czwartek, 18 czerwca 2015

SEZAMKI Z CHIA

Witajcie :) uwielbiam sezamki a Wy...? Dzisiaj zapraszam na te domowe. Żeby jednak było ciekawiej użyłam do sezamków nasionek  chia, zdrowych i tak  popularnych ostatnio. Zatem kawka i chrup, chrup sezamka ;)



SEZAMKI Z CHIA

80 g ziaren sezamu
50 g nasion chia *
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl miodu lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki sody
łyżka oleju kokosowego
lub 1/2 łyżki margaryny ( takiej jak do pieczenia)**


Ziarenka sezamu podprażyć chwilkę na suchej patelni, wymieszać z chia.
Blachę do pieczenia ( lub dużą deskę kuchenną)  wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej podwójną warstwą.


Cukier, miód rozpuścić w rondelku i na małym ogniu skarmelizować na jasno złoty kolor. Trwa to ok. 20 minut, trzeba mieszać co jakiś czas i uważać by nie przypalić karmelu. Ma mieć przejrzysty, jasno złoty kolor. Następnie wsypujemy sodę i dodajemy wybrany tłuszcz, mieszamy szybko, dodajemy nasionka i energicznie mieszamy. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej papier, przykrywamy drugim papierem i szybko rozwałkowujemy przy pomocy wałka na cienką warstwę ok. 3-4 m.  Gdy masa wstępnie przestygnie kroimy na dowolne kształty lub łamiemy po całkowitym ostudzeniu.


* proporcje sezamu do chia możecie dowolnie zmieniać, ważne by wszystkich nasionek było 130 g ** moje sezamki, jak być może zauważyliście są fajnie żółte, to zapewne zasługa margaryny, której  dodałam zamiast oleju kokosowego


Smacznego.....

Dodaję do akcji :


Lecznicza moc ukryta w nasionach chia
.

44 komentarze:

  1. Super pomysł uwielbiam chia. Sezamki też :-) bardzo !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze lubiłyśmy sezamki, bo mają specyficzny smak :D Bardzo jesteśmy ciekawe jak smakowałyby z syropem klonowym :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powiem...... bo robiłam na miodku ;)

      Usuń
  3. Mmm... Tak dawno nie jadłam sezamków, że wypróbuję Twój przepis przy najbliższej okazji, bo zapowiada się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne sezamki i super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, świetny przepis! Muszą być mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne Ci wyszły. Bardzo apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak kupię w końcu wałek to je zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie świetne sezamki, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam i sezamki i chię, więc przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis, mój sezamkowy potwór oszaleje dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że znajdą amatora :)

      Usuń
  11. Uwielbiam sezamki, a takie w nowej wersji z chęcią bym pochrupała, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super sezamki, jak ja ich dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł z domowymi sezamkami :) sama bym na to nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo oryginalny pomysł, zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne sezamki, połączenie niezwykle wartościowych produktów!

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście, że lubię sezamki. Ale zawsze kupowałam. Może teraz po takim opisie skuszę się i sama zrobię. Widzę, że warto. Zawsze to domowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby łatwiej Krysiu sięgnąć po te z pólki ale od czsu do czasu warto zrobić domowe, tymbardziej że z chia w sklepie jeszcze nie ma :)

      Usuń
  17. Czy zamiast cukru można dodać więcej miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak, teoretycznie można i zdaje się widywałam takie przepisy w necie - tylko z miodem. Ja jeszcze nie robiłam na samym miodku. Nie wiem więc czy konsystencja sezamka będzie taka fajna i chrupiąca czy raczej lepka i ciągnąca się.... Po prostu trzeba próbować.... na te proporcje sugeruje 5, 6 łyżek miodu i 1 łyżkę margaryny lub oleju kokosowego. Gotować razem z tłuszczem aż nieco zbrązowieje i dodać sodę i nasionka. Powodzenia :) sama też kiedyś muszę sprawdzić...

      Usuń
  18. Świetny przepis, ja robiłam z siemienia lnianego;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Też bardzo lubię sezamki. Zdrowa i smaczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  20. o kurczę! świetny przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja również uwielbiam sezamki, pycha:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny przepis - kupiłaś mnie nim całkowicie :) i jeszcze zaangażowałaś w to chia :} mniam !

    OdpowiedzUsuń
  23. Smaczny przepis lubię takie coś.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  24. Domowe sezamki muszą być pyszne! Twoje tak wyglądają!!!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  25. Moja Mama przepada za sezamkami, muszę kiedyś dla niej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam sezamki i często kupuję, a Twoje wyglądają magicznie i zapewne smakuję dużo lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam sezamki i często kupuję, a Twoje wyglądają magicznie i zapewne smakuję dużo lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super pomysł na sezamki z nasionami chia - brzmi bardzo energetycznie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O rany ale musiały być pyszne te sezamki! Kupiłam ostatnio nasiona chia i zbieram przepisy, więc zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Sezamki już w fb wpadły mi w oko, do pochrupania porywam kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pomysł połaczenia sezamu z chia bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  32. chętnie bym schrupała :)
    ale nie wiem czy się odważę by zrobić je sama, bo nie udało mi się jeszcze nie spalić cukru w rondelku...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam oj tam.... na małym gazie i pilnując powinno się udać. :)

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger