czwartek, 26 marca 2015

JAJKA FASZEROWANE GROSZKIEM

Witajcie :) jak tam Wasze przedświąteczne przygotowania....? Ja cierpię na totalny brak czasu i..... nie wiem w co ręce włożyć ;) Zatem szybciutko zapraszam na jajka faszerowane groszkiem, z nutką koperkowo- czosnkową, podane z odrobiną ryby w postaci anchois - u mnie w tej roli wędzone szprotki z puszki, bo anchois nie było mi dane nabyć w osiedlowym sklepiku....
Cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.....czy jakoś tak ;)



JAJKA FASZEROWANE GROSZKIEM 

8 jajek *
1 szkl. mrożonego groszku
1-2 ząbki czosnku 
pęczek koperku
2-3 łyżki majonezu
ew. 1-2 łyżki śmietany 
sól, pieprz 
puszka anchois do dekoracji, koperek



Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Przekroić na pół i wyjąć żółtka.
Groszek ugotować w osolonej wodzie ok. 10 min. Dobrze odcedzić, ostudzić.
Koperek posiekać ( kilka listków odłożyć do dekoracji).
Czosnek obrać.  Wszystkie składniki ( żółtka, groszek, koperek, czosnek, majonez...i ew. śmietanę ) zmiksować na jednolitą masę - dość gestą, dlatego śmietanę dodawać stopniowo.  Doprawić solą i pieprzem.
Połówki jajek napełnić pastą i ozdobić kawalkami osaczonych z oleju anchois i koperkiem.


* proporcje można zmniejszyć o połowę

Smacznego....



49 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie i bardzo wiosennie, bo zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie, wiosennie i już tak świątecznie. Bardzo smaczne jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne kolorowe jajeczka. Super wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorem przyciągają, smaczne te twoje jajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow jak wspaniale się prezentują! Śliczny kolorek! Idealne na Wielkanoc!
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  6. Szprotki niekoniecznie ale jajka w taki sposób nadziane jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, anchois ( czy szprotki) to tylko opcja :) spokojnie można się bez nich obejść...

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Uwielbiam jaja faszerowane:) a te prezentują się wspaniale i przepysznie!
    ściskam mocno

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smacznie :) Takiego połączenia, jeszcze nie próbowałam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olunia ja takie jajeczka bardzo chętnie, proszę tylko z mojej porcji zdjąć tego śmierdzielka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihihi no pewnie to tylko dodatek ( ozdoba..) więc można się go pozbyć lub zamienić na inny ;)
      pozdrawiam Elu!

      Usuń
  10. Świetne! i smaczne i ładnie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne, kolorowe i na pewno bardzooo pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis bardzo mi się spodobał i jutro zamierzam go wypróbować, tym bardziej, że w kuchni czekają od lata na skonsumowanie, anchois z Biedronki. Miały być na pizze, ale skoro jej pieczenie tak dramatycznie się odwlekło, będzie na jajka :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to fajnie, mam nadzieję, że jajka będą smakowały :)....... i anchois się wreszcie doczekają ;)))

      Usuń
  13. Wszelkiego rodzaju nadziewane jajeczka uwielbiamy, a ciasto z topinamburem też wykorzystam bezapelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)

      Usuń
  14. Wspaniale nadziane jajka, anchois do dekoracji to extra pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie kolorowe jajka :) Na pewno są smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo smacznie wyglądają :) z groszkiem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ojej ale super połączenie smaków:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Proste i eleganckie, pozdrawiam prawie świątecznie.
    Ja też mam jeszcze świąteczny plan nie wykonany :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne, chętnie bym zjadł coś takiego :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. Hello dear, Olka!
    Show the super platter of stuffed eggs, I think it is a delight!
    I wish you great weekend!
    Kisses and hugs!

    OdpowiedzUsuń
  21. Miałaś rację, u ciebie też jest pysznie zielono :) Jestem zachwycona żywym kolorem nadzienia - przez to jeszcze bardziej nie mogę się doczekać świąt i wiosny. Pozdrawiam ;}

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam faszerowane jajka w kazdej postaci, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo mi się podoba tez żywy kolorek - zapewne smakuje obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny kolorek tej pasty. Filety anchois to dla mnie coś okropnego, są bardzo intensywne, nie smakują mi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już czytałam, że nie wszyscy je lubią ale tak jak pisałam kilka,, komentów,, wyżej można się bez nich obejść i pozostać tylko przy zielonej paście :) pozdrawiam.

      Usuń
    2. Oj tak takie jajeczka z zieloną pastą bardzo mi pasują :) Smakowite.

      Usuń
  25. Pyszne jajeczka, i kolorek cudny, wiosennie i zielono :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kocham jajka faszerowane i kocham groszek ,a takie połączenie- BOMBA <3

    OdpowiedzUsuń
  27. piękny kolor! Na Wielkanoc jajka rządzą;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kurcze, a mi się nigdy nie chce jaj faszerować:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie wiedziałam, że jajka mogą być takie urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam jaja faszerowane, ale tej wersji jeszcze nie próbowałam. Wyglądają fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  31. o o przepisie z groszkiem jeszcze nie słysząłam super !

    OdpowiedzUsuń
  32. super pomysł - myślę że takie z groszkiem znikają ze stołu bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger