FASOLKA SZPARAGOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
250 g zielonej fasolki szparagowej
250 g żółtej fasolki szparagowej
60 g masła
45 -80 g orzechów włoskich
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Oczyszczoną fasolkę ugotować tak jak lubimy - na parze lub w wodzie.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, wymieszać z otartą skórka z cytryny. Odłożyć łyżkę mieszaniny do posypania gotowej fasolki na półmisku. Masło rozgrzać na patelni, posolić*; do rozgrzanego dodać odsączoną ugotowaną fasolkę, orzechy i natkę . Wymieszać, wyłożyć na półmisek i posypać resztą orzechów .
* ja zawsze gotuję fasolkę na parze i nie solę samej fasolki tylko potem masło; jeśli solicie fasolkę podczas gotowania to pomińcie solenie masła.
Smacznego....
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten pomysł z wykorzystaniem orzechów;))
OdpowiedzUsuńOrzechy i natka pyszny duet. Fajne połączenie z fasolką :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę, czekam, aż będzie dobra moja działkowa:) A danie pyszne:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, fasolkę z bułką robię bardzo często. ale fasolki z orzechami nie próbowałam jeszcze nigdy. Spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńPyszne letnie danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie fasolkę:) a w twoim wykonaniu wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńściskam serdecznie Olka:)
Pozdrawiam 💝
Usuńbardzo fajne połączenie idealne i na pewno bardziej dietetyczne niż z bułeczką :)
OdpowiedzUsuńDietetyczne połowicznie gdyż trzeba by porzucić jeszcze masełko..... ale tak je wszyscy kochamy ;)
UsuńPycha ! Fasolka z takim "chrustem" jest najsmaczniejsza.. No jeszcze tylko z bułka jest pycha :)
OdpowiedzUsuńFasolkę to my możemy kilogramami wcinać xD Musi ciekawie smakować z orzechami, fajny pomysł, bo bułki tartej nie używamy ;)
OdpowiedzUsuńI to jest właśnie alternatywa dla,, bułeczki,, i propozycja dla tych co jej nie używają ;)
UsuńNie próbowałam z orzechami fasolki. Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńPyszna fasolka, taka inna wersja :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto coś zmienić, żeby,, z bułeczką,, się nie znudziło ;)
UsuńNie wiedziałam, że takie połączenie istnieje :)
OdpowiedzUsuńZatem jak już.... wiesz, do dzieła ;)
UsuńKocham fasolkę a spróbuj Ola z płatkami kukurydzianymi przesmażonymi na maśle. Też pycha :)
OdpowiedzUsuńNie omieszkam Elu, to musi być pyszne :)
Usuńkocham fasolkę :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na podanie fasolki, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTaka odmiana ;) za pierwszym razem nie byłam zachwycona ( przyzwyczajenie do bułeczki zrobiło swoje....) ale teraz już taka wersja mi bardzo smakuje :) Mam nadzieję, że Tobie też posmakuje :)
Usuńrzeczywiście jak tak pomyślę to fasolka z orzechami włoskimi musi smakowac rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie próbowałam, myślę, że smak jest doskonały, "pożyczam" przepis jeśli pozwolisz :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńJa dodałabym jeszcze czosnek do niej, żeby trochę wyostrzyć smak ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak ktoś lubi, to można :)
UsuńJuż nie mogę doczekać się fasolki z ogródka, Twoja wersja koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, muszę wypróbować! Fasolkę uwielbiam, jem prawie codziennie :)
OdpowiedzUsuńkocham fasolkę szparagową :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam fasolkę:) w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię, ale bez dodatków :-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę ale jadłąm tylko z bułką muszę wypróbować z orzechami ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł. Skopiuję na bank:)
OdpowiedzUsuńKombinuję na różne sposoby z fasolką również. Ale z orzechami... nie jadłam. Szkoda, bo lubię i fasolkę i orzechy. Myślę, że niebawem zrobię taki zestaw :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia smaków, pachnie latem i do tego moja ulubiona fasolka.
OdpowiedzUsuń