Głównie dlatego, że odkrywam inne, oryginalne połączenia i smaki niż te z maminej spiżarni czy te dostępne w sklepach. Moja mama lubi i robi tradycyjne i proste przetwory.... nigdy nie zapomnę jak kupiłam jej kiedyś pyszny dżem pomarańczowy z imbirem a mama stwierdziła że.... ,, pachnie jak pasta do butów i dziwnie smakuje,, ;)
Ja biorąc się za przetwory szukam właśnie tych oryginalnych i ciekawych receptur... Zatem zapraszam na * dżem truskawkowy z zielonym pieprzem * pieczoną konfiturę truskawkową z lawendą Na co macie ochotę..?
DŻEM TRUSKAWKOWY Z ZIELONYM PIEPRZEM
1 kg truskawek + 1/2 kg
20 g zielonego pieprzu *
skórka obrana z dwóch cytryn
1,5 szkl cukru - jeśli wolimy bardziej słodko to więcej
opakowanie żelfiksu z naturalną pektyną
1 kg truskawek umyć, oderwać szypułki i zasypać cukrem. Odstawić.
Gdy owoce puszczą sok zlać go i zagotować z pieprzem. Syropem zalać truskawki i gotować ok. 30 minut. Dodać skórkę z cytryny i pozostałe 1/2 kg umytych truskawek.
Gotować kolejne 20 minut. Odstawić na noc.
Kolejnego dnia wyłowić z truskawek kawałki skórki cytryny (*) i zimny dżem wymieszać z żelfiksem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty.
Przekładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić.
*użyłam całych ziaren pieprzu, można z nim tu postąpić dwojako: po zagotowaniu syropu pozbyć się ziaren lub dodać je do truskawek. Ja dodałam ziarna do truskawek ale ponieważ troszkę bałam się efektu końcowego większość z nich ,, odłowiłam,, przed dodaniem żelfiksu. Jest to dość proste, bo pływają na górze. Pozostałe w dżemie ziarna są miękkie i dają wystarczająco pikantnego,, kopa,, kubkom smakowym ;) połączenie dla odważnych....
***********
PIECZONA KONFITURA TRUSKAWKOWA Z LAWENDĄ
1,2 kg truskawek
1 jabłko
1,5 szkl cukru (lub więcej)
2 płaskie łyżeczki suszonej lawendy jadalnej
60 ml soku z cytryny
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Truskawki umyć, oderwać szypułki i przekroić na połówki Wymieszać w garnku z obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem, cukrem i lawendą. Odstawić na 2 godziny. Dodać sok z cytryny i gotować całość ok. 10 minut. Przelać owoce wraz z sokiem do żroodpornej formy, dodać miód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75 - 100 stopni i piec 5 godzin mieszając co pewien czas. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
* przepis sugeruje pieczenie w temp. 65- 70 stopni przez 10 godzin, ja skróciłam to do ok. 5 godzin w temp. 100 stopni ( dzieląc cały proces na dwa dni po 2,5 godziny). Konfitura wyszła wystarczająco gęsta i tak myślę, że po 10 godzinach to niewiele by jej zostało...
Smacznego....
zainspirowana magazynem Kuchnia
Takie dżemu, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetne połączenia smakowe !! Uwielbiam - zarówno wersję z pieprzem, jak i z lawendą. I pewnie, że to wciąga ! Ja też uwielbiam robić przetwory, dlatego doskonale Cie rozumiem :) Nie bez powodu proponowałam wymianę :D
OdpowiedzUsuńJa też już uwielbiam obie wersje :) z lawendą jest fantastyczna! Z pieprzem również super np. do sera pleśniowego ;) bardzo ciekawa jestem Twoich przetworów....
UsuńA to Ci przepis! Bardzo pomysłowy :-)
OdpowiedzUsuńPrzez wzgląd na lawendę to tej drugiej wersji byśmy nie spróbowały ale truskawki z pieprzem brzmią naprawdę intrygująco :D Ale wątpimy, żeby u nas w rodzinie ktoś przekonał się do takich nietypowych połączeń.
OdpowiedzUsuńRozumiem niechęć do lawendy... ( czy też może konieczność jej unikania...) ale powiem Wam, że zakochałam się w tym połaczeniu :) z pieprzem jest intrygująca.... ale też smakowo bardziej,, specyficzna,, niż ta z lawendą, niemniej też fajna np. do sera pleśniowego :D
UsuńOlcia idzie zima, robimy zapasiki? Fajny dżemik, podoba mi się zestawienie smaków. :)
OdpowiedzUsuńZ pieprzem jeszcze nie jadłam, a lubię wszelkie nowości. Taki dżemik sama bym zjadła
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) nie wiem, który bym bardziej wolała posmakować ? chyba ten z pieprzem :-)
OdpowiedzUsuńPołączenia niewiarygodne aż sama jestem ciekawa smaku, zwłaszcza dżemu z pieprzem :)
OdpowiedzUsuńPrawda,że intrygujące...? ;) słodycz truskawek i ostrość pieprzu w jednym....
UsuńNo to teraz mnie zaciekawiłaś niesamowicie tymi przetworami. Ciekawa jestem smaku, szczególnie dżemu z pieprzem. Chyba będę musiała sobie taki zrobić, chociaż troszkę na próbę :)
OdpowiedzUsuńDo odważnych.... kuchnia należy :D może akurat posmakuje....
UsuńNie wiem który będzie lepszy? Pewnie oba smakowite :)
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy, ale chyba bym się nie odważyła na takie połączenie.
OdpowiedzUsuńJak napisałam powyżej: do odważnych.... kuchnia należy :D czasem warto się odważyć i otworzyć na nowe smaki... ja w każdym razie to uwielbiam! Oczywiście nie zawsze następuje,, powtórka z rozrywki,, ale nowy smak zaliczony :))
Usuńlubię eksperymentować z różnymi dodatkami, szczególnie konfitura z pieprzem mnie ciekawi.
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię domowe dżemy i konfitury, wersja z pieprzem jest niezwykle intrygująca, z wielką chęcią bym posmakowała:)
OdpowiedzUsuńZnów intrygujesz...dżem z lawendą! Normalnie czad!
OdpowiedzUsuńDobrze prawisz....czad! Będę powtarzać co sezon :)
UsuńDżem truskawkowy z pieprzem? Jestem bardzo ciekawa przepisu ;0
OdpowiedzUsuńTruskawki i pieprz? :) jakoś mi się to nie komponuje :)
OdpowiedzUsuńTrzeba by spróbować ;)
UsuńTAK: takie kombinacje uwielbiam. Są ciekawe:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, tu nie ma nudy ;)
UsuńTruskaweczki z pieprzem? Ciekawa jestem czy by mi smakowało!:]
OdpowiedzUsuńTaki dżemik musi smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTaki dżemik musi smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten dżem i to bardzo :D
OdpowiedzUsuńAleż ciekawy miks zrobiłaś ;) Jestem ciekawa jak taki dżem smakuje :)
OdpowiedzUsuńSpieprzony dżem musi smakować bardzo ciekawie :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńHa,, spieprzony,, - dobre :D
Usuńbardzo ciekawe połaczenia :)
OdpowiedzUsuń