W tym celu wykorzystałam kolejny nowy produkt w mojej kuchni czyli młody jęczmień w proszku bardzo zdrowy i wartościowy, pełen witamin i składników odżywczych: chlorofil, białko, witaminy z grupy B i C, potas, żelazo, wapń. Jest to bardzo silny antyoksydant, ma działanie krwiotwórcze, zapobiega anemii i nadkwasocie; odtruwa organizm i pomaga obniżyć cholesterol. Najlepiej jest go serwować w koktajlach i napojach, jako dodatek do past, jogurtu a ze względu na intensywny kolor można stosować do barwienia masy cukrowej lub kremów.
Odradza się stosowanie,, na gorąco,, w napojach i wypiekach gdyż wówczas jęczmień trąci swoje właściwości. Choć produkt końcowy tj. proszek pozyskuje się w trakcie suszenia soku młodego jęczmienia, to proces ten przebiega w bardzo niskiej temperaturze (ok. 30 stopni) i przy podwyższonym ciśnieniu. Dzięki temu zachowane są wszystkie cenne składniki.
Warto o tym pamiętać, zanim wpadniemy na pomysł zalania jęczmienia goracą wodą lub dodania go do ciasta i pieczenia przez 40 - 50 minut w wysokiej temperaturze.
Ostatecznie możemy sobie z jego udziałem usmażyć placuszki - z pełną świadomością utraty jego cennych właściwości, tylko po co...? Jeśli placuszki możemy zrobić ze szpinakiem. Za to z powodzeniem można zrobić z udziałem młodego jęczmienia iście wiosenne, pełne zdrowia lody.
Zapraszam na lody kokosowe z młodym jęczmieniem; niech zielony, wiosenny kolor nadziei będzie z nami :)
LODY KOKOSOWE Z MŁODYM JĘCZMIENIEM
I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
propozycja własna, porcja na 2 osoby
1 puszka mleka kokosowego
1-2 łyżki młodego jęczmienia w proszku *
1/2 szkl. cukru pudru
lub ksylitol, stewia w ilości,, do smaku,,
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
ziarenka z 1/2 laski wanilii
lub kilka kropel aromatu
kilka kropel soku z cytryny
łyżka wódki lub likieru kokosowego
50 g startej na tarce ( o grubych oczkach) białej czekolady
Wszystkie składniki ( oprócz czekolady i alkoholu) dobrze wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Pod koniec procesu mrożenia dodać alkohol i startą na tarce czekoladę. Przełożyć do pojemnika i zamrozić, jeśli to konieczne jeszcze przez 1-2 godzin. * * Przed spożyciem wyjąć na 15 minut wcześniej.
* dla poprawienia zdrowia, kondycji, stanu skóry, trawienia oraz dodania energii i obniżenia nadciśnienia i cholesterolu najlepiej pić młody jęczmień systematycznie rano i wieczorem na 15-20 minut przed posiłkiem: 1-2 łyżeczek zalać nie gorącą wodą lub sokiem owocowym. Stosować okresowo np. przez dwa tygodnie lub stale.
Występuje też w postaci tabletek i soku, ten ostatni bardzo drogi.
Kupować tylko z certyfikatem i w sprawdzonych sklepach, najlepiej ze zdrową żywnością. Nie zaleca się podawania produktu kobietom w ciąży, karmiącym i małym dzieciom.
** w zasadzie wystarczająco długo kręcone lody w maszynce są od razu gotowe do spożycia
Lody są zaskakująco pyszne; kokosowe z lekką nutą ziołowo - trawiastą i wyczuwalną strukturą tartej białej czekolady....i mamy 100 % naturalnej zieleni :)
Smacznego..
Dodano do akcji:
Wspaniałe te lody. Muszę się rozejrzeć za tym jęczmieniem :-)
OdpowiedzUsuńOoo jaki ciekawy przepis, będę musiała wypróbować latem :)
OdpowiedzUsuńZachwycające te lody.
OdpowiedzUsuńwyglądaja obłędnie ja jestem na diecie ale mysle ze taki deser moge zrobić;)
OdpowiedzUsuńkolor świetny i najważniejsze - naturalny! uwielbiam lody o każdej porze, a kokosowe to jedne z ulubionych
OdpowiedzUsuńJadłabym *.* Wyglądają na maksa apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z młodym jęczmieniem, a jeszcze wykorzystany do lodów, no bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na domowe lody;)
OdpowiedzUsuńMłodego jęczmienia nie miałam okazji jeszcze próbować, muszę się za nim rozejrzeć.
świetny pomysł na smaczne lody :) chętnie takie wypróbuję, bo szczerze powiem intryguje mnie jęczmień :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego. Ale jestem pod wrażeniem. Super przepis. A lody i całość wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńNo to mnie zaskoczyłaś, bardzo ciekawy przepis :-) Zupełna nowość jak dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dla mnie jeczmień to też nowy produkt, dopiero go oswajam :)
UsuńA lody są inspirowane tymi z herbatą matcha, jeśli o nich ( o niej) slyszalaś.... tylko zamiast herbaty jest jęczmień i biała czekolada jako dodatek :) Pozdrawiam.
Olka, Ty to masz oryginalne pomysły, żadna porządna restauracja nie powstydziłaby się takich lodów :)
OdpowiedzUsuńHihihi, kto wie, może zaczną robić.... a może już robią ;) ja inspirowałam się lodami z zieloną herbatą matcha, tylko zmieniłam ją na jeczmień i dodałam czekoladę. Wyszło całkiem smacznie i oryginalnie :)
UsuńBardzo oryginalny pomysł na lody :) Jestem ciekawa jak one smakują.
OdpowiedzUsuńO ... jakie fantastyczne lody! I jaka piękna wiosenna kompozycja ze stokrotkami! Aż zamarzyło mi się śniadanie na trawie! :D
OdpowiedzUsuń:))) taki był zamysł..... jeszcze troszkę i będziemy,, śniadać,, na trawie podczas majowych pikników :)
UsuńWspaniały przepis, jesteś niezwykle kreatywna:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że jestem wielką fanką lodów:) także kochana, jutro prosze wysłać te pyszne twoje lody:):):)
OdpowiedzUsuńściskam
:))) pozdrawiam.
UsuńNie znam tego przepisu;) może kiedyś skorzystam jak się zrobi cieplej :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Pyszniutkie lody :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, zamarzyłem teraz o takich wiosennych lodach :) Muszę zapytać w zielarskim sklepie pod domem, czy mają młody jęczmień, jak tak to robię :)
OdpowiedzUsuńPowinni mieć.... ja kupiłam w zwykłym spożywczaku ;) ciekawa jestem czy będą smakowały...
UsuńPiekny kolorek, a połączenie kokosa z białą czekoladą jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie kupić młody jęczmień, coraz częściej o nim słyszę, a jeszcze nie wypróbowałam.
Patrzę na Twoje lody i od razu mam lepszy humor, zieleń, stokrotki... pięknie :)
OdpowiedzUsuńno i wpadłam, szkoda, że tylko pooglądać
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam własnych lodów, a szkoda :)
OdpowiedzUsuńTe wyglądają przepysznie i przesmacznie :D
wyglądaja obłednie <3
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł na lody, super! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne lody, z wielka chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe lody, świetny pomysł, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny mają kolor! Takie lody zaskoczyłyby każdego :)
OdpowiedzUsuńKolor super - iście wiosenny; ). Właśnie rozmyślałam sobie o losach a tu mnie zaskoczyłaś maszynka do lodów hmm bez niej nie wyjd? Jesienią zrobiłam z dyni bez maszynki... może z są fsjniejsze; )
OdpowiedzUsuńWyjdą i bez maszynki.....ale niestety te z maszynki są fajniejsze jeśli chodzi o konsystencję, nie mają takiej kryształkowatej tylko kremową no i właściwie ,, kręcone,, można jeść od razu po wyjęciu z maszynki :)
UsuńJa kupiłam w ubiegłym roku, wcale niedrogą i jestem mega zadowolona :) pozdrawiam.
muszę poszukać, bo faktycznie były kryształki; ), choc przed podaniem zmiksowałam w thermomiksię i było git, muszę sobie poczytać o maszynce; )
UsuńWidzisz, a ja nie, mam thermomoksu :/ a jak robiłam bez maszynki to mi Małżon, marudził, że są zbite i kryształkowate......i, że lepiej kupować gotowe. To się zawzíełam, kupiłam maszynkę i teraz gotowe lody mam w 30 minut ( przy dobrze schłodzonym wkładzie i masie lodowej...) także ja polecam maszynkę :)
UsuńO to faktycznie, ach tę małzony tylko marudza :)
UsuńLody wyglądają cudownie i mają śliczny kolor ;)
OdpowiedzUsuńJa bym tylko zrezygnowała z dodatku alkoholu, bo bardzo go w lodach (ciastach zresztą też) nie lubię :P
Można oczywiście zrezygnować, chociaż powiem, że ta jedna łyżka nie jest wyczuwalna.....a podobno niewielki dodatek alkoholu do lodów wpływa korzystnie na ich konsystencję, tak piszą znawcy tematu :)) Pozdrawiam.
UsuńLody wyglądają cudownie i mają śliczny kolor ;)
OdpowiedzUsuńJa bym tylko zrezygnowała z dodatku alkoholu, bo bardzo go w lodach (ciastach zresztą też) nie lubię :P
Kiedyś chciałyśmy kupić młody jęczmień właśnie ze względu na jego wartości no i właściwości koloryzujące, ale naczytałyśmy się sporo opinii, że jest zwyczajnie niedobry...
OdpowiedzUsuńNiedobry, bo niesmaczny czy chodzi o właściwości....?
UsuńChodzi o smak :) Podobno bez dużej porcji bananów nie da się go zjeść bo ma dziwny gorzki (?) smak. Tak gdzieś czytałyśmy :)
UsuńHmmm to pewnie kwestia indywiďualnych odczuć, dla mnie nie jest tak bardzo gorzki. Właśnie wypijam wieczorną porcję tylko z wodą i nie jest źle ;))) podejrzewam, że z sokiem jego lekko gorzkawy smak byłby niewyczuwalny....natomiast suchy ( tak dla porównania...) stopniem gorzkości przypomina.... kakao (?) z lekkim posmakiem siana :)))
UsuńHmmm to może kiedyś się na niego skusimy choć tani to on nie jest i niestety widziałyśmy go tylko w dużych paczkach więc boimy się, że pójdzie na zmarnowanie ;/ Dzięki za dokładne informacje :)
UsuńNo pewnie,, nic na silę,, ;) Ja początkowo słyszałam ( czytałam na blogach...) o tym w płynie, jest sprzedawany w saszetkach,, na jeden raz,, i cena kilkunastu saszetek to ponad 100-200 złotych!!!
UsuńAż tu któregoś dnia w zwykłym spożywczku, na stoisku ze zdrową żywnością widzę,, młody jęczmień,, ;) to się nie wahałam by sprobować tego cuda :))) 200 g chyba jakieś 19 złotych a w sklepach internetowych widziałam 100 gramowe opakowania za 13,15 złotych. Pozdrawiam. :)
Czyli to tylko dodatkowo świadczy o tym, że trzeba mieć oczy szeroko otwarte, bo czasem w pobliskich sklepach można znaleźć niezłe cuda ;)
UsuńTen młody jęczmień to prawdziwa bomba witaminowa! a pomysł na lody jest bardzo oryginalny - i wygląda to bardzo dobrze;) jak będę miała okazje na pewno spróbuje tego młodego jęczmienia ;)
OdpowiedzUsuńna pewno coś zdrowszego i oryginalniejszego niż typowe lody ze sklepu:D
OdpowiedzUsuńWow jaki oryginalny pomysł :) Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńWow, niesamowite lody! ja się jeszcze dotąd nie podjęłam robienia lodów, bo nie mam takiej maszynki, ale może w tym roku postaram się poradzić sobie bez niej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super magicznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor wyszedł. Bardzo ciekawe lody ;)
OdpowiedzUsuńW nadchodzące lato pewnie w końcu 1 raz wezmę się za lody domowej roboty :-). Twoje wyglądają super.
OdpowiedzUsuńMuszą być obłędne w smaku :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńi zdrowo:D
Usuńfascynujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :D a połączenie smakowe bardzo mnie intryguje ^^
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńwow ale połączenie smaków, zaskoczyłaś mnie całkowicie takim pomysłem, ciekawi mnie jak takie lody mogą spakować:)
OdpowiedzUsuńnaprawdę ciekawy przepis chętnie wypróbuję go:))
OdpowiedzUsuńZupełnie nieznany smak,chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń