poniedziałek, 13 kwietnia 2015

RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI

Witajcie, jak tam po weekendowaniu ;) było pięknie i słonecznie, wypoczęci...?
Dzisiaj zapraszam na kolejną sałatkę, lekką ale pożywną z miłym akcentem w postaci sosu tahini.... Wizualnie nie jest tak efektowna jak poprzednia ale smakowo zdecydowanie nadrabia, a jeśli zamiast ryżu naturalnego użyjecie czerwonego lub dzikiego to będzie efektowniej,
skusicie się...? Dla osób na diecie sałatka z powodzeniem może zastapić obiad, dla tych co się nie odchudzają może stanowić dodatek do dania głównego. Zapraszam.



RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI 
 źródło Goodfood , 4-6 porcji jako dodatek do dania

200 g ryżu czerwonego bądź brązowego*
350 g zwartej kapusty - poszatkowanej
pęczek dymki pokrojony w plasterki
sok i skórka z cytryny
2- 3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
łyżka tahini
100 g jogurtu greckiego lub naturalnego
ząbek czosnku - zmiażdżony
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki orzeszków piniowych lub garść włoskich *
koperek lub natposiekanekane

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kapustę i dymkę przełożyć do sporej miski i skropić połową soku z cytryny, dodać całą otartą skórkę oraz łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać i odstawić.
W mniejszej miseczce wymieszać składniki na sos: resztę soku z cytryny, oliwę, miód, tahini, jogurt i czosnek. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody. Doprawić.
Gotowy ryż przepłukać na sitku zimną wodą, odsączyć i dodać do kapusty. Dodać też większą ilość żurawiny, orzechów i ziół (trochę zostawić do dekoracji). Dodać większość sosu i wymieszać całość dokładnie. Przełożyć na talerz, polać resztą sosu i udekorować resztą orzechów i żurawiny.



* u mnie ryż naturalny oraz mieszanka studencka z migdałami + jagody goji

Gdybyście chcieli zabrać sałatkę do pracy to sos zabieramy w innym pojemniku i mieszamy tuż przed jedzeniem. 

Smacznego... 

Ps.  Od jutra wkraczam na jedyne słuszną ścieżkę detoksu - trzymajcie kciuki... ale nie będę Was zbytnio zanudzać szczegółami, pojawi się jedynie kilka przepisów na detoksowe jedzonko ;)

Najbliższy post jednak całkiem z innej beczki....bądźcie czujni, bo może on zmienić Wasze dotychczasowe spojrzenie na kucharzenie ;) W roli głównej wystąpią: topinambur, kajmak, czekolada..... słonecznik, żubrówka, sól wędzona.
Ktoś zgadnie cóż z tego powstanie....?


Dodaję do roślinnej akcji:







46 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka, jak tylko wyzdrowieje, pójdę na zakupy i zrobię sobie takie cudo do pracy :} Poza tym, zakochałam się w tych łychach do sałaty ! Skąd wytrzasnęłaś takie cuda ?! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Łychy, starowinki ;) upolowane na aukcji internetowej, angielska robota :)
      Szybkiego powrotu do zdrowia! :) sałatka jest idealna do pracy, przy czym sos lepiej zabrać oddzielnie i polać tuż przed jedzeniem. ...

      Usuń
  2. MMm :) widzę orzechy nerkowca - bardzo lubię ich słodkawy smak :) Sałatka prezentuje się super - musi smakowac bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa ta sałatka :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudnie!!! składniki mam wiec mozę na niedzielę na meza imieniy wyczaruje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przesmacznie :) I jeszcze ta gałązka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczna sałatka, dla mnie na obiad albo na kolację:) Poczekam na polską młodą kapustę, bo nowalijek o tej porze staram się unikać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem do końca przekonana tzn nie wiem jak to jest z kapustą.... ale ta którą kupiłam nie wyglądała na nowalijkę :)) raczej na końcówkę zimowego zapasu (?) :))

      Usuń
  8. Niestety nie zawsze widok jakiegoś dania idzie w parze z jego smacznym efektem. Ale nic na to się nie poradzi. Mi i tak się Twoja sałatka podoba, bo zawiera smaczne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę wiosnę na talerzu - kwiatuszki śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolor, smak i elegancja cóż chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale :) Ja się co prawda nie odchudzam, ale zamiast obiadu to mogłabym taką sałatkę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z dodatkiem bakalii - ekstra! Całość bardzo apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niezwykle interesujące połączenie! Jestem tak bardzo ciekaw jej smaku, że nie pozostaje mi nic innego jak zrobić ją przy najbliżej okazji! ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszny pomysł na sałatkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Orzechy w sałatkach zawsze dobre :D A sos genialny! Warto go wypróbować do innych dań :D
    Czekamy z chęcią na kolejny przepis z topinamburem (nasz zapas niestety nie wytrzymał warunków przechowywania przez zimę i wszystko wylądowało w śmiechach :/).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak orzechy zawsze dobre a sos pycha.... ale jeszcze bardziej będzie pycha gdy zastosuje się go do dań, sałatek ,, na słodko,, w takich sałatkach np. z owocami :)
      Szkoda, że Wasze zapasy topinamburu poszły na straty :/ przepis ( o ile nie jest Wam znany..) na pewno będzie zaskoczeniem ;) pozdrawiam!

      Usuń
  16. Ach... jak pięknie wiosennie podany:) i przepysznie wygląda:)
    buziaczki ślę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) rewanżuję się całusem :D

      Usuń
  17. bardzo ciekawy post się szykuje :) ale nie mam pojęcia co wymyślisz z tych składników :P Sałatka wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem zapraszam na kolejny wpis :) będzie niezłe zaskoczenie.... Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Super propozycja :) Aż mam ochotę biec do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ładne fotki, oczami prawie zjadłam haha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam częściej :)

      Usuń
  20. o rany jaka sałatka! poproszę całą dużą michę!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ooo wygląda przepysznie, zjawiskowo i zdrowo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fantastyczna sałatka! Że tak rzadko robię jakąkolwiek. Trzeba ten nawyk zmienić, bo twoja kusi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie prezentuje się ta Twoja sałatka:) Aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Sałatka godna zainteresowania, fajnie wygląda:) Co to zgadywanki... to nic mi nie przyszło do głowy poza użyciem topinamburu do zapiekanki, jednak ta czekolada, żubrówka burzy mi ten pomysł :)
    Powodzenia na detoksie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topinambur w zapiekance.....zimno ;) nawet bardzo
      Za powodzenie na detoksie dzięki :) będzie trudno szczególnie bez kawy ;)

      Usuń
  25. Mniam, cudownie wygląda, a co do nastepnego przepisu, to nie mam pojęcia, co nam wyczarujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Smakowita ta sałatka, takiej nie jadłam, a kusi strasznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Musi byc pyszne! i nie mam miesa to jest ogromny plus bo jestem wegetarianką ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. super pomysł na dodatek Tahini!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ryż, kapusta i tahini - bardzo ciekawe połączenie. Muszę koniecznie kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale apetycznie wygląda:)muszę wreszcie kupić pastę tahini:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetna sałatka, uwielbiam sos tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo fajny pomysł z pastą Tahini sałatka pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo fajny pomysł z pastą Tahini sałatka pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  34. O tak, taką sałatkę to bym z chęcią zjadła. Dla mnie sałatka to czasami po prostu obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  35. interesujący przepis :) musi być dobre !

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger