WITAJCIE :) czas chyba rozpocząć sezon szparagowy...? ;) tymbardziej, że kuszące pęczki szparagów są już w przystępnej cenie. Zatem dzisiaj tarta szparagowo- serowa na bazie trzech serów: koziego z ziołami, mozzarelli i parmezanu.
Spokojnie można użyć naturalnego koziego serka i dorzucić ulubione zioła a jak nie mamy pod ręką parmezanu zwykły żółty ser też da radę :) Tarta przygotowana na wzór tart rustykalnych, czyli bez formy... Zapraszam :)
TARTA SZPARAGOWO- SEROWA
Na ciasto:
1 i 1/4 szkl. mąki
8 łyżek zimnego masła *
1/4 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. lodowatej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
* tak niestety stoi w przepisie, zimne masło jest dość trudno odmierzać łyżkami.... ale ja to tak robiłam troszkę na zasadzie +/- jedna kopiasta, druga bardziej płaska.
Robiąc tartę następnym razem dokładniej odmierzę i podam proporcje....
Mąkę mieszamy z solą dodajemy masło i siekamy nożem aż do utworzenia się grudek. Jogurt mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Dolewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące się do ręki podsypać odrobiną mąki i ponownie wyrobić. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wypełnienie :
* 1 ząbek czosnku, posiekany + łyżka oleju, wymieszać i odstawić.
* 1/2 szkl. kremowego serka koziego ( u mnie z ziołami)
1/ 2 szkl. startego parmezanu
1/4 szkl startej mozzarelli
1 łyżka oliwy
Wymieszać i odstawić.
* Pęczek szparagów - umyć, obrać.
* 1 żółtko +1 łyżka wody wymieszać
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie do średnicy ok. 25-30 cm.
Na ciasto wyłożyć mieszaninę serów i rozprowadzić zostawiając ok. 4-5 cm wolny brzeg. Ułożyć szparagi i skropić je po wierzchu oliwą z czosnkiem.
Podwinąć wolne brzegi ciasta, tworząc rant który posmarować żółtkiem.
Wstawić do piekarnika na 30 minut.
Gotową tartę można posypać czerwonym pieprzem lub solą w płatkach.
Tarta dość szybko znikała podczas robienia zdjęć ;)
Smacznego....
Pysznie :) Lubię takie smaczne obiadki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio gdzie się nie obejrzeć wszędzie fantastyczne przepisy na szparagi a my aż tak bardzo za ich mdłym smakiem nie przepadamy. Jednak pewnie wynikiem jest fakt, że zawsze jadłyśmy je zwyczajnie gotowane a w takiej tarcie muszą smakować naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMacie rację, takie gotowane z wody nie zachwycają mnie też ;) tzn. musi być do nich jakiś fajny dodatek choćby w postaci sosu holenderskiego..... Natomiast taka tarta to moim zdaniem coś co ma szansę przekonać do szparagów tych nie przekonanych :))) będą u mnie jeszcze inne szparagowe kreacje ;) Zapraszam.
UsuńWczoraj też robiłam, ale się zgadałyśmy ha ha. Wyszła mi bardzo podobna. Aż mam ochotę skubną twoją tak pysznie wygląda. :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada... Zjadłabym z wielką przyjemnoscią!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Olka
rozkoszna tarta! trzeba łapać chwile, póki są szparagi
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Palce lizać
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniale wygląda, muszę zrobić taką rustykalną:)
OdpowiedzUsuńMniam ,pyszna.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i bardzo ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe szparagi. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn. A tartę z wielką chęcią bym skosztowała. Wygląda super, zapewne jest bardzo smaczna :) Lubię serowe dodatki :) POzdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtarta wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPyszna musi byc ta tarta :-) mnie zachwyciła już samym wyglądem :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka tą tartą. Świetny i łatwy przepis. Ale jaki widok.... Cudnie wygląda. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńOj wciągnęłabym kawałek takiej tarty, pyszna musi być. Ten kozi ser i szparagi to doskonałe połączenie.
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, napewno też tak smakuje, więc nie dziwię się, że znikała podczas fotografowania :)
OdpowiedzUsuńMusze wybrać się na zakupy i sprawdzić tę cenę, może już się skuszę, bo ostatnio zrezygnowałam.
OdpowiedzUsuńfiu fiu wygląda przepysznie! Aż zaczynam tęsknić za moim piekarnikiem ;)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie :) Też już zaopatrzyłam się w szparagi i kombinuję jakby je tu smacznie wykorzystać. Na razie kilka trafiło do...sushi :)
OdpowiedzUsuńMniam ... kusząca tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńOlala jaki ładny placuszek :) Olusia jakaś Ty twórcza i pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńmmmmm jaka śliczna tarta!
OdpowiedzUsuńSmakołyk jakich mało, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńBardzooo apetycznie wygląda :) Połączenie szparagów z trzema serami idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) połączenie smaków rzeczywiście udane i będzie powtórka :)
UsuńTakiej tarty jeszcze nie jadła, a lubię i szparagi, i tarty. Chętnie wypróbuję Twój przepis bo całość prezentuje się obłędnie:)
OdpowiedzUsuńNie dość, że bardzo smacznie to wygląda, to jak patrzę na listę składników to wiem, że musi być pyszna
OdpowiedzUsuńmoje smaki!:D
OdpowiedzUsuńJa rozpoczęłam już co prawda sezon szparagowy, ale tarty jeszcze w tym roku nie robiłam. Czuję się zachęcona, będzie tarta :)
OdpowiedzUsuńJa rozpoczęłam już co prawda sezon szparagowy, ale tarty jeszcze w tym roku nie robiłam. Czuję się zachęcona, będzie tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) aż zgłodniałam, tylko, że w pracy czeka na mnie jedynie kanapka... W takiej postaci szparagów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńHmmm na duży głód i kanapka jest pyszna :) a szparagi w takiej wersji polecam, fajna odmiana. Tarta jest smaczna również na zimno więc następnym razem może zastapić kanapkę ;) pozdrawiam!
Usuńwyobraź sobie ze ja jeszcze nigdy nie jadłam szparagów;)
OdpowiedzUsuńKiedyś musi być ten pierwszy raz ;)
UsuńBardzo smaczna tarta :)
OdpowiedzUsuńO lał jaka cudna :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i zdrowo zarazem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i zdrowo zarazem ;)
OdpowiedzUsuńPyszna <3
OdpowiedzUsuńPysznie ;) jejku. Jestem,taka glodna wlasnie ;D
OdpowiedzUsuńŚwietna a szparagi coraz tańsze:):):)
OdpowiedzUsuńMmm jakie pyszności !
OdpowiedzUsuńJakby tu napisać, aby oddać moje odczucia - idealna i smakowita :)
OdpowiedzUsuńWow! Świetnie to wygląda! Normalnie jak z jakiejś drogiej restauracji a to tylko szparagi w tarcie :) Nigdy nie jadłam ale danie godne wypróbowania! Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Mmm, uwielbiam szparagi, ale nie pokusiłam się jeszcze o zrobienie tarty z nimi. Przepis wygląda na prosty, więc chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wspaniała!!!! Bardzo apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń