piątek, 20 marca 2015

MUS Z AWOKADO I KOZIEGO SERA

Witajcie :) obudziłam się z wiosennego przesilenia i dotarło do mnie, że Wielkanoc tuż tuż... to już za 2 tygodnie!!!  Czasu mało a roboty w bród. Zatem dzisiaj szybciutko zapraszam na mus z awokado i koziego sera, który również idealnie sprawdzi się  jako świąteczna przystawka. Efektowny zielony kolor i fajny smak zaostrzy apetyt na więcej świątecznych smakołyków. Zapraszam....



MUS Z AWOKADO I KOZIEGO SERA 

3 awokado
6 łyżek koziego sera
( twarogu lub kremowego)
2-3 ząbki czosnku 
garść kolendry
limonka
oliwa
mielone chili, sól, pieprz do smaku

do dekoracji dowolnie: 
 kiełki, kawior, kawałki wędzonego łososia, ugotowane na twardo połówki jajek  przepiórczych ...





Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Kolendrę opłukać.
Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę.
Awokado przekroić, usunąć pestki, wyjąć miąższ.
Awokado i kolendrę umieścić w blenderze, dodać sok z limonki i skórkę- zmiksować.  Dodać serek i 2-3 łyżki oliwy, ponownie zmiksować.
Doprawić i dobrze wymieszać.
Mus rozłożyć do niewielkich pucharków ( kieliszków) i odstawić na 30 minut do lodówki. Ozdobić przed podaniem dowolnie wybranymi: kiełkami, kawiorem, łososiem, jajeczkami.




Smacznego... 





Dodano do akcji: 
Zielono mi!

41 komentarzy:

  1. Jaki ma piękny, intensywny kolor! Smakiem pewnie też zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny wiosenny kolor :) ser kozi bardzo lubię, za awokado nie przepadam, ale w takim połączeniu może się do niego przekonam? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do niedawna też nie bardzo lubiłam awokado - stosowałam je jako maseczkę :)) ale jakoś za drugim, trzecim podejściem się przekonałam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ale wspaniale to wygląda i pewnie jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne to jest... Tylko muszę się wreszcie przemóc i spróbować, choćby czubkiem języka, koziego sera. Skądś mi się wzięło obrzydzenie do tego produktu, chociaż nigdy nawet go nie powąchałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to powiem Ci, że jest to specyficzny w smaku produkt, chociaż łatwiej się przekonać do sera niż do mleka....
      Ja też długo nie sięgałam po kozie produkty ale do sera już się przekonałam i lubię :) z mlekiem gorzej ;)

      Usuń
  5. Jaki fajny kolor, brzmi smacznie ten mus :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetny kolor i smak mnie zaciekawił...

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooch, to musi być przepyszne. Zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi awokado i kozi ser ;)) mam nadzieje, że będzie smakowało.....

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  8. wygląda zjawiskowo! zarówno kolor jak i sposób podania - perfekcja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dziekuję bardzo :) uczę się od najlepszych ;))

      Usuń
  9. Baardzo smacznie wygląda :) muszę wypróbowac takie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochamy mus z awokado, banana i szpinaku :D Jednak my to zawsze wybierzemy słodki wariant :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale Was rozumiem, sama jestem,, łasuch,, i lubię słodycze aż nadto :)
      .... czasem jednak ,, mus,, ;) odstawić je na trochę i wtedy ( choć z trudem...) zadowolą mnie wytrawne smaki ;)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Smacznie i ciekawie wygląda.Miłego weekendu,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zielono tu;) Kremik wygląda ślicznie, a składniki są świetnie dobrane, myślę że w efekcie końcowym smak był nieziemski:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh, I’m so in love with your blog! So beautiful photos and interesting posts!
    Will be happy to see you in my blog!

    Diana Cloudlet
    http://www.dianacloudlet.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie i ten kolor.. ach typowo wiosenny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oluś, ale mi narobiłaś apetytu tym musem... wygląda pięknie!!!!
    wiosennego weekendowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. jeju padłam z zachwytu nad widokiem tej zieleni!

    OdpowiedzUsuń
  17. Akurat mam awokado :) z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiesz, że ja bardziej pod kątem piękna niż smaku podziwiam twoje kulinarne dzieła, ale cóż przyznaję się do swojego antytalencwa w dziedzinie kulinariów.... Piękne fotki i aż trudno uwierzyć, że bez foto szopa i sztuczek... zdolniacha z ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham kozi ser i awokado, wspaniały pomysł ich połaczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolor ma fenomenalny!
    Uwielbiam awokado, więc z pewnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiękny kolor. A po składnikach sądząc musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny kolorek :) Mus na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale ostatnio u Ciebie zielono :)
    Nie przepadam za awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to nie jest moje ostatnie słowo w kwestii zieloności :)))
      Kiedyś też awokado stosowałam wyłącznie jako maseczkę ;)

      Usuń
  24. Jaki piękny kolorek, aż chce się jeść. Jak wiosennie do tego

    OdpowiedzUsuń
  25. jestem w szoku! jakie pyszne i jaki kolor!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wszystkie składniki uwielbiam - mus musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  27. O to musi bardzo fajnie smakować ! Mega przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ja bym się chętnie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Optymistycznie wygląda:)ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale to wygląda bombowo ta zieleń ach...
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger