sobota, 4 lipca 2015

LODY LAWENDOWE Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Witajcie :) wreszcie mamy lato nie tylko na papierze ale i w realu. Zatem czas na lody :) zapraszam na lody lawendowe z jagodami i białą czekoladą . Połączenie bialej czekolady i lawendy idealne a syrop jagodowy równie fajnie dopełnia całości. Pycha ;)  Lody są idealnie kremowe, niemniej jednak po nocy w zamrażarce trzeba dać im chwilkę na lekkie odtajanie, ja dzisiaj tej chwilki nie miałam zatem wybaczcie mało kształtne gałki ;)



LODY LAWENDOWE Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 
porcja dla 2-4 osób 

500 ml kremówki
90 g drobnego cukru
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy ekologicznej
100 g białej czekolady
2 żółtka
50 ml gęstego syropu jagodowego
lub jagód w syropie
- można też zmniejszyć kaloryczność dodając zwyczajnie zmiksowane świeże jagody



Do garnuszka wlać kremówkę i dodać lawendę.  Doprwadzić do wrzenia , zdjąć z ognia i odstawić na chwilę, następnie przecedzić.  Śmietankę wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej  zostawić na noc. W kąpieli wodnej utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę.  W drugiej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z odrobiną śmietanki. Ostudzić. Resztę zimnej kremówki ubić na półsztywno, dodać krem jajeczny i przestudzoną białą czekoladą.  Dokładnie zmiksować.
Masę przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją.
Można też wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny, mieszając masę średnio co 1 godzinę.  Pod koniec mrożenia dodać syrop jagodowy i delikatnie przemieszać. Zamrozić całość. Przed podaniem wyjąć na 10 minut wcześniej .






Dodaję do akcji:

Akcja lodowa 2015
Akcja lodowa 2015
 

55 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka na takie lody. Lawendowe... nie dość, że brzmi pięknie to jeszcze kojarzy się tak miło. Zabieram tę porcję lodów i znikam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny, oryginalny smaczek Krysiu :) Smacznego... ;)

      Usuń
  2. Ale wspaniałe. To ja już biegnę na pyszne lody :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello dear Olka!
    Good looks delicious ice cream, I did not know put and Lavada!
    Weekend excellent, my dear!
    Kisses and hugs!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello Elena :) thank you. So, you can use lavender but only the ecological and for food purposes.
      ....have a nice weekend. kisses.!

      Usuń
  4. Poproszę jedną kulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam w planach lody lawendowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, fajny oryginalny smaczek :) Oczywiście nie wolno przesadzić z lawendą ;)

      Usuń
  6. Jak są jagody i biała czekolada to nawet te kwiatki lawendy jesteśmy w stanie przemilczeć :D W taki upał wszystko co chłodzi jest pożądane :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm to prawda jagody i biała czekolada to już jest dobrze :) kwiatki lawendy poszły do kosza,, został się jeno,, aromat lawendowy. Fakt dość specyficzny ;) W taką pogodę mogłabym jeść tylko lody :D

      Usuń
  7. Dziś takie lody i to lawendowo-jagodowe to po prostu wskazane:)
    przepysznie brzmią i wygladają:)
    cudnej soboty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Natalko :) wzajemnie, cudnego weekendu :)

      Usuń
  8. great post as usual! Have a nice weekend :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne pyszności, które trafiają na listę przepisów, z których muszę koniecznie w najbliższym czasie skorzystać :)

    Pozdrawiam ♥,
    yudemere

    OdpowiedzUsuń
  10. Olusia ale pyszności i ta lawenda....cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze nigdy nie jadłam lodów lawendowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu jest przewaga domowych lodów nad kupnymi, można zrobić jakie tylko się chce ;)

      Usuń
  12. Narobiłaś mi smaku na takie lody:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja dziś robiłem lody truskawkowo-porzeczkowe :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszą być pyszne :)
    Jeszcze takich lodów nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kuszące! Chętnie wymienię się za miskę takich lodów w zamian prześlę lemoniadę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę przyznać, że lodów lawendowych jeszcze nie jadłam :)

    Kliknij proszę TUTAJ i zapraszam na swojego bloga! :)

    Życzę miłej niedzieli !
    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Lawenda, biała czekolada, jagody...to brzmi poetycko wręcz! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak brzmi tak i smakuje.... magicznie ;)

      Usuń
  18. Ja też kupiłam maszynkę i zaczęłam eksperymenty z lodami ale przy Tobie wymiękam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowałaś się? super sprawa! :) jak tam po pierwszych eksperymentach....zadowolona?
      ....mnie właśnie najbardziej rajcują te nietypowe smaki ;)

      Usuń
    2. Próbuję zastąpić mleko i śmietankę mlekiem roślinnym, bo zbyt duża ilość krowiego mi nie służy ale efekty są różne:) Pierwsze nie były udane bo nie wiedziałam o kilku rzeczach ale idzie coraz lepiej:) Jak mi tylko ten nieznośny ból gardła przejdzie to będą kolejne:)

      Usuń
    3. Ja robiłam tylko na kokosowym i to kupnym....smak kokosowego mleka dość intensywny nie każdemu może pasować..... no i kiedyś,, zapomniało,, mi się o porządnym schłodzeniu i w maszynce mleko kokosowe chyba się zważyło bo zrobiły się grudeczki jak starta na tarce biała czekolada :(
      Nie robiłam natomiast na migdałowym a to może być ciekawe np. wiśniowe lody na mleku migdałowym :)
      Generalnie,, praktyka czyni mistrza,, ;)

      Usuń
    4. Eksperymenty smakowe są na razie na drugim planie:) celem jest uzyskanie kremowych lodów bez śmietanki i ew. też bez jajek, bo na razie wychodzą sorbetowe, takie wodniste. Smaki ok ale konsystencja nie koniecznie. Robiłam na kokosowym, kokosowo-owsianym, ostatnio testowałam bazę filadelfijską (ze skrobią zamiast jajek). Raz zrobiłam tradycyjne śmietankowe ale bez jajek i też nie były kremowe więc może jednak popróbuję z jajkami w połączeniu z mlekiem roślinnym... jeszcze długa droga przede mną:)))

      Usuń
    5. Konsystencja z jajkami jest chyba najlepsza chociaż ja sama długo,, opierałam się ,, przed ich dodatkiem.
      Trzymam kciuki za udane eksperymenty i coraz lepsze efekty :)

      Usuń
  19. no to ja poproszę porcję lodów na ochłodę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, brzmi i wygląda cudownie :) Z pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam połaczenie jagód z białą czekoladą ;) Te Twoje wyglądają magicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam połaczenie jagód z białą czekoladą ;) Te Twoje wyglądają magicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie wyglądają :) Takie białe, z lekkim fioletem. Jako wielka fanka lawendy jestem zachwycona tym przepisem i wyglądem deseru :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie staję się wielką fanką lawendy :) desery z jej dodatkiem są takie.... magiczne ;)

      Usuń
  24. Lody wyglądają świetnie. Idealne na upał, ale i bez upału przyjemnie było by je zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmmm rozpuszczam się na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam, też muszę zrobić jakieś lody w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  27. lawendowe lody to dla mnie nowość, nie próbowałam, więc tym bardziej kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  28. ciekawy pomysł na lody, ja ostatnio do lodów dodałem porzeczek i było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  29. Hej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Lody lawendowe ? Już je kocham ! Cudowne !

    OdpowiedzUsuń
  31. Wybaczam małokształtne gałki, ale jak Ci wybaczyć że one tylko na monitorze są u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż tego nie można wybaczyć ;)))

      Usuń
  32. Pyszne lody :) Idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale one muszą być pyszne i pachnące. Palce lizać lawendowe mniam

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy nie jadłam nic z lawendą, ale to połączenie wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie, no to musiał być istny raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger