Zapraszam na naleśniki w iście letnim wydaniu....
Najpierw przygotowujemy sos i krem z awokado.
SOS TRUSKAWKOWY:
1/2 kg.truskawek
cukier do smaku
Miksujemy całość do konsystencji sosu.
1 awokado
1 banan
2 łyżeczki dobrego kakao
1 łyżka miodu płynnego lub syropu z agawy
Całość zmiksować do konsystencji kremu.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
na ok. 8-10 naleśników
1 szkl.mąki pszennej lub orkiszowej
1 szkl. mąki z pestek dyni *
2 szkl. mleka
2 jajka
2 szkl. szpinaku ( ok.100 g.)
garść listków mięty
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli z wanilią
łyżeczka cukru
olej rzepakowy do smażenia
Wymieszać obie mąki i szczyptę soli i cukru.
Szpinak i miętę zmiksować razem z mlekiem i olejem rzepakowym na gładką masę. Całość wymieszać z mąką i wyrobić ciasto naleśnikowe - jeśli trzeba dodać więcej mleka lub mąki. Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju; odkładać na talerz w ciepłym miejscu. Podawać z owocami, sosami i kremem z awokado w towarzystwie jadalnych kwiatków. Najlepiej podać wszystko na stół, tak by każdy sam komponował swój naleśnik na talerzu....
Przedstawiona wersja jest wersją prototypowją tj. wykonaną przeze mnie po raz pierwszy i można ją dowolnie modyfikować tzn. stosować poszczególne składowe razem bądź osobno oraz udoskonalać po swojemu.... Smacznego....
* mąkę z pestek dyni można kupić lub przygotować samemu mieląc podprażone pestki aż powstanie z nich mąka, robiąc to uważnie ( krótko i pulsacyjnie) bo w przeciwnym razie powstanie nam papka. Uzyskana domowo mąka będzie raczej wersją gruboziarnistą i lekko grudkowatą. Z 200 g. pestek dyni uzyskałam troszkę więcej niż szklankę mąki.
Moją propozycję naleśników dodaję do akcji:,, Dania dobre dla skóry,,
Organizatorka akcji prosi o uzasadnienie dlaczego dodane danie jest dobre dla skóry, myślę, że wystarczy zerknąć na listę składników :
szpinak za sprawą kwasu foliowego, który wspomaga odbudowywanie komórek skóry zwalnia procesy starzenia się....
pestki dyni w postaci mąki - zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zawierają cynk który pomaga w zwalczaniu trądzika.
migdały są źródłem witaminy E, czyli „witaminy młodości”. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi, witamina E wykazuje działanie ochronne przeciwko poparzeniom słonecznym oraz innym czynnikom środowiskowym, które przyspieszają starzenie się skóry.
daktyle zawierają m.in wit A, wapń, żelazo,karoten wit.z grupy B i C
owoce sezonowe to bogactwo witamin dobroczynnych dla skóry
awokado, to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla urody składników: wit.A, E, C, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K oraz potas, wapń i żelazo. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera tripeptyd glutation, który zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Awokado ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry. Odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci, a także pobudza syntezę kolagenu. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i łagodzące
banan zawiera błonnik, witaminy z grupy B, niacynę, miedź, potas, cynk, fosfor,żelazo ; poprawia ukrwienie skóry, spowalnia procesy starzenia.
kakao jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku., przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, chronią przed chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wpływa korzystnie również na skórę chroniąc ją płaszczem lipidowym, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie i zdrowy wygląd skóry.
Ufff, to tak w skrócie, tak naprawdę wszyscy znamy dobroczynne działanie tych produktów....
Być może takie naleśniory skuszą też małego niejadka...
Są śliczne i na pewno bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPiękne, aż żal się do nich zabrać i zjeśc. :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, działają na wyobraźnię, łatwo sobie wyobrazić ich pyszny smak :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda... chętnie, bardzo chętnie bym zjadła takie naleśniczka i tak pięknie podanego...
OdpowiedzUsuńCudowny talerz!
Ściskam kochana
ale to musi być dobre, a jak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam te twoje kolorki i smakowite pomysly na dania. super ta twoja kuchnia :D Pozdrawiam i czekam na kolejne pomysły :))
OdpowiedzUsuńTwoje naleśniki są bardzo artystyczne:) Oglądam zdjęcia z góry na dół i z powrotem i nie mogę się nadziwić. Pięknie i na pewno smacznie!
OdpowiedzUsuńAle szalone naleśniki! :D Bardzo zwracają na siebie uwagę i są zaskakujące! :D
OdpowiedzUsuńJuż nie da się ukryć... jestem szalona :))
UsuńPowiem Ci Olka, że ja nigdy nawet zielonych naleśników nie widziałam, ależ cudo. Chetnie spróbowałabym kiedyś, tym bardziej w takiej formie jakiej podałaś :))) Smakowicie to wygląda :))
OdpowiedzUsuńDobrego dnia
O mamo! dawno mnie nie było, a tu takie pyszności..... :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i udanego zajadania się naleśnikami ;)!
pięknie kolorowe:)
OdpowiedzUsuńKolorowe te twoje naleśniki :) niestety nie dla mnie, gdyż nie lubię szpinaku :) ale generalnie prezentują się super :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHmmm, szkoda.....ale muszę Ci powiedzieć, że one właściwie nie smakują szpinakowo....tylko orzechowo - miętowo za sprawą mąki dyniowej i mięty. Tak czy inaczej rozumiem niechęć do szpinaku... Pozdrawiam :))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen przepis wydaje się doskonały. Składniki wskazują na jego pychotkę, a w dodatku barwy cieszą oczy. I te kwiatki (czarnego bzu?...) :-]
OdpowiedzUsuńDziękuję :)) lubię dodawać kwiatki do potraw....tak kwiatki czarnego bzu, jaśminu i stokrotek :))
UsuńPozdrawiam i zapraszam częściej do siebie :)
bardzo pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńTen zielony zwinięty naleśnik wygląda zjawiskowo z kontrastem czerwieni
OdpowiedzUsuńmmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p
OdpowiedzUsuńWyglądają OBŁĘDNIE! <3
OdpowiedzUsuńNa pewno smakowały równie doskonale!
Jesteśmy serio, pod wielkim wrażeniem.
Pozdrawiamy :*
Dziękuję bardzo, bardzo :))
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń