piątek, 4 lipca 2014

LODY PORZECZKOWE WEGAŃSKIE

Lody, lody. lody...  Lodziarnia u Olki zaprasza !!!
Od jakiegoś czasu mamy już lato i choć  temperatury dotychczas nas szczególnie nie rozpieszczały i już nawet tęskno nuciłam,, lato, lato, lato....gdzieżeś ty...?,,
niniejszym postem otwieram sezon lodowy, zaglądajcie bo będzie kilka ciekawych propozycji. Zdradzę tylko, że jest zakupiona książka i czekam na pojemniczki do lodów na patyku więc na pewno będzie lodowo :) Oby tylko lato dopisało.... Tymczasem zaczynam zwyczajnie i bardzo prosto gdyż dokopałam się w swojej zamrażarce jeszcze do mrożonych porzeczek z ubiegłego sezonu....dacie wiarę?  Moja Mama tam skrzętnie zbiera i mrozi dla mnie świeżą porcję, więc muszę zrobić na nią miejsce. To mi nawet ułatwiło przygotowanie tych prostych lodów, bo wrzuciłam mrożone porzeczki do miksera, dodałam banany i gotowe. Jak najbardziej możecie użyć świeżych porzeczek i po zmiksowaniu zamrozić całość. Można też użyć wcześniej zamrożonych bananów, użycie przynajmniej jednych mrożonych już owoców skutkuje tym, że właściwie po zmiksowaniu mamy gotowe do spożycia lody; ewentualnie jeśli konsystencja nas nie zadowala 1-2 godzin w zamrażarce z opcją ,,super zamrażania,, dopełni całości.
To do dzieła kochani...






,, You scream, I scream
We all scream for ice cream
Everybody wants ice cream...,,

W.Marsalis i E. Clapton 1925 r.






LODY PORZECZKOWE WEGAŃSKIE ..... NAJPROSTSZE LODY NA ŚWIECIE :)

Opcja przygotowywania lodów na bazie mrożonych bananów nie jest już nowością ani żadnym moim odkryciem; każdy kto trochę ,,bawi,, się w domowe lody pewnie choć raz już takie lody robił ale jest to też propozycja o której warto przypominać; są to lody bez konserwantów i sztucznych barwników, bez jajek i śmietany idealne dla dorosłych i dla dzieci tym bardziej że tym sposobem możemy przygotować różne smaki lodów, dodając do bananów truskawki, jagody, maliny....


4, 5 dojrzałych bananów (dobrze gdy są wcześniej pokrojone w plasterki i zamrożone) 
2 szkl. czarnej porzeczki
opcjonalnie cukier puder lub ksylitol by dosłodzić 






Porzeczki i banany miksujemy, ew.dosładzamy wedle swoich upodobań i gotowe :) jeśli konsystencja nas nie zadowala mrozimy całość ale nie na tzw. kość.





Smacznego lodowego łasuchowania....


Dodano do akcji :

Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłodyLato w pełni!

38 komentarzy:

  1. Ciepło jest to i ochota na lody się zwiększa :))
    Bardzo apetycznie a co najważniejsze - zimne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe lody, ale z czarnej porzeczki jeszcze nie robiłam. Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie lody muszę sobie zrobić, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello dear Olka!
    I like ice cream, bananas and currants, delicious!
    A nice weekend my dear!
    Kisses and hugs!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam się bez bicia Olusia że nie przepadam za porzeczkami. Ale przepis bardzo interesujący i wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego, możesz zamiast nich dać inne ulubione owoce :))

      Usuń
  6. mmm... takie lody to niebo w gębie :):) kurcze ale mam na nie ochotę w sam raz na taki cieplutki wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nie chcę tych lodów ani żadnych innych ani nic prosto z lodówki do picia. Obraziłam się!!!! Bo w zeszły piątek biegałam po lesie i potem wypiłam zimne z lodówki i pierwszy raz w życiu.... anginę straszną miałam! KOSZMAR. I dlatego obrażona na lody jestem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to przykre....nie polecam zatem lodów... bo nie życzę,, powtórki z rozrywki,,. POZDRAWIAM :)

      Usuń
  8. Bardzo pomysłowe lody, warto się skusić...połączenia porzeczki i banana powinno być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie połączenie powinno być smaczne...banan i porzeczka ciekawie sie zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie lody są przepyszne, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają przepięknie :) ostatnio sama robiłam truskawkowo - bananowe - idealny deser na taki dzień jak dzisiaj :) Super zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne rozpoczęcie sezonu lodowego! Apetyczne zdjęcia! Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Sama się zastanawiam czy takie lody sobie jutro zrobić <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale bym zjadła lody własnej roboty... porzeczkę czarną lubię!!!!
    muszą być pycha!!!! mniam!!!!
    pięknego weekendu Oluniu

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolor mają boski :) Czarną porzeczkę lubię więc i smakowo by mi pasowały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ty mi sprawiasz wielką radość swoimi przepisami, ja najbardziej uwielbiam dzem z czarnej porzeczki, ale sprobuje zrobic te lody bo wygladaja genialnie ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aguś :)) ja bardzo lubię czarną poprzeczkę i dżem też jest super....lody rób, bo to prościzna jest :))
      trzeba tylko uważać by ich nie zamrozić na kość, bo zrobi się bryła....... ale nawet gdy tak się zdarzy to wystawione na pół godziny przed jedzeniem dojdą do siebie :)) Pozdrawiam....

      Usuń
  17. To musi być ciekawe w smaku zestawienie. Banan łagodny, lekko aromatyczny i ostra, specyficzna porzeczka, z czerwoną też byłoby chyba dobrze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak dla mnie to ciekawe połączenie, lubię czarną poprzeczkę.... banan dodaje słodyczy i lagodzi jej specyficzny smak. Wiesz, z czerwoną nie próbowałam ale....czemu nie :) tylko pewnie trzeba trochę więcej dosłodzić....

      Usuń
  18. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sorbety, Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny kolor ,lody ,mmmm...ale za nic nie przekonam się do czarnej porzeczki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być inne owoce :) maliny, jagody, truskawki.....

      Usuń
  20. Jejku one wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam w zeszłym tygodniu truskawkowe. Mam jeszcze dwa banany w zamrażalniku to teraz zrobię porzeczkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  22. wspaniałe!! i do tego (jak na lody) całkiem dietetyczne :DD

    OdpowiedzUsuń
  23. takich jeszcze nie jadłam


    ps. a u mnie? SET IDEALNY NA TERAŹNIEJSZE UPAŁY

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają fantastycznie i mają przepiękny kolor. Z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  25. No cóż zakochałam się nie tylko w lodach. Piękne filiżanki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Też to uwielbiam! Robię podobne. Czarna porzeczka jest rewelacyjna. A wracając do Twojego pytania (akcja pudliszki) Już wiem, jakie moje przepisy wyrózniono. Zapytałam i odpowiedzieli mi :) Pozdrawiam ciepło. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  27. Przecudny kolor, taki intensywny. Połączenie smaków super!

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetne te lody! *.*
    Bardzo mi się podoba ten przepis! ; )
    A dodatkowo apetyczny kolor! :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale bym teraz zjadła ;o Świetnie wyglądają, więc i zapewne smakują cudownie. Co powiesz na wzajemną obserwacje? Jeśli się zgadzasz to zacznij i napisz mi,że obserwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Muszę te lody zrobić, nie jem lodów kupnych bo cukier, i mleko. Twoje są rewelacyjne. Wyglądają jak z lodziarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kolor rewelacyjny! Jestem wzrokowcem, więc obrazki przemawiają do mnie, a Twoje fotki lodów prezentują się przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger