Podoba mi się ich rustykalny charakter :) a smak..? są delikatne, kruche i pysznie nadziane...Idealny smakołyk na Święta i Nowy Rok :) zapraszam...
ROGALIKI MARCHEWKOWE Z ORZECHOWYM NADZIENIEM
na ok. 16 - 25szt.
200 g mąki pszennej
100 g mąki razowej ( użyłam żytnej)
200 g marchewki drobno startej
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posiekać wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto i na 40 -60 minut włożyć do lodówki.
Na nadzienie:
50 g posiekanych suszonych moreli
50 g posiekanych daktyli
50 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
łyżka nalewki z pigwowca lub calvadosu
Wszystko wymieszać.
Dodatkowo
konfitura z pomarańczy
Cukier puder do posypania lub na lukier
posiekane orzechy laskowe do posypania
Ciasto podzielić na pół, ( jedną część pozostawić w lodówce) każdą połowę kolejno rozwałkować na okrągły placek, który pokroić na równe trójkąty ( 8 lub 16 sztuk). Każdy trójkącik smarować konfiturą, nakładać po pół łyżeczki nadzienia i zwinąć formując rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego.....
* z ciastem minimalnie,, trudno,, się pracuje ale wystarczy podsypywć mąką a drugą część ciasta trzymać w lodówce do czasu aż jej użyjemy.
** rogaliki można również polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami,
w szczelnym pojemniku zachowają świeżość ok. 1 tygodnia
Dodaję do akcji :
Prześliczne rogaliki z super nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! konfitura z pomarańczy musi nadawać cudownego smaku
OdpowiedzUsuńI w takich momentach żałuję, że jestem antytalenciem cukierniczym - naprawdę wyglądają kusząco :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gaju :) nie wierzę że takie z Ciebie antytalencie w tej materii, coś tam zapewne potrafisz... :)))
Usuńpiękne i apetyczne rogaliki, aż chce się zjeść : )
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają w środku:))
OdpowiedzUsuńCzęsto robię ciasto marchewkowe, ale nigdy nie robiłam rogalików marchewkowych. Bardzo apetycznie wyglądają, więc na pewno się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńSą nadzwyczaj delikatne i kruche....rozpływające się w ustach :) polecam.
UsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe, więc myślę, ze rogaliki by mi zasmakowały:)
OdpowiedzUsuńmilutkiego weekendu Oluniu
Tobie również miłego weekendu Natalko :)
UsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńTakie niestandardowe przepisy idealnie nadają się na święta, bo kto mówi, że trzeba co roku zawsze piec to samo :D
OdpowiedzUsuńNadzienie jest zachwycające! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale nadziane rogaliki, pyszności:)
OdpowiedzUsuńKusicielko... kusisz tym wspaniałym przepisem na te pyszne rogaliki. Mniam... z takim nadzieniem... :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :]
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam rogalików z dodatkiem marchewki :) Ciekawy pomysł, wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością są pyszne, kiedyś robiłam podobne właśnie z nadzieniem orzechowym, poczęstuje się jednym :-)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe rogaliki z bakaliami - jakie to musi byc pyszne.Bardzo mi sie ten poysł pododba :*
OdpowiedzUsuńPrześliczne te rogaliki. Aż mi ślinka cieknie. Pychotka.
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe nadzienie! ;) Brawo, dziewczyno! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu :) pozdrawiam.
UsuńBardzo mi się podobają, są takie oryginalne :)
OdpowiedzUsuń