CZEKOŚLIWKA - KREM ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWY
2 kg śliwek węgierek im słodsze tym lepiej
cukier * 500 g - 1 kg
3 cukry waniliowe
dobre kakao* 100-150,g
Śliwki umyć, usunać pestki i smażyć do całkowitego rozgotowania i lekkiego odparowania ok. 1 godziny. Dodać cukier gotować kolejną godzinę mieszając co pewien czas. Następnie dosypać cukry waniliowe i kakao, dobrze rozmieszać i gotować jeszcze 15- 20 minut cały czas mieszając. Po dodaniu kakao spróbować i ew. jeszcze dosłodzić do smaku. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.
gęstość naszego kremu regulujemy sami poprzez dłuższe lub krótsze smażenie konfitury śliwkowej. Można uzyskać kremową dość gęstą konsystencję lub bardzo gęstą, lepiącą i ciągnącą się co mój brat określił mianem,, lepiku,, ;) to co widzicie na zdjęciach jest tą pierwszą wersją: gęstą ale bez przesady...
Smacznego...
Przemyślenia po kilku wersjach czekośliwki...
* kwestia ilości dodatku cukru i kakao jest kwestią bardzo indywidualną, zależy od naszych gustów smakowych i od słodkości śliwek. Ponadto im więcej dodamy kakao tym więcej musimy dodać cukru. Jednak im wiecej kakao i cukru tym krem bardziej czekoladowy... i tu kółko się zamyka ;)
Pierwszy słoiczek czekośliwki otrzymałam wraz z przepisem który na 2 kg śliwek sugerował 1 kg cukru,, z górką,, oraz 150 g kakao. Krem mocno czekoladowy, bardzo gęsty i pyszny ale wiadomo.... cholernie kaloryczny.
Zmniejszanie ilości kakao i cukru w stosunku do tej samej ilości śliwek daje już nieco inny efekt, mniej czekoladowy z wyraźną nutką śliwkową; też smaczne jednak troszkę inne. Kolejna modyfikacja to dodanie do śliwkowej masy ( zaraz po cukrze ) 1- 2 szklanek miekonych orzechów włoskich lub laskowych. Dzięki temu powidło nam się troszkę zagęszcza i zyskujemy dodatkową orzechową nutę smakową.
Cóż mogę powiedzieć na koniec... mieszajcie, próbujcie i wybierzcie swoją wersję :)
Robiłam w tamtym roku i było pyszne :) Ja to nazywam śliwkowy czekodzem.
OdpowiedzUsuńJak zwał tak zwał...ważne, że pyszne :)
UsuńW ubiegłym roku narobiłyśmy czekośliwki i czekojabłka z cynamonem :) Generalnie wszystkim smakowało ale my uwielbiamy na śniadanie jeść jogurt naturalny z paroma łyżeczkami jakiegoś przetworu a same powidła czy sam mus jabłkowy jakoś pasuje nam do tego bardziej :) Połączenie z kakao najbardziej nadaje się do ciast np. murzynka! :D
OdpowiedzUsuńNa czekojabłko mam zamówienie od brata ;) oczywiście co kto lubi.....na świeżej chałce czy chlebku razowym też smakuje nieźle, ponadto myślę że będzie idealna do naleśników. Do wypieków również np. do nadzienia muffin lub pączków czy wspomnianego przez Was murzynka :)
UsuńDżemik jest na pewno smaczny, tylko ja nie lubię śliwek :D
OdpowiedzUsuńTutaj są akurat słabo wyczuwalne... górą smak czekoladowy ;)
UsuńU mnie to sliwkowa nutella:) robi moja ciocia i podsyła dla dzieciaków:) pycha
OdpowiedzUsuńSpotkałam się z tą nazwą... chociaż dla mnie nutella to orzechy ;) tak czy siak pycha :)
UsuńPyszny pomysł ! Ja będę robiła jutro drugą turę śliwek do słoika, więc coś czuję, ze część zrobię z kakao :D
OdpowiedzUsuńto połączenie staje się już pyszną klasyką! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Ale to pysznie wygląda. Jesień lubię tylko dlatego, że są moje ukochane śliwki. Mogę je jeść kilogramami;P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie lecz jest BARDZO kaloryczne a jak na razie staram sie unikać :D
OdpowiedzUsuńhttp://patiod.blogspot.com
Jeśli użyje się bardzo słodkich śliwek ( dobrze dojrzałych) to można z powodzeniem użyć minimalnej ilości cukru ;) ale rozumiem wymogi diety ;)
UsuńPamiętam jak kiedyś jakaś marka wypuściła na rynek taki czeko-dżem (nie wiem czy nadal jest) i bardzo mi to smakowało, a taki domowy na pewno będzie o niebo lepszy :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńUważam,że marmolada ze śliwek jest rewelacyjna,natomiast taki krem śliwkowo-czekoladowy to już pełen wypas:)
OdpowiedzUsuńA u mnie powidełka, jutro daję do słoika :)
OdpowiedzUsuńGdy młody był mały też robiłam czeko- śliwki oj jak on je uwielbiał. Świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czeko-śliwkę. Zawsze robię kilka słoiczków :-)
OdpowiedzUsuńW tym sezonie koniecznie musze zrobić. Potem takie smarowidełko jak znalazł do naleśników np. ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzekośliwka! Pycha :) Uwielbiam ją
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie ;) i ma naprawdę bardzo fajny, ciemny kolor :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest taki czekośliwkowy krem! Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że niedługo bliżej zaprzyjaźnię się z czekośliwką! :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńno taka czekośliwkę to ja mogę zajadać bez końca :)
OdpowiedzUsuńCudowności !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńWitam drodzy Olka!
OdpowiedzUsuńPokaż swój super-powidłami, a ja wkrótce!
Piękna niedziela drodzy przyjaciele!
Pocałunki i duży przytulić!
Witaj Elena :) dziękuje bardzo. Dobrego tygodnia życzę i pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńWidziałam ten albo podobny krem na targach kujawsko-pomorskich! Jeśli w tym roku znów go zobaczę to kupuję. Ja w tym swoim mieszkanku nie porywam się na słoiki, czekam na kuchnię w domu na wsi z prawdziwą spiżarnią pełną półek na przetwory :-)
OdpowiedzUsuńJa też,, u siebie,, żadko coś przerabiam...ale teraz jestem na wsi u mamy ;)
UsuńDla mnie to połączenie śliwek i czekolady to coś wspaniałego!!!!
OdpowiedzUsuńcudnego nowego tygodnia Olka:)
Dziękuję Natalio :) pozdrawiam!
UsuńZapisuję, zapisuję, co ....już czuję ten pyszny smak:))) świetne polecasz przepisy:)
OdpowiedzUsuńrozbiłam i wiśnie i śliwki w ten sposób, pyszne!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, od dawna kusi mnie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNa wafelku zjadłabym oj zjadła, ale to musi być dobre jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńW zeszłym sezonie robiłam i to bym zdecydowanie hit mojej spiżarni:) W tym roku też zrobię:) Ja w swoim przepisie nie wykorzystuję kakaa. Muszę dodać:)
OdpowiedzUsuńCzyli robisz z czekoladą...?
UsuńDokładnie tak:)
UsuńUwielbiam takie połączenie! :)
OdpowiedzUsuńKocham, uwielbiam, ubóstwiam ! Najlepiej spamuje wyjadana wprost ze słoika :)
OdpowiedzUsuń