czwartek, 18 grudnia 2014

KEKS,, FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM,,

Witajcie :) zapraszam dziś na mój mały  eksperyment i próbę połączenia tytułowych składników w jedną słodką całość.Co prawda w powiedzeniu tym chodzi raczej o gest zwany figą, który wykonujemy przy użyciu kciuka a nie o sam owoc ale w połączeniu z pozostałą dwójką kojarzy się jednoznacznie z jedzeniem. A zastanawialiście się kiedyś jak to smakuje...? Idąc tropem przysłowia, powiedzenia Figa z makiem z pasternakiem ,, nic z tego,, smakowotego nie powinno powstać a jednak się udało :)




O ile mak i figi mamy dostępne przez cały rok o tyle pasternak bywa sezonowo a tu na Śląsku dostać go można głównie przed świętami. Zapewne dlatego, że dodaje się go to potraw czysto świątecznych, takich jak chociażby moczka czyli słodka zupa  z  piernika i suszonych owoców przygotowywana na bazie wywaru z pasternaku i ciemnego piwa. Swoją drogą muszę kiedyś przygotować ten przysmak :)

Tymczasem obiecany keks... z makiem, figami, orzechami i skórką pomarańczową i wspomnianym pasternakiem, który dodaje ciastu słodyczy i wilgoci. W pełni świąteczne napakowane bakaliami ciasto. Zapraszam...


KEKS ,, FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM,,

szklanka mąki
1/2 szkl cukru
3 jajka
150 g margaryny Palma z Bielmar
szklanka startego na tarce pasternaku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. szklanki suchego maku
100 g suszonych fig, wybieramy miękkie w dotyku *
100 g orzechów laskowych
garść posiekanych orzechów włoskich
dwie łyżki płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta soli

Orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż nabiorą złotego koloru, usunąć skórkę.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać stopioną i przestudzoną margarynę oraz orzechy, pokrojone na spore kawałki figi, płatki migdałowe, skórkę oraz mak.
 Na koniec dodac starty pasternak i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki nasmarowanej masłem i pospanej bułką.
Piec 40- 45 minut w temp. 190 stopni.


Nie mogłam się powstrzymać i troszkę podjadałam :)


Posypać cukrem pudrem.
* jeśli figi są twarde dobrze jest je namoczyć przed pokrojeniem np. w rumie



Chociaż nazwa proponowanego przeze mnie ciacha nie daje nadziei na zbyt wiele ;) dodaję przepis do konkursu:


Ciasta czy ciasteczka?
Wigilia 2014 Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

21 komentarzy:

  1. Baardzo ciekawy eksperyment :D Ciacho wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i jak bogato nadziany :-) super przepis. Z pewnością jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny ten Twój keks !! Mega zawartość bakalii, duże kawałki... To jest to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda świetnie, chciałabym je spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie znam smaku pasternaku, ale ilość bakalii w keksie oraz zdjęcia mówią same za siebie:) Cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola ale nadziałaś ten swój keks. Niezła sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymam kciuki za Twoje ciasto ! Wygląda pięknie, z pewnością smakuje pięknie....i te figi...uwielbiam :)
    Ciasto Bajka.
    Pozdrawiam i zaciskam piąstki:)
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo mi miło :) pozdrawiam cieplutko :))

      Usuń
  8. Uwielbiamy takie nietypowe połączenia :D A ciasto wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello dear, Olka!
    A cookie goodness, delicious ..!
    I wish you a pleasant evening!
    Kisses and hug!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, w środku wygląda po prostu bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze lubiłam keksy, może dlatego, ze uwielbiam wszelkiego rodzaju orzechy i bakalie :))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis bardzo ciekawy. A keks wygląda oryginalnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada super i pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bogato nadziany keks! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieknie i przepysznie wygląda ten Twój keks kochana!
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger