Tymczasem obiecany keks... z makiem, figami, orzechami i skórką pomarańczową i wspomnianym pasternakiem, który dodaje ciastu słodyczy i wilgoci. W pełni świąteczne napakowane bakaliami ciasto. Zapraszam...
KEKS ,, FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM,,
szklanka mąki
1/2 szkl cukru
3 jajka
150 g margaryny Palma z Bielmar
szklanka startego na tarce pasternaku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. szklanki suchego maku
100 g suszonych fig, wybieramy miękkie w dotyku *
100 g orzechów laskowych
garść posiekanych orzechów włoskich
dwie łyżki płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta soli
Orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż nabiorą złotego koloru, usunąć skórkę.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać stopioną i przestudzoną margarynę oraz orzechy, pokrojone na spore kawałki figi, płatki migdałowe, skórkę oraz mak.
Na koniec dodac starty pasternak i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki nasmarowanej masłem i pospanej bułką.
Piec 40- 45 minut w temp. 190 stopni.
Nie mogłam się powstrzymać i troszkę podjadałam :)
Posypać cukrem pudrem.
* jeśli figi są twarde dobrze jest je namoczyć przed pokrojeniem np. w rumie
Chociaż nazwa proponowanego przeze mnie ciacha nie daje nadziei na zbyt wiele ;) dodaję przepis do konkursu:
Baardzo ciekawy eksperyment :D Ciacho wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajnie i z humorem! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny i jak bogato nadziany :-) super przepis. Z pewnością jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny ten Twój keks !! Mega zawartość bakalii, duże kawałki... To jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie, chciałabym je spróbowac :)
OdpowiedzUsuńnie znam smaku pasternaku, ale ilość bakalii w keksie oraz zdjęcia mówią same za siebie:) Cudowny!
OdpowiedzUsuńOla ale nadziałaś ten swój keks. Niezła sztuka :)
OdpowiedzUsuńPiękny keks, na bogato! :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za Twoje ciasto ! Wygląda pięknie, z pewnością smakuje pięknie....i te figi...uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto Bajka.
Pozdrawiam i zaciskam piąstki:)
Cedra
Dziękuję bardzo mi miło :) pozdrawiam cieplutko :))
UsuńUwielbiamy takie nietypowe połączenia :D A ciasto wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńHello dear, Olka!
OdpowiedzUsuńA cookie goodness, delicious ..!
I wish you a pleasant evening!
Kisses and hug!
Środek wygląda niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńWow, w środku wygląda po prostu bosko:)
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłam keksy, może dlatego, ze uwielbiam wszelkiego rodzaju orzechy i bakalie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Przepis bardzo ciekawy. A keks wygląda oryginalnie.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńWyglada super i pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńBogato nadziany keks! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńPieknie i przepysznie wygląda ten Twój keks kochana!
OdpowiedzUsuńuściski cieplutkie