sobota, 7 marca 2015

WYNIKI KONKURSU,, KASZA,TOFU, KOKOS...


Witajcie :) miałam Was troszkę potrzymać dłużej w niepewności ale.... post mi się przez nieuwagę opublikował....są zatem wyniki :) 
Dziękuje wszystkim za udział w konkursie,, Kasza, tofu, kokos w jednym daniu lub deserze,,  Tym, którzy nie podjęli się zadania tym razem wybaczam ;) Taki żart..;)))
Cóż,  po ogłoszeniu konkursu usłyszałam wiele opini, że zadanie trudne, że konkurs bardzo wymagający.... i szczerze mówiąc troszkę zwątpiłam w to czy w ogóle będą jakieś zgłoszenia. Nadmienię tylko, że choć zadanie być może dość wymagające to już sam konkurs nie był nijak obwarowany wymaganiami typu,, polub,,,, zaobserwuj,, itp. Osobiście nie bardzo lubię jak się mnie w ten sposób zmusza do czegokolwiek więc i Wam postanowiłam tego oszczędzić.


Gdy pojawiły się pierwsze trzy zgloszenia odetchnełam z ulgą, że,, jest już komu przyznać nagrody,, ;)) Potem pojawiały się kolejne.... Ciekawe jest to, że wszyscy z wyjątkiem jednej osoby skupiliście się na słodkościach a wydawałoby się, że akurat kasza i tofu dają wiele możliwości i kombinacji wytrawnych.... Tak wiem, zmierzam do meritum....
Chcę tylko jeszcze napisać, że zorganizowanie pierwszego na blogu konkursu dało mi ogromną frajdę i troszkę nowych doświadczeń z tym związanych; bardzo dziękuję Pani Marioli Białołęckiej i Wydawnictwu Czerwony Słoń za przekazanie książek na nagrody i jeszcze raz dziękuję Wam za udział i pyszne propozycje.
Wybierając przepisy kierowałam się swoimi subiektywnymi odczuciami, kreatywnoscią i oryginalnoscią przepisu, nakładem czasu włożonym w przygotowanie dania, ilością
,, konkursowych składników,, użytych w przepisie oraz swoimi gustami smakowymi czyli krótko mówiąc tym, czy miałabym ochotę spróbować danego dania. Oczywiście spróbować chciałbym wszystkich ale wybrałam te moim zadaniem najbardziej kuszące...

Zatem ogłaszam że ......

I nagrodę w postaci książki,, Zaskakujaca kasza & ryż,,  otrzymuje
Gabriela Borowiec z bloga Obżarciuch  i jej TORCIK KOKOSOWY


Torcik urzekł mnie lekkoscią i niewinnością. Uwielbiam kokos a jego połączenie z niezwykle zdrową kaszą jaglaną i tofu powoduje, że ma się wrażenie iż tortem tym można objadać się bez wyrzutów sumienia i.... na zdrowie ;)
 Gabrysia też jako pierwsza ze wszystkich uczestników konkursu użyła tofu do przyrządzenia kremu do tortu, co jest jak najbardziej fajnym pomysłem.
Dla zainteresowanych takim zastosowaniem tofu dodam jedynie iż w takich przypadkach autorka książek sugeruje łączenie naturalnego tofu z tzw. silken tofu, dzięki czemu uzyskamy bardziej kremową konsystencję.
Gabrysiu, mam nadzieje, że w książce znajdziesz wiele inspiracji na zastosowanie kasz i ryżu w swojej kuchni :)


II nagrodę w postaci książki ,, Zaskakujące tofu,, otrzymują Monika i Angelika Kuczma z bloga Candy Pandas
i ich BEZGLUTENOWE BABECZKI W KROPECZKI


Przede wszystkim babeczki wyglądają mega uroczo i wiosennie a może nawet świątecznie ;) Zawierają dwa moje ulubione smaki czyli kokos i mango.  Kokos połączony z nasionkami chia (mnie osobiście jeszcze nieznanymi) a mango z tofu.
Mega kreatywnym pomysłem jest  użycie kaszy gryczanej do przygotowania warstwy czekoladowej.  Zainteresowanym tym tematem nadmienię tylko, że jest to dość często wykorzystywany,, sposób na kaszę,, w przepisach Pani Marioli Białołęckiej.
Dziewczęta twierdziły, że dopiero,, oswajają,, tofu więc mam nadzieję nagroda przyczyni się do jego lepszego poznania i częstego zastosowania w kuchni :)


III nagrodę w postaci książki,, Zaskakujacy kokos i jego uzdrawiające właściwości,,  otrzymuje Magdalena Guźniczak z bloga Łycha smaków i jej 
 JAGLANKA Z TOFU NA OLEJU KOKOSOWYM


I to jest to!  Jaglanka wcale nie musi być breją przygotowaną na słodko.  Zdrowa kasza jaglana z dodatkiem tofu, pomidorków suszonych i świeżych, rukoli i pestek słonecznika a całość przygotowana na zdrowym oleju kokosowym.
 Chętnie bym taką zjadła :)

Magdalena przygotowała do konkursu jeszcze dwie inne propozycje
* koktajl z tofu i kaszy jaglanej
http://lychasmakow.blogspot.com/2015/02/koktajl-z-kaszy-jaglanej-tofu-i-soku-z.html
* bakłażany zapiekane z kaszą i tofu
http://lychasmakow.blogspot.com/2015/03/zapiekane-bakazany-z-kasza-jaglana-tofu.html

Magdaleno ponieważ tofu,, masz w małym palcu,, a niejako,, problem,, stanowi dla Ciebie kokos w daniach wytrawnych mam nadzieje, że książka okaże się przydatna i pełna inspiracji ;)

Zgodnie z obietnicą do każdej nagrody zostanie dołączony mały drobiazg ode mnie,  mam nadzieję, że się spodoba i będzie miłym zaskoczeniem :) 


Ale to nie koniec nagród,  pragnę przyznać dwa wyróżnienia dla podobnych a jakże różnie wykonanych małych łakoci:

* JAGLANE RAFAELLO przepis nadesłany przez p. Darię Iciek 




1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleczka kokosowego
1 szklanka mleka
2 dojrzałe banany
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe

Kaszę gotuję w mleku, banany rozgniatam i wszystko blenduję razem z miodem. Odstawiam na chwilę do lodówki, a potem formuję kulki i obtaczam w kokosie. Do środka można włożyć migdał, ale ja to pominęłam.
Polecam jako formę zdrowej przekąski.

KOKOSOWO-KAKAOWE TRUFLE JAGLANE nadesłane przez p. Martynę Saczuk


60g kaszy jaglanej
szklanka mleka kokosowego
łyżeczka miodu / cukier
kilka kropli ekstraktu z wanilii
20g mąki kokosowej - do masy
20g kakao
10g mąki kokosowej + czubata łyżeczka karobu (lub kakao) - do obtoczenia trufli

Kaszę ugotować na mleku kokosowym. Następnie wyłączyć palnik, dodać ekstrakt i posłodzić. Ostawić na ok. 5 min. Zamieszać, dodać mąkę kokosową i kakao, połączyć z kaszą i odstawić na ok. 0,5h. Po tym czasie formować z masy kuleczki - najlepiej nabierając trochę kaszy na łyżeczkę i lekko zwilżonymi dłońmi uformować kulkę. Mąkę kokosową wymieszać z karobem. W powstałej mieszance obtoczyć trufle. Przekładać je na talerzyk i odstawić do lodówki na ok. 3h przed podaniem. 


Obie Panie otrzymują nagrody niespodzianki z akcentem Wielkanocnym :) 

Jeszcze raz dziękuję za udział i czekam 5 dni na dane adresowe. 
Gdy otrzymam wszystkie wyślę paczuszki o czym poinformuję też mailowo. 
Dla pewności i wygody paczki wyślę za potwierdzeniem odbioru dobrze i starannie zapakowane jednak nie ponoszę odpowiedzialności za ich zniszczenie lub zaginięcie.
Mam jednak nadzieję, że dotrą w całości :)

Wszystkich oraz tych, którym nagrody nie przypadły w udziale zapraszam do odwiedzania bloga, przepisy z książek będą się na nim pojawiały.


35 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbyt wiele kuszących pyszności, jak na jednego bloga. Aż zgłodniałam :) Gratuluję zwyciężczyniom!

    Pozdrawiam ♥,
    yudemere

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za docenienie naszego przepisu :D Przyznamy się, że długo nie wiedziałyśmy co przygotować i dzięki właśnie tym wymaganiom konkursowym w końcu użyłyśmy tofu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co dziękować, taaaka propozycja nie mogła pozostać niedoceniona! :)
      Koniecznie muszę sobie kiedyś zrobić te babeczki - przy okazji pierwszy raz siegnę po chia :))
      Mam nadzieję, że książka przyda się Wam w dalszym oswajaniu tofu....a drobiazg będzie przydatny na codzień ;)
      Czekam na dane adresowe. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. ale mi zrobiłaś niespodziankę na Dzień Kobiet :) jestem przeszczęśliwa, że tak został doceniony mój przepis :) Dziękuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Gabrysiu, mam nadzieję, że książka i drobiazg ode mnie będą przydatne ;)
      - torcik zrobiłaś naprawdę przepyszny! :)
      Czekam na maila z danymi do wysyłki nagrody. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wszystko wygląda przepysznie, a najbardziej podoba mi się zwycięski przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko wygląda przepysznie, a najbardziej podoba mi się zwycięski przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) wbrew pozorom miałam bardzo trudny wybór....

      Usuń
  7. Gratulacje, wspaniałe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję!!! ciekawe przepisy kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję wygranej. Najbardziej podobają mi się te kuleczki na końcu :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Hello dear Olka!
    A delight your cookies!
    Happy International Women's Day!
    I wish you beautiful Sunday!
    Kisses and hugs!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje dla wszystkich laureatów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję :) Pękam z dumy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluje zwycięzcom :) Bardzo ciekawe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny konkurs. Nie wiem dlaczego nie wzięłam udziału???? Może następnym razem? Ale gratuluję wygranych i fantastycznych przepisów. A Ciebie serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, nie ma sprawy :) przecież nie każdemu konkurs mógł odpowiadać pod względem tematyki a nawet i samych nagród...... ja to rozumiem, tak tylko pozwoliłam sobie zażartować :)) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Nie wiem co się dzieję ale ostatnio zbyt często dublują się u mnie komentarze :/

      Usuń
  15. co jedna praca to lepsza a raczej pyszności, sama chętnie bym skosztowała tych pyszności zdrowych do tego Gratulacje dla wygranych :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. gratulacje dla Gabrieli, super! pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. Gratuluję a przepisy podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję a przepisy podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne przepisy, widziałem je już na blogach uczestników i fajne źródło inspiracji. Zamierzam wszystkie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Będę wchodzić tu rano ale nigdy więcej o tej porze!!! BO głodna się zrobiłam!;]

    OdpowiedzUsuń
  21. Same pyszności!!! :)

    --------------------------------------
    Zapraszam do mnie na dwa konkursy :) Wystarczy stworzyć projekt lub go opisać! Do wygrania atrakcyjne nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale smakowicie ;) te babeczki cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  23. No proszę, a ja - kiedy przeczytałam, co trzeba zrobić, od razu opuściłam ręce ;-) Gratuluję zwycięzcom!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger