piątek, 12 grudnia 2014

MAKARON Z DYNIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Witajcie :) dzisiaj mała przerwa w około świątecznych słodkościach i powrót do dyni.
Tak, mam jeszcze dynię i to świeżą. Nie przepadam za tak popularnym puree, pewnie dlatego, że dwukrotnie zwyczajnie mi się zepsuło w słoikach. Od tamtej pory korzystam ze świeżej dyni (długo i dobrze się przechowuje w piwnicy lub garażu) lub zamrażam ją pokrojoną w kostkę. Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron ze smażoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. 
Szybko i smacznie....


MAKARON Z DYNIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORKAMI
na 4 porcje 

450 g dyni ( obranej i oczyszcznej z pestek)
10 suszonych pomidorków z oliwy
2 ząbki czosnku 
4 łyżki masła 
6 łyżek oliwy z pomidorów 
dwie garście liści szpinaku
1/2 pęczka oregano lub szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz 
paczka ulubionego makaronu wstążki lub spaghetti 

Do podania :
listki bazyli
1/2 szkl. wiórków parmezanu lub oscypka


Czosnek posiekać, pomidorki pokroić.  Dynię pokroić w kostkę i przesmażyc krótko na maśle i oliwie z pomidorów, dodać czosnek, pomidory i oregano.
Posolić i popieprzyć. Podsmażyć ok. minutę i wrzucić szpinak.
Przemieszać, zdjąć z ognia.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odlać i połączyć szybko z dynią, pomidorkami i szpinakiem. Podawać na ogrzanych talerzach posypane wybranym serem i bazylią.




Smacznego......

39 komentarzy:

  1. wspanialy pomysł na danie - mam dynie w domu i juz wiem co z niej zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie wygląda to danie :-) tak pysznie i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. te kolory kuszą, aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę ludziom,którzy potrafią TAK gotować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, zapewniam Cię, że nie jestem żadnym mistrzem kuchni :) a to danie jest szczególnie proste, każdy da radę :))) pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jakie kolorowe danie! wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie cierpię dyni.... może nie jadłam dobrze zrobionej. Danie które pokazałaś ślicznie sie prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  7. biorąc pod uwagę, że jestem ogromną fanką dyni ten makaron to propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ przepiękne kolory, wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olunia same kolory krzyczą zjedz mnie, a co dopiero skład. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie i smakowicie wygląda :)
    Uwielbiam szpinak w potrawach <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, ty to po prostu za każdym razem doprowadzasz mnie do ślinotoku:)
    Takie danie- piękne kolorystycznie zjadłabym od teraz:)
    miłego weekendowania!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglada fantastycznie. Uwielbiam makarony i dynię, a to połączenie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada kuszaco a smakuje na pewno jeszcze lepiej. Makarony to super szybki i zawsze oryginalny pomysk na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł, danie wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bogactwo składników :) Pyszne, bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też myślę, że super pomysł i bardzo oryginalny do tego - chyba pierwszy raz widzę takie zestawienie. Jak ktoś wyżej zauważył, same kolory dodają smaku :-) Widzę, że na czele zdjęcie pięknego stroika. Pomysł na wycinanki ze skórek pomarańczy chętnie ukradnę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gaju :) generalnie dynia i pomidorki suszone,, się lubią,, a świeży szpinak ostatnio lubię dorzucać do makaronów :)) całość jest mega kolorowa, sycąca ale przy tym dość lekka, bo nie,, obciążona,, gęstym sosem np. bolognese... Pomysł na wycinanki kradnij i baw się dobrze :) pozdrawiam.

      Usuń
  17. śmakowicie wygląda ten makaron :) taki kolorowy mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Olu, ale kolorowo Ci to wyszło. To jest danie, które lubię i z pewnością zrobie je w przyszłym tygodniu:)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Suszone pomidory mogę jeść non stop :)
    Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak kolorowo! Oczy moje już się najadły i są zachwycone! Bardzo lubię dynię, więc następne danie z tejże będzie właśnie z Twojego przepisu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastyczne danie! Bardzo ciekawe połączenie dyni i oscypka! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo, smacznie wygląda, dałabym się skusić od zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja do ciebie wpadam, uwielbiam jak jest tak zdrowo i kolorowo i moja ulubiona dynia.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdrowa i do tego pięknie podana sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Amazing post !Would you like to follow each other?
    http://kate-fashionschtick-kate.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje smaki, wszystko, co lubię na jednym talerzu! Biorę bez wahania :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Pozostała mi jeszcze odrobina dyni więc z miłą chęcią wykorzystam Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajny pomysł, danie takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Zgłodniałam :) Piękne kolory i moje smaki!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Kolorystyka bajka. :) osobiście bardzo lubię połączenie dyni z czosnkiem, taki zboczek jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosneczek w przepisie obecny więc by ci Elu smakowało ;) też go lubię, z dynią i bez niej :D

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger