AROMATYCZNA RYBKA W POMIDORKACH
propozycja własna na 2 porcje
2 filety dowolnej ryby * ( łosoś, miruna, dorsz, halibut...)
1 średnia cebulka drobno posiekana
garść czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki skórki startej z pomarańczy + sok z połówki pomarańczy
150 ml. białego wytrawnego wina
1/2 puszki pomidorków bez skóry lub 2 świeże sparzone i obrane ze skóry
opakowanie serka kremowego Arla Apetina Pomidor&bazylia **
sól, pieprz, świeża bazylia, oliwa
kilka pomidorków koktajlowych do podania
W naczyniu, które pomieści nam dwa filety zagotować sok z pomarańczy, wino ze skórką pomarańczową, cebulką, posiekanym czosnkiem. Gdy sos troszkę odparuje dodajemy pomidorki z puszki ( bez soku) lub pokrojone świeże pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety ryby solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i układamy w naczyniu z gotującym się sosem. Posypujemy listkami bazyli. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 8 - 10 minut. Miruna ,, doszła,, dość szybko ale np. łosoś może potrzebować wiecej czasu.
Filet nie może się rozpadać ale musi być miękki.
Gdy sos w trakcie duszenia zbyt mocno nam gęstnieje można podlać jeszcze odrobiną wina. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone oliwki i przekrojone na pół małe pomidorki. Gdy ryba jest gotowa, wykładamy ją na gorące talerze a do sosu dodajemy szybko serek kremowy ( 2 - 3 łyżki ), mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.
Rybę polewamy sosem i dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i listkami bazylii. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy z porcją ryżu lub bagietką.
Smacznego...
* zamrożone filety należy wcześniej rozmrozić
** wpis konkursowy, zawierający lokowanie produktu
Dodano do konkursu
świetne zdrowe danie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie pomyślałaś, bo apetycznie wygląda. A przede wszystkim smaczne danie. Doskonały pomysł na kolację albo na obiad :)
OdpowiedzUsuńPełna zgoda Krysiu :) taka ryba i na obiad i na kolację się sprawdzi....
UsuńPyszna ta rybka, uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńJuż uwielbiam Twoją rybkę w pomidorach! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę taką na obiadek :-) wygląda pysznie :-) super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na dodanie serka, bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńSerek powoduje, że sos jest bardziej aromatyczny i kremowy :)
UsuńTo ja poproszę na kolacją, a co mi tam, jak szaleć to szaleć. :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej może być na kolację z chrupiącą bagietką :) rybka jest bardzo lekka.... i zdrowa :)
UsuńCiekawy pomysł na rybkę, zawsze mam z tym problem....jak przygotować oryginalnie rybę. Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na podanie ryby :)
OdpowiedzUsuńApetyczna ryba.
OdpowiedzUsuńmniam :) aromatycznie i pysznie!
OdpowiedzUsuńZa mną ostatnio rybka chodzi... Na taką bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń♥•(¯`♥´¯)DZIEŃ
OdpowiedzUsuń(¯`•´¯)♥•´DOBRY
•♥.,.•´WITAM
ڿڰۣ¸♥ CIEPLUTKO
Dzień jest szary
i ponury.
Zamiast słońca
Smutne chmury.
Mimo wszystko życzę
------------- udanego dnia:)
Uwielbiam rybę w pomidorach!!!! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu Olu
Bardzo smacznie przyrządzona rybka :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńchętnie skorzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńZ przepisu skorzystałam 2 razy i się nie zawiodłam :) Smakowało mnie, mężowi oraz naszemu 1,5 rocznemu dziecku, dla którego przepis zmodyfikowałam... mianowicie przed dodaniem wina wyjęłam rybkę z sosem dla dziecka, lekko osoloną z odrobiną białego pieprzu i bez pomidorków koktajlowych, które mają skórkę nieodpowiednią dla takiego malucha. Wszyscy się najedliśmy i poklepaliśmy zadowolone brzuchy. Dzięki za tę propozycję, będę często do niej powracać. Pozdrawiam :]
OdpowiedzUsuńTaka wiadomość przed snem..... to miodzio na moje serce :) baardzo się cieszę!!
UsuńChociaż, jak widzę,, anonimowy,, to jest dreszczyk emocji ;) czy koment będzie ok. czy też nie...
Mnie też ta wersja ryby smakuje i często ją powtarzam z różnymi rybkami....może być również bez serka kremowego i też będzie ok ;) dziękuję i pozdrawiam.
Oczywiście pomysł z,, odłowieniem,, rybki w odpowiednim momencie dla dziecka - super :)
Usuń