poniedziałek, 22 czerwca 2015

FASOLKA SZPARAGOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Witajcie :) lubicie fasolkę szparagową...? Pewnie tak i to najchętniej z masełkiem i bułeczką... Dzisiaj proponuję coś innego gdyż bułkę zastąpimy orzechami włoskimi, do tego troszkę natki pietruszki i skórki otartej z cytryny.  Inaczej, lekko i smacznie :)



FASOLKA SZPARAGOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 

250 g zielonej fasolki szparagowej
250 g żółtej fasolki szparagowej
60 g masła
45 -80 g orzechów włoskich
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny



Oczyszczoną fasolkę ugotować tak jak lubimy - na parze lub w wodzie.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, wymieszać z otartą skórka z cytryny.  Odłożyć łyżkę mieszaniny do posypania gotowej  fasolki na półmisku. Masło rozgrzać na patelni, posolić*; do rozgrzanego dodać odsączoną ugotowaną fasolkę, orzechy i natkę . Wymieszać, wyłożyć  na półmisek i posypać resztą orzechów .

* ja zawsze gotuję fasolkę na parze i nie solę samej fasolki tylko potem masło; jeśli solicie fasolkę podczas gotowania to pomińcie solenie masła.

Smacznego....

37 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie ten pomysł z wykorzystaniem orzechów;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i natka pyszny duet. Fajne połączenie z fasolką :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam fasolkę, czekam, aż będzie dobra moja działkowa:) A danie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, fasolkę z bułką robię bardzo często. ale fasolki z orzechami nie próbowałam jeszcze nigdy. Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie fasolkę:) a w twoim wykonaniu wygląda przepysznie!
    ściskam serdecznie Olka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne połączenie idealne i na pewno bardziej dietetyczne niż z bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dietetyczne połowicznie gdyż trzeba by porzucić jeszcze masełko..... ale tak je wszyscy kochamy ;)

      Usuń
  7. Pycha ! Fasolka z takim "chrustem" jest najsmaczniejsza.. No jeszcze tylko z bułka jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fasolkę to my możemy kilogramami wcinać xD Musi ciekawie smakować z orzechami, fajny pomysł, bo bułki tartej nie używamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest właśnie alternatywa dla,, bułeczki,, i propozycja dla tych co jej nie używają ;)

      Usuń
  9. Nie próbowałam z orzechami fasolki. Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna fasolka, taka inna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto coś zmienić, żeby,, z bułeczką,, się nie znudziło ;)

      Usuń
  11. Nie wiedziałam, że takie połączenie istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem jak już.... wiesz, do dzieła ;)

      Usuń
  12. Kocham fasolkę a spróbuj Ola z płatkami kukurydzianymi przesmażonymi na maśle. Też pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie omieszkam Elu, to musi być pyszne :)

      Usuń
  13. kocham fasolkę :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy sposób na podanie fasolki, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka odmiana ;) za pierwszym razem nie byłam zachwycona ( przyzwyczajenie do bułeczki zrobiło swoje....) ale teraz już taka wersja mi bardzo smakuje :) Mam nadzieję, że Tobie też posmakuje :)

      Usuń
  15. rzeczywiście jak tak pomyślę to fasolka z orzechami włoskimi musi smakowac rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam, myślę, że smak jest doskonały, "pożyczam" przepis jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  17. Ja dodałabym jeszcze czosnek do niej, żeby trochę wyostrzyć smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jak ktoś lubi, to można :)

      Usuń
  18. Już nie mogę doczekać się fasolki z ogródka, Twoja wersja koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne połączenie, muszę wypróbować! Fasolkę uwielbiam, jem prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam fasolkę:) w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja bardzo lubię, ale bez dodatków :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam fasolkę ale jadłąm tylko z bułką muszę wypróbować z orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacyjny pomysł. Skopiuję na bank:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kombinuję na różne sposoby z fasolką również. Ale z orzechami... nie jadłam. Szkoda, bo lubię i fasolkę i orzechy. Myślę, że niebawem zrobię taki zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam takie połączenia smaków, pachnie latem i do tego moja ulubiona fasolka.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger