /*/
    ¨¨\°°°°°°°°°°°°°/ ^^^^
    ¨¨ \|||||||||||||||/
    Miłego DNIA BUZIAKI

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha!!:) Coś czuje że "skradnę" Ci ten przepis" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo :)) niech smakuje... :))

      Usuń
  16. A ja właśnie w dzieciństwie nienawidziłam kompotu z rabarbaru. Dopiero w zeszłym roku odczarowałam znienawidzone warzywo. Teraz próbuję dalej i ten przepis mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne :P Koniecznie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Witaj,
      dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej :))
      Masz bardzo fajnego i ciekawego bloga..... ale narazie nie mogę,, zostawić,, tam komentarza (?) nie wiem czemu ale nic mi się,, nie otwiera,,.... Będę próbować :))

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Thank you for reading my site and come back soon.. :))

      Usuń
  20. A ja zdążyłam zrobić zdjęcia mojej tarcie, tylko nie ma czasu wrzucić:) Z kokosem nie jadłam ale rzeczywiście muszę tego połączenia spróbować. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja tarta też była z dodatkiem kokosa, bo go uwielbiam...zrobię ją jeszcze na pewno to wrzucę na bloga.

      Usuń
  21. Wyglada smacznie, głupio aż sie przyznać, ze nigdy nie jadlam rabarbaru. >.< trzeba bedzie spróbować! :) pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)) nie ma w tym nic,, głupiego,, ale warto spróbować by zasmakować lub nie :))
      Pozdrawiam i zapraszam częściej :))

      Usuń
  22. wlasnie w ogrodku wyrosl mi rabarbar ;)
    dotychczas jadlam tylko kruche ciasto z jego udzialem, a tu prosze- taka niespodzianka ♥

    Zapraszam: gertrama.blogspot.com
    obserwujemy? odp u mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam ponownie, będą jeszcze rabarbarowe propozycje :))

      Usuń
  23. ja takze juz obserwuje ! ♥

    OdpowiedzUsuń
  24. Olka thanks for visiting!
    Something delicious, interesting blog, I will return!
    A nice evening my dear!
    Hug you!
    *ELENA*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you. It will be a pleasure to host you again. Have a nice evening :))

      Usuń
  25. Zrobiłam sobie dzisiaj na obiad wersje z truskawkami:) no i pycha!

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. oj naszła mnie ochota na ten rabarbar i ta kruszonkę, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger