sobota, 6 grudnia 2014

TARTA MAKOWA Z GRUSZKĄ

Witajcie :) jak tam u Was.... Św. Mikołaj dopisał...?  Zadowoleni z prezentów...? 
Zatem zapraszam na kawkę i małe co nieco w jak najbardziej świątecznym klimacie. Wszak i mak i gruszka gości na świątecznym stole a u mnie pyszna tarta makowa z karmelizowaną gruszką.  Zapraszam....




NA CIASTO :
forma o sr. 24 cm 

170 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 22%
3 żółtka
70 g masła + do formy
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 30 minut dać do lodówki.

NA NADZIENIE MAKOWE:
250 g maku *
375 ml. mleka
250 ml. białego wytrawnego wina
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
kilka kropel olejku migdałowego
100 g rodzynek
70 g mieszanych bakalii

oraz:
3 gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Mak zalać mlekiem i gotować pół godziny. Osaczamy i mielemy dwa razy w maszynce do mięsa. Wino gotujemy z dwiema łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami aż zredukuje objętość o 1/3. Następnie łączymy z makiem, miodem i aromatem migdałowym.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i umieszczamy w nasmarowanej formie, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - pieczemy 15 minut.

Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru i układamy połówki gruszek ( obrane i bez gniazd nasiennych) ; po dwóch minutach dodajemy masło i dusimy gruszki ok 5 minut, odwracając tak by pokryty się maślanym karmelem.




Na podpieczony spód wykładamy nadzienie makowe i układamy połówki gruszek (lekko je wciskając w mak), polewamy resztą karmelu. Pieczemy jeszcze 35 minut.

* kuchenne leniwce :) mogą ułatwić sobie sprawę używając ok. 700/800 g. gotowej masy makowej ale tylko tej dobrej jakości.

inspiracja magazyn Kuchnia 
Dodano do akcji :


Świąteczne słodkości!
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

zBLOGowani.pl

40 komentarzy:

  1. Olu, czego chcieć więcej? Mikołaj już u mnie był, kawę chętnie wypiję drugą, więc teraz wpraszam się do Ciebie na tartę. Bardzo pysznie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Mikołaj spisał się na medal :)
    Mak i gruszka - świetne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za gruszkami ale to wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olala ale ładna tarta, bardzo lubię mak i wsio co makowe :) zapraszam na schab z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam masę makową, gdybym się do tej Twojej tarty dostało, chyba zjadłabym całą :))
    Udanego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to musi być pyszne :-) lubię takie połączenia smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak ciasto z piaskownicy: wiadro wypełnione ziemią i gruszki. Pewnie jest smaczne dla smakoszy słodyczy :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wpadłabym na takie porównanie... ale jak tak Ci się kojarzy :) jest smaczne dla amatorów maku w dużych ilościach, ja lubię :)

      Usuń
    2. Ale to nie była negatywna krytyka oczywiście ;).

      Usuń
    3. :) i tak tego nie odebrałam, jak się przyjrzeć to nawet masz rację: mak idealnie,, robi,, za ziemię...tylko skąd w piaskownicy gruszki (?) :)))

      Usuń
  8. Mak i gruszka i czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudnie wygląda ta tarta... i na pewno przepyszna!!!!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna tarta! Ciekawa jestem połączenia gruszek i maku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No super połączenie gruszki i mak mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowite Mikołajki u Ciebie :)! Przy takiej tarcie po co komu sklepowe słodycze ;) Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. ja sama za makiem nie przepadam (wchodzi w zęby), ale dla domowników na święta chętnie spróbuję taką tartę wykonać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) święta bez maku...a od czego szczoteczka do zębów :))))

      Usuń
  15. Okej zapraszam na omlet z mnago ale musisz mi zostawić kawałen ciasta !:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mak i gruszka - biorę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest obłędna! Fantastyczne zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda fenomenalnie, a zapewne smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj, a ja za makiem naprawdę nie przepadam, w dodatku zawsze włazi mi w zęby i zdążę się pouśmiechać zanim zauważę jak wyglądam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No popatrz a ja myślałam że wszyscy go lubią ;) szczególnie w święta ( te makowce, kutie, kluski z makiem ....) ja uwielbiam i to w dużych ilościach :))) a że włazi w zęby... hmm wszystkim pewnie włazi tak samo i wszyscy mają ,, makowe,, uśmiechy :D

      Usuń
  20. Tarty uwielbiam, ale makowej jeszcze nie jadłam. Mój mąż uwielbia mak. Muszę mu taka tartę przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Hmm, kusząca, ja lubię mak :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie robiłam tarty :)
    Może wykonam dla mojego Misiaka :D

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda niesamowicie! nigdy takiej makowej tarty nie miałam okazji robić, tym bardziej z gruszkami! przepis "kradnę" na święta :p

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszny pomysł na świąteczne ciasto, delikatne, w sam raz do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem zachwycona! Tarta niczym dzieło sztuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. niebanalna tarta. myślę, że musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  27. No to jest jakieś fenomenalne połączenie jak dla mnie:-)Taka tarta teraz..mmm to by był niezły prezent;-)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. ciekawy pomysł na połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger