piątek, 20 czerwca 2014

BARDZO POMIDOROWA TARTA

Kolejna moja propozycja z cyklu pomidorowe inspiracje to pomidorowa tarta tatin w nowej odsłonie z mnóstwem pysznych karmelizowanych pomidorków i cebuli w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera koziego. Efekt pomidorowy wzmacnia dodatkowo pomidorowe ciasto tarty przygotowane z dodatkiem koncentratu pomidorowego....





TARTA POMIDOROWA
propozycja własna na formę ok. 27 cm

NA CIASTO
250 g mąki
125 g masła
jajko
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 
łyżka mleka
szczypta soli i cukru

Mleko wymieszać z jajkiem, koncentratem pomidorowym, solą i cukrem.
Posiekane masło dodać do mąki, wyrobić na duże okruchy a następnie dodać mieszaninę mleka i jajka. Wyrobić ciasto, jeśli to konieczne dodać więcej mąki Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodowki.






NA FARSZ
10 - 15 sztuk pomidorków - małych i podłużnych lub koktajlowych
 ( tych ostatnich wyjdzie pewnie troszkę więcej)
10 małych cebulek
3 łyżki oleju
200 g sera koziego w plastrach
150 - 200 g szynki parmeńskiej
świeży bądź suszony tymianek
sól i pieprz

Na karmel:
3 łyżki cukru
3 łyżki octu malinowego lub winnego czerwonego


Cebulki obrać, przekroić na pół i podsmażyć na oleju z obu stron.
Pomidorki umyć, przekroic wzdłuż na pół - wkroić twarde trzpienie.

Formę do tarty rozgrzać.* Na patelni rozpuścić cukier i skarmelizować do jasno bursztynowego koloru. Dodać ocet malinowy i wymieszać aż cukier ponownie przybierze formę karmelu ( po wlaniu octu karmel na chwilę się skrystalizuje) Powstaly karmel przelać do nagrzanej formy i rozlać po jej powierzchni. Układać w karmelu połówki cebuli i pomidorków ( cięciem do dołu); oprószyć solą i pieprzem, tymiankiem; przykryć plastrami sera koziego i szynki parmeńskiej . Całość przykryć rozwałkowanym ciastem, lekko dociskając brzegi do dna formy. W ten sposób po upieczeniu i odwróceniu tarty uzyskamy następujące warstwy :pomidorki i cebulka w karmelu, ser kozi, szynka parmeńska na pomidorowym cieście.
Nakłuć ciasto widelcem i piec 40-45 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć na talerz przykładając go do formy i odwracając do góry nogami. **




* jeśli posiadacie patelnię której można użyć w piekarniku pomincie ten punkt ; wówczas na skarmelizowany na patelni cukier wykładacie cebulki, pomidorki i resztę składników, całość przykrywacie ciastem i wstawiacie w takiej postaci do piekarnika...
** może się tak zdarzyć, że pomidorki  podczas pieczenia tarty puszczą nam sporo soku (niektóre bywają bardzo wodniste) i tarta będzie troszkę w nim ,, pływać,, ale nie trzeba się tym zbytnio przejmować tylko ostrożnie odlać jego nadmiar, zredukować na rozgrzanej patelni dodając kilka kropel octu balsamicznego; takim zredukowanym  polać tartę po wierzchu. Jak dla mnie pyszota na ciepło i na zimno....
Smacznego...




Dodano do akcji :
Pudliszki - Pomidorowe inspiracjeLato w pełni!

33 komentarze:

  1. podziwiam Cię za Twoje kulinarne pomysły:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie wszystko co z pomidorami :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię z pomidorami jedzenie bo dobre jest na trawienie.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz Ci się zrymował niemal jak hasło reklamowe.....:)))

      Usuń
  4. Łaaaał! jestem zdecydowanie na tak! kocham pomidory!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że mocno pomidorowa - i dobrze! :D
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką tartę to ja bym zjadła z wielką przyjemnością:) wszystko co pomidorowe uwielbiam!
    poproszę kawałeczek, bo wygląda pycha!
    ściskam Oluś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) bardzo lubię Twoje komentarze.... są takie pełne ciepła :)) ściskam równie mocno...<3

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku ale to musi być pyszne :)! Wygląda na mocno pomidorowe i mocno smaczne :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham pomidory, ale muszę się wydzielać bo mnie uczulają. :( miłego weekendu Oluś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Baardzo bym sie na nia wprosiła do Ciebie;) Olka, znowu u Ciebie ślina mi cieknie...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam wpadaj :) będę miała pretekst by zrobić drugą :)) Pozdrawiam...

      Usuń
  11. Super genialne, odwrócone zawsze robiłam na słodko... Kocham pomidory i kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna pomidorowa propozycja! Pomidorki karmelizowane - pycha! Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomidorowy zawrót głowy :) To coś dla mnie, latem pomidorki są najsmaczniejsze :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie, zwłaszcza z tą cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialne potrojenie pomidorowego smaku. Dodatek przecieru do ciasta to świetny pomysł. Podobna tarta chodziła mi po głowie, ale na dodatek pomidorów do ciasta nie wpadłam. Piękne zdjęcia ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) widzisz co dwie głowy to nie jedna...w cieście jest koncentrat pomidorowy a farsz jest z pomidorków i cebuli... ale właśnie mi uswiadomilaś że możnaby ten efekt wzmocnić jeszcze bardziej dodając właśnie do ciasta trochę suszonych pomidorków mocno osączonych z zalewy...i tu się ,, zgapiłam,, - przyznaję... :) ale następnym razem zaszaleje na całego :))) Pozdrawiam....

      Usuń
  16. Taką tartę jadłabym na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Olu, wpisuję się na listę obserwatorów bloga i będę zaglądać częściej! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam na mojej skromnej liście obserwatorów :)) zapraszam oczywiście częściej w moje skromne progi...Pozdrawiam :))

      Usuń
  18. Z kozim serem, tarta pyszności mniam. Fajnie ją zrobiłaś z pomidorami :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu podeślij kawałeczek :) super CI wyszła

    OdpowiedzUsuń
  20. Hello dear Olka!
    Good tart looks delicious, and I take my serving!
    A nice evening my dear!
    Kisses.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne połączenie smaków, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam pomidory i na pewno zapamiętam Twój przepis:) Zapachniało u mnie pizzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, można powiedzieć, że to taka wersja pizzy :))) baaardzo pomidorowej :)) Pozdrawiam...

      Usuń
  23. Pycha!!! Uwielbiam takie pomidorowe pizze :) Daj znać kiedy będziesz robić kolejną! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pyszna propozycja na tartę, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger