MUS Z AWOKADO I KOZIEGO SERA
3 awokado
6 łyżek koziego sera
( twarogu lub kremowego)
2-3 ząbki czosnku
garść kolendry
limonka
oliwa
mielone chili, sól, pieprz do smaku
do dekoracji dowolnie:
kiełki, kawior, kawałki wędzonego łososia, ugotowane na twardo połówki jajek przepiórczych ...
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Kolendrę opłukać.
Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę.
Awokado przekroić, usunąć pestki, wyjąć miąższ.
Awokado i kolendrę umieścić w blenderze, dodać sok z limonki i skórkę- zmiksować. Dodać serek i 2-3 łyżki oliwy, ponownie zmiksować.
Doprawić i dobrze wymieszać.
Mus rozłożyć do niewielkich pucharków ( kieliszków) i odstawić na 30 minut do lodówki. Ozdobić przed podaniem dowolnie wybranymi: kiełkami, kawiorem, łososiem, jajeczkami.
Smacznego...
Dodano do akcji:
Jaki ma piękny, intensywny kolor! Smakiem pewnie też zachwyca :)
OdpowiedzUsuńfajny wiosenny kolor :) ser kozi bardzo lubię, za awokado nie przepadam, ale w takim połączeniu może się do niego przekonam? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa do niedawna też nie bardzo lubiłam awokado - stosowałam je jako maseczkę :)) ale jakoś za drugim, trzecim podejściem się przekonałam. Pozdrawiam :)
UsuńAle wspaniale to wygląda i pewnie jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńFajne to jest... Tylko muszę się wreszcie przemóc i spróbować, choćby czubkiem języka, koziego sera. Skądś mi się wzięło obrzydzenie do tego produktu, chociaż nigdy nawet go nie powąchałam :-)
OdpowiedzUsuńNo to powiem Ci, że jest to specyficzny w smaku produkt, chociaż łatwiej się przekonać do sera niż do mleka....
UsuńJa też długo nie sięgałam po kozie produkty ale do sera już się przekonałam i lubię :) z mlekiem gorzej ;)
Jaki fajny kolor, brzmi smacznie ten mus :)
OdpowiedzUsuńAle świetny kolor i smak mnie zaciekawił...
OdpowiedzUsuńOooch, to musi być przepyszne. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi awokado i kozi ser ;)) mam nadzieje, że będzie smakowało.....
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńwygląda zjawiskowo! zarówno kolor jak i sposób podania - perfekcja!
OdpowiedzUsuńOj, dziekuję bardzo :) uczę się od najlepszych ;))
UsuńBaardzo smacznie wygląda :) muszę wypróbowac takie zrobic :)
OdpowiedzUsuńKochamy mus z awokado, banana i szpinaku :D Jednak my to zawsze wybierzemy słodki wariant :D
OdpowiedzUsuńDoskonale Was rozumiem, sama jestem,, łasuch,, i lubię słodycze aż nadto :)
Usuń.... czasem jednak ,, mus,, ;) odstawić je na trochę i wtedy ( choć z trudem...) zadowolą mnie wytrawne smaki ;)
Pozdrawiam.
Smacznie i ciekawie wygląda.Miłego weekendu,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZielono tu;) Kremik wygląda ślicznie, a składniki są świetnie dobrane, myślę że w efekcie końcowym smak był nieziemski:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i ten kolor.. ach typowo wiosenny:)
OdpowiedzUsuńkolor najlepszy:D
UsuńOluś, ale mi narobiłaś apetytu tym musem... wygląda pięknie!!!!
OdpowiedzUsuńwiosennego weekendowania!!!
jeju padłam z zachwytu nad widokiem tej zieleni!
OdpowiedzUsuńAkurat mam awokado :) z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja bardziej pod kątem piękna niż smaku podziwiam twoje kulinarne dzieła, ale cóż przyznaję się do swojego antytalencwa w dziedzinie kulinariów.... Piękne fotki i aż trudno uwierzyć, że bez foto szopa i sztuczek... zdolniacha z ciebie.
OdpowiedzUsuńKocham kozi ser i awokado, wspaniały pomysł ich połaczenia:)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cienkie sama;D
UsuńKolor ma fenomenalny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, więc z pewnością wypróbuję przepis :)
Przepiękny kolor. A po składnikach sądząc musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek :) Mus na pewno smaczny.
OdpowiedzUsuńPomysł ciekawy! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle ostatnio u Ciebie zielono :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za awokado :)
I to nie jest moje ostatnie słowo w kwestii zieloności :)))
UsuńKiedyś też awokado stosowałam wyłącznie jako maseczkę ;)
Jaki piękny kolorek, aż chce się jeść. Jak wiosennie do tego
OdpowiedzUsuńjestem w szoku! jakie pyszne i jaki kolor!
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki uwielbiam - mus musi być wspaniały :)
OdpowiedzUsuńO to musi bardzo fajnie smakować ! Mega przepis :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł! :D
OdpowiedzUsuńja bym się chętnie skusiła :)
OdpowiedzUsuńOptymistycznie wygląda:)ciekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda bombowo ta zieleń ach...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie