czwartek, 22 maja 2014

SZPARAGI Z MASŁEM MIGDAŁOWYM I OSCYPKIEM


Witajcie, dziś ponownie zapraszam na szparagi bo przecież sezon na nie wciąż trwa...
Obiecałam niektórym z Was szparagi zielone i obietnicy dotrzymam ale dziś ponownie białe. Dlaczego?  Jest to propozycja na szparagi z masłem migdałowym na bazie rumu z dodatkami takimi jak oscypek i listki botwinki, sami przyznacie, że białe szparagi pasują tu zdecydowanie lepiej niż zielone... A więc do dzieła :






SZPARAGI Z MASŁEM MIGDAŁOWYM I OSCYPKIEM 
Na 4 porcje ( A.Wojda)

2 pęczki białych szparagów
łyżka masła do gotowania
cukier, sól

garść młodych listków botwinki
ok.1/3 gomułki oscypka skrojonej w płatki

NA MIGDAŁOWE MASŁO :

18 dag śmietanowego masła
1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
Starta skórka z 1/2 cytryny i sok z tej połówki
2 łyżki ciemnego rumu
spora garść prażonych płatków migdałowych
gruba sól do smaku - polecana wędzona


Wszystkie skladniki na masełko ( poza płatkami migdałów) wymieszać i wyrobić. Dodać płatki migdałów i uformować z masy masełko, zawinąć w folię i dać na 2 godziny do lodówki.





Szparagi umyć, obrać z włókien i odciąć twarde końcówki.
W głębokim garnku zagotować wodę z solą, cukrem i łyżką masła.
Gdy woda się gotuje wkładamy szparagi ,, na stojąco,, tak by główki były ponad wodą.
Gotujemy ok.6-8 minut, w zależności od grubości szparagów - idealne są jędrne i lekko chrupiące.
Tuż przed wyjęciem szparagów roztapiamy na małym ogniu zimne masło migdałowe.
UWAGA: nie możemy masła przegrzać ani spalić.
Mokre i szybko osączone szparagi dodajemy do masła, mieszając aby szparagi się dobrze w nim pokryły. Szparagi wykładamy na talerze, polewamy masłem z patelni i dekorujemy płatkami oscypka i listkami botwinki. Jak dla mnie kulinarna rozkosz i jedzenie królów...

Tak mi ślinka leciała na te smaki, że zdjęcia robiłam w pośpiechu, byleby już zacząć jeść.... wiem to mało profesjonalne podejście blogerki. Cóż, wygrało łakomstwo....


Smacznego...


Dodano do akcji:
Szparagi

20 komentarzy:

  1. mmmm.... aż ślinka mi cieknie:) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy w ogóle bym zdjęcie zrobiła czy od razu zjadła:) pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu pokazujesz nam pyszności Olka, aż zgłodniałam i nabrałam ochoty na szparagi :))
    Pozytywnego dnia życzę:)
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł! ja szparagi zawsze griluję, pora na nową odsłonę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie połączone smaki,chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy bukiet smakowy ;) Chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe podanie szparagów, super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie je podałaś, aż zatęskniłam za szparagami :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie! ; )
    Ciekawy sposób podania szparagów!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna oryginalna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszą smakować kapitalnie :) Ach.. ale bym schrupała takie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję Wam wszystkim bardzo za pochlebne komentarze :)) a szparagi w tym wydaniu POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie połączenia to ja jeszcze nie jadłam - oscypek i szparagi?! Brzmi genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam szparagi,pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i zapraszam częściej :))

      Usuń
  16. Ustawiam się w kolejce po talerz tych specjałów. Świetna propozycja :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne grube takie najbardziej lubie szparagi, masełko cudne wymyśliłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam szparagi, ale niestety białych jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. szparagi..... <3 oby były jak najdłużej :)
    boskie duszki ;)
    pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger