Witajcie :) dzisiaj mała przerwa w około świątecznych słodkościach i powrót do dyni.
Tak, mam jeszcze dynię i to świeżą. Nie przepadam za tak popularnym puree, pewnie dlatego, że dwukrotnie zwyczajnie mi się zepsuło w słoikach. Od tamtej pory korzystam ze świeżej dyni (długo i dobrze się przechowuje w piwnicy lub garażu) lub zamrażam ją pokrojoną w kostkę. Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron ze smażoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorkami.
Szybko i smacznie....
MAKARON Z DYNIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORKAMI
na 4 porcje
450 g dyni ( obranej i oczyszcznej z pestek)
10 suszonych pomidorków z oliwy
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
6 łyżek oliwy z pomidorów
dwie garście liści szpinaku
1/2 pęczka oregano lub szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
paczka ulubionego makaronu wstążki lub spaghetti
Do podania :
listki bazyli
1/2 szkl. wiórków parmezanu lub oscypka
Czosnek posiekać, pomidorki pokroić. Dynię pokroić w kostkę i przesmażyc krótko na maśle i oliwie z pomidorów, dodać czosnek, pomidory i oregano.
Posolić i popieprzyć. Podsmażyć ok. minutę i wrzucić szpinak.
Przemieszać, zdjąć z ognia.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odlać i połączyć szybko z dynią, pomidorkami i szpinakiem. Podawać na ogrzanych talerzach posypane wybranym serem i bazylią.
Smacznego......
wspanialy pomysł na danie - mam dynie w domu i juz wiem co z niej zrobię!
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda to danie :-) tak pysznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńte kolory kuszą, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę ludziom,którzy potrafią TAK gotować;)
OdpowiedzUsuńKochana, zapewniam Cię, że nie jestem żadnym mistrzem kuchni :) a to danie jest szczególnie proste, każdy da radę :))) pozdrawiam.
UsuńJakie kolorowe danie! wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię dyni.... może nie jadłam dobrze zrobionej. Danie które pokazałaś ślicznie sie prezentuje...
OdpowiedzUsuńbiorąc pod uwagę, że jestem ogromną fanką dyni ten makaron to propozycja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAleż przepiękne kolory, wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńOlunia same kolory krzyczą zjedz mnie, a co dopiero skład. :)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w potrawach <3
Kochana, ty to po prostu za każdym razem doprowadzasz mnie do ślinotoku:)
OdpowiedzUsuńTakie danie- piękne kolorystycznie zjadłabym od teraz:)
miłego weekendowania!
Wyglada fantastycznie. Uwielbiam makarony i dynię, a to połączenie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglada kuszaco a smakuje na pewno jeszcze lepiej. Makarony to super szybki i zawsze oryginalny pomysk na obiad ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, danie wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńBogactwo składników :) Pyszne, bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńTeż myślę, że super pomysł i bardzo oryginalny do tego - chyba pierwszy raz widzę takie zestawienie. Jak ktoś wyżej zauważył, same kolory dodają smaku :-) Widzę, że na czele zdjęcie pięknego stroika. Pomysł na wycinanki ze skórek pomarańczy chętnie ukradnę.
OdpowiedzUsuńDzięki Gaju :) generalnie dynia i pomidorki suszone,, się lubią,, a świeży szpinak ostatnio lubię dorzucać do makaronów :)) całość jest mega kolorowa, sycąca ale przy tym dość lekka, bo nie,, obciążona,, gęstym sosem np. bolognese... Pomysł na wycinanki kradnij i baw się dobrze :) pozdrawiam.
Usuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńśmakowicie wygląda ten makaron :) taki kolorowy mmm... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOlu, ale kolorowo Ci to wyszło. To jest danie, które lubię i z pewnością zrobie je w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo i smakowicie!
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory mogę jeść non stop :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
Jak kolorowo! Oczy moje już się najadły i są zachwycone! Bardzo lubię dynię, więc następne danie z tejże będzie właśnie z Twojego przepisu! :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie! Bardzo ciekawe połączenie dyni i oscypka! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, smacznie wygląda, dałabym się skusić od zaraz :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny!
OdpowiedzUsuńJa do ciebie wpadam, uwielbiam jak jest tak zdrowo i kolorowo i moja ulubiona dynia.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZdrowa i do tego pięknie podana sałatka :-)
OdpowiedzUsuńMmm fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wszystko, co lubię na jednym talerzu! Biorę bez wahania :D
OdpowiedzUsuńPozostała mi jeszcze odrobina dyni więc z miłą chęcią wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, danie takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam :) Piękne kolory i moje smaki!!! :)
OdpowiedzUsuńKolorystyka bajka. :) osobiście bardzo lubię połączenie dyni z czosnkiem, taki zboczek jestem :)
OdpowiedzUsuńCzosneczek w przepisie obecny więc by ci Elu smakowało ;) też go lubię, z dynią i bez niej :D
Usuń