SEZAMKI Z CHIA
80 g ziaren sezamu
50 g nasion chia *
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl miodu lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki sody
łyżka oleju kokosowego
lub 1/2 łyżki margaryny ( takiej jak do pieczenia)**
Ziarenka sezamu podprażyć chwilkę na suchej patelni, wymieszać z chia.
Blachę do pieczenia ( lub dużą deskę kuchenną) wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej podwójną warstwą.
Cukier, miód rozpuścić w rondelku i na małym ogniu skarmelizować na jasno złoty kolor. Trwa to ok. 20 minut, trzeba mieszać co jakiś czas i uważać by nie przypalić karmelu. Ma mieć przejrzysty, jasno złoty kolor. Następnie wsypujemy sodę i dodajemy wybrany tłuszcz, mieszamy szybko, dodajemy nasionka i energicznie mieszamy. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej papier, przykrywamy drugim papierem i szybko rozwałkowujemy przy pomocy wałka na cienką warstwę ok. 3-4 m. Gdy masa wstępnie przestygnie kroimy na dowolne kształty lub łamiemy po całkowitym ostudzeniu.
* proporcje sezamu do chia możecie dowolnie zmieniać, ważne by wszystkich nasionek było 130 g ** moje sezamki, jak być może zauważyliście są fajnie żółte, to zapewne zasługa margaryny, której dodałam zamiast oleju kokosowego
Smacznego.....
Dodaję do akcji :
.
Super pomysł uwielbiam chia. Sezamki też :-) bardzo !!!
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłyśmy sezamki, bo mają specyficzny smak :D Bardzo jesteśmy ciekawe jak smakowałyby z syropem klonowym :P
OdpowiedzUsuńNie powiem...... bo robiłam na miodku ;)
UsuńMmm... Tak dawno nie jadłam sezamków, że wypróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji, bo zapowiada się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne sezamki i super pomysł
OdpowiedzUsuńOjejku, świetny przepis! Muszą być mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły. Bardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńJak kupię w końcu wałek to je zrobię :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie świetne sezamki, super przepis :)
OdpowiedzUsuńO domowych nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i sezamki i chię, więc przepis koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, mój sezamkowy potwór oszaleje dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znajdą amatora :)
UsuńUwielbiam sezamki, a takie w nowej wersji z chęcią bym pochrupała, mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper sezamki, jak ja ich dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z domowymi sezamkami :) sama bym na to nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł, zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńWyglądają nieźle :-).
OdpowiedzUsuńświetne sezamki, połączenie niezwykle wartościowych produktów!
OdpowiedzUsuńpychota ,uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lubię sezamki. Ale zawsze kupowałam. Może teraz po takim opisie skuszę się i sama zrobię. Widzę, że warto. Zawsze to domowe :)
OdpowiedzUsuńNiby łatwiej Krysiu sięgnąć po te z pólki ale od czsu do czasu warto zrobić domowe, tymbardziej że z chia w sklepie jeszcze nie ma :)
UsuńCzy zamiast cukru można dodać więcej miodu?
OdpowiedzUsuńPowiem tak, teoretycznie można i zdaje się widywałam takie przepisy w necie - tylko z miodem. Ja jeszcze nie robiłam na samym miodku. Nie wiem więc czy konsystencja sezamka będzie taka fajna i chrupiąca czy raczej lepka i ciągnąca się.... Po prostu trzeba próbować.... na te proporcje sugeruje 5, 6 łyżek miodu i 1 łyżkę margaryny lub oleju kokosowego. Gotować razem z tłuszczem aż nieco zbrązowieje i dodać sodę i nasionka. Powodzenia :) sama też kiedyś muszę sprawdzić...
UsuńŚwietny przepis, ja robiłam z siemienia lnianego;)
OdpowiedzUsuńSiemiaszki :D
UsuńTeż bardzo lubię sezamki. Zdrowa i smaczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńo kurczę! świetny przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam sezamki, pycha:))
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie przekąski :*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - kupiłaś mnie nim całkowicie :) i jeszcze zaangażowałaś w to chia :} mniam !
OdpowiedzUsuńSmaczny przepis lubię takie coś.Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńDomowe sezamki muszą być pyszne! Twoje tak wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
ekstra pomysł :) porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama przepada za sezamkami, muszę kiedyś dla niej zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezamki i często kupuję, a Twoje wyglądają magicznie i zapewne smakuję dużo lepiej ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezamki i często kupuję, a Twoje wyglądają magicznie i zapewne smakuję dużo lepiej ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sezamki z nasionami chia - brzmi bardzo energetycznie :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO rany ale musiały być pyszne te sezamki! Kupiłam ostatnio nasiona chia i zbieram przepisy, więc zapisuję do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńSezamki już w fb wpadły mi w oko, do pochrupania porywam kilka ;)
OdpowiedzUsuńPomysł połaczenia sezamu z chia bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńale nie wiem czy się odważę by zrobić je sama, bo nie udało mi się jeszcze nie spalić cukru w rondelku...:(
Oj tam oj tam.... na małym gazie i pilnując powinno się udać. :)
Usuń