środa, 22 lipca 2015

MALINOWY WINEGRET I OCET

Witajcie :) dzisiaj będzie malinowo... winegret malinowy idealny do letnich sałatek oraz domowy ocet malinowy,  dla uproszczenia przygotowany na białym occie winnym,  idealny  jako baza winegretów jak również do marynowania mięs.  Zapraszam....



WINEGRET MALINOWY

60 ml octu winnego czerwonego - malinowy będzie ok ;)
125 ml  oliwy z oliwek extra vergine
150 g malin
80 g żurawiny ze słoika lub suszonej


Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.
Przetrzeć całość przez sitko,  jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę zimnej wody.
Jeśli jest zbyt kwaśny można dosłodzić miodem. Jeszcze raz dobrze wymieszać.


Sałatka do której podamy nasz winegret / dressing może być bardzo prosta czyli mix sałat lub szpinak baby, owoce: maliny, jeżyny, borówki, kozi biały ser lub też bardziej odważnie: glazurowana wątróbka drobiowa, mięsa z grilla, sery pleśniowe na sałacie lub szpinaku....  Jeśli nie zużyjemy całego dressingu możemy go przechować kilka dni w słoiczku w lodówce.
                                                          
                                                             ***************** 

OCET MALINOWY 
na bazie octu winnego 

250 ml. białego octu winnego
250 g malin
gałązka, dwie  rozmarynu - opcjonalnie

Malinki umyć i osuszyć.
Zalać w wyparzonym wcześniej słoju lub dużej butelce octem i dodać rozmaryn.
Potrząsnąć butelką tak by wszystko się wymieszało i było przyryte octem.
Zamknąć i odstawić na kilkanaście dni w ciemne, chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedzić, można też odcisnąć dobrze sok z malin.
Rozlać do wyparzonych butelek, zakręcić.




Smacznego...

30 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym na to :) wygląda smacznie, a to zdjęcie dzbana 3 cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, fajny do letnich sałatek. Co do zdjęcia - dziękuję :) to zaledwie dzbanuszek :D
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Winegret malinowy do sałatki mniam ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie octu z malinami mi się jakoś nie komponuje (chyba dlatego, że nie lubię octu :P), ale kolor ten sosik ma śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, chociaż akurat to połaczenie jest.... fantastyczne ;) ja tam bez octu winnego ani rusz....

      Usuń
  4. Wymyśliłaś świetnie. A teraz właśnie pora na letnie sałatki. Więc przepis akurat trafiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis na nietuzinkowy sos do owocowych sałatek, będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu zachwyciłaś mnie tym przepisem i jednocześnie zaciekawiłaś :-) to musi smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pyszne dodatki:) Przepysznie wygląda:)
    pozdrawiam cię wakacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na domowe przetwory z malin!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow ! Super pomysł ! Ja robię taki z fig, ale to jeszcze nie sezon. Natomiast taki malinkowy chętnie bym wypróbowała w sałatce, z mięskiem, z grillowanym camembert !... Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze raz udowodniłaś, że masz rękę do niebanalnych receptur. To może być "wisienka na torcie" sałatki. Raz jadłam taką - wydaje mi się - dziwną, czyli sałata z wątróbką i sosem malinowym. Smak miała zastanawiający... ale tak na plus wg mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny kolor i bardzo ciekawy przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ma tak piękny kolor, że choćby dla tego warto go zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne zdjęcia, mam maliny z działki i chyba zrobię sobie ocet malinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale super pomysł - nigdy bym nie wpadła na maliny wytrawne :-) jak tylko obrodzą mi się w ogródku, to wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy takich rzeczy nie robiłyśmy i nie jadłyśmy :P Chociaż nie przepadamy z dressingami w sałatkach to taką nowość byśmy z chęcią spróbowały :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej rewelacja, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie miałam jeszcze okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ u Ciebie malinowo, bardzo fajne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja lubię Twoje propozycje:))) A maliny kocha:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. ojoj nie wiedziałam że coś takiego można stworzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie poszukiwałam nowego przepisu na ocet malinowy bo mój w tym roku jakoś nie wyszedł. Bazę stanowił sezonowany ocet jabłkowy (domowy) i czy to wina malin czy octu wszystko się zepsuło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mi się widzi, że winowajcą jest ocet jabłkowy... ale oczywiście głowy nie daję ;) wiem jednak, że kiedyś zrobiłyśmy z mamą kilka słoiczków czegoś tam....chyba buraczków na domowym occie jabłkowym i zawartość też nie przetrwała próby czasu :(

      Usuń
  22. Świetny winegret :) Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger