poniedziałek, 15 grudnia 2014

MIGDAŁY PRAŻONE W KAWIE

Witajcie :) Święta tuż, tuż... migdały i orzechy pojawią się na naszym stole nie tylko w ciastach i ciasteczkach ale również samodzielnie, tak do chrupania :) dzisiaj zatem coś co mnie jako zapaloną kawoszkę zaintrygowało jakiś czas temu i czego na te Święta sobie nie odmówię a mianowicie migdały prażone w kawie. Macie ochotę?
Ładnie zapakowane mogą stanowić ciekawy prezent dla kawosza :)





MIGDAŁY PRAŻONE W KAWIE

300 g migdałów 
3 łyżki mielonej kawy ( dobrej jakości, może być aromatyzowana...
4 łyżki jasnego brązowego cukru ( użyłam 2 łyżki białego i 2 kokosowego) 
0,5 białka jaja lub całe z małego jajka
2 łyżeczki miodu
3 krople ekstraktu np. waniliowego, migdałowego lub rumowego
dodałam również łyżkę skórki otartej z pomarańczy 

cukier puder do posypania





Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
Kawę zemleć z cukrem na drobny pył. Białko ubić na pianę, dodać miód i dobrze wymieszać. 
Migdały włożyć do miseczki  i polać mieszaniną białka i miodu. Dobrze wymieszać. Dodać zmieloną kawę z cukrem i wymieszać, tak by migdały dobrze się pokryty kawowym proszkiem. 
Całość wyłożyć na papier i równomiernie rozprowadzić. Blachę umieścić w piekarniku i piec 10 minut, po tym czasie delikatmie przewrócić migdały na drugą stronę ( nie mieszać zbyt długo i intensywne by nie uszkodzić,, skórki,,) 
Piec jeszcze 7 minut, uważać przy tym by nie spalić. 
Gotowe prażone migdały ostudzić, rozdzielić te posklejane i posypać cukrem pudrem. 




Przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku ok. tygodnia.

Zapakowane w słoiczek możemy podarować w prezencie.

                                          

Smacznego...


Dodano do akcji:

Słodki PrezentWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Świąteczne słodkości!




Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

43 komentarze:

  1. uwielbiam migdały, a ten pomysł jest nietuzinkowy i bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pomysł jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam lubię mało kawy w kawie (różne latte itd), a mimo to ten pomysł chętnie wypróbuję, bo mnie zaintrygował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj :) chociaż migdały sa raczej intensywnie kawowe, to cukier puder i dodane aromaty fajnie łagodzą jej smak :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam! Jestem ciekawa jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale śliczne jak oszronione:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł na prezent mega oryginalny, lepsze niż tradycyjna czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Olusia lubię wszystko co migdałowe i migdałem pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na przekąskę albo słodki prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, też planuję zrobić parę jadalnych prezentów, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przekąska bardzo zaskakująca, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mnie zaskoczyłaś tym przepisem, oj jak te migdały muszą pysznie smakować, mniam :-) poproszę kilka sztuk na spróbowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. pierwsze czytam... ciekawe jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy tu kilka smaków w jednym: oprócz migdałowego, intensywny kawowy; ja dodałam skórkę pomarańczową więc jest nutka pomarańczy :) jeśli damy rumowy olejek.... :) feria smaku :)))

      Usuń
    2. trzeba będzie z ciekawości zrobić:))

      Usuń
  13. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  14. migdały, orzeszki wszystkie uwielbiam a ten pomysł jest wręcz wykwintny w sam raz na oryginalny prezent świąteczny:) rozmarzyłam się

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdybym dostała słoiczek tych pyszności to byłabym zadowolona. Świetny pomysł na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się pomysł na migdały:) Słoiczek wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie piję kawę i czytam Twój przepis na migdały :-) Nigdy takich nie jadłam, ale jestem fanką i kawy i migdałów, więc i to połączenie na pewno mnie przekona! :-) Wyglądają świtenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny taki przepis.Warto skorzystać.

    Przesyłam już życzenia bo mnie niedługo nie będzie.

    Ciepłych ,rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia,
    szalonego Sylwestra oraz aby nadchodzący Nowy Rok
    przyniósł wam same dobrodziejstwa.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Agatko :) Wszystkiego dobrego dla Ciebie i twojej rodzinki :)))

      Usuń
  19. Jejku uwielbiam migdały <3
    A taka kawa musi być przepyszna <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygladają w ozdobionym słoiczku! Bardzo fajny pomysł na prezent:)
    milutkie wtorku kochana

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis spada mi jak z nieba. Do prezentu dla kawosza brakowało mi właśnie takiego elementu. Pasuje jak ulał :) Kradne pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie migdały widzę pierwszy raz :) ekstra pomysł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Migdały tak, kawa nie ale prezent byłby to naprawdę udany dla niejednego kawoholika :D
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki pięknie wyglądają. Muszą być na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jaka piękna estetyka! Cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Brzmi pysznie, takiego sposobu na migdały nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja nigdy takich nie jadłam! Ciekawy musi być ich smak

    OdpowiedzUsuń
  28. Oczywiście,że mam na nie ochotę-uwielbiam migdały-a pomysł na drobny upominek podsunęłaś fantastyczny:-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger