TARTALETKI Z KREMEM BAZYLIOWO-WANILIOWYM
na 4-5 tartaletek
NA SPÓD
60 g masła
30 g cukru
130 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Zagnieść wszystkie składniki dodając pod koniec jajko. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Wylepić foremki do tartaletek lub jedną formę do tarty. Nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w 180 stopniach C. Dużą tartę ok. 20 minut.
NA KREM
40 g cukru
30 g mąki
300 ml mleka
3 żółtka
15 g masła
garść listków bazylii
ziarenka z laski wanilii
Listki bazyli zmiksować z odrobiną mleka. Wszystkie składniki ( poza masłem) dobrze wymieszać i podgrzewać w rondelku o grubym dnie do zgęstnienia. Pod koniec dodać masło. Przestudzić.
Smacznego...
Ps. spody moich tartaletek wyszły trochę zbyt solidne ale niestety posiadam tylko 4 foremki i musiałam się w nich ,, zmieścić,, z ilością ciasta :/ spokojnie wyszłaby z tego jeszcze jedna tartaletka...
Wygląda przepysznie :) Muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńTen krem kusi! Musi być bardzo oryginalny w smaku :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
I znów zaskakujące połączenie :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo lubiłyśmy bazylię jednak w ubiegłym roku chyba miałyśmy jej przesyt, bo dodawałyśmy duże jej ilości do wszystkiego i teraz na bazylię patrzeć nie możemy xD
OdpowiedzUsuńNiemniej intrygujące połączenie jak zawsze :D
Jak to się mówi..? Co za dużo to nie zdrowo ;) ja z kolei bazylię polubiłam na maksa :D
UsuńBazylia u mnie raczej gości w potrawach na słono ale ten krem musi być dobry :)
OdpowiedzUsuńPiękne tartaletki.
Jakie piękne! Z bazylią muszą ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńOla znów zaszalałaś, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :) szaleństwo to moja specjalność ;)
Usuńjakie ciekawe połączenie smakowe! pycha!
OdpowiedzUsuńOjoj zjadłabym takie babeczki :-)
OdpowiedzUsuńKrem mnie intryguje:) Wyglądają pysznie, nic tylko jeść!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kremu z bazylią. Ale wyglądają te tartaletki przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńściskam Olka:)
Babeczki z bazylią...wygląda kusząco:)))
OdpowiedzUsuńZ takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam. Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam borówki ale takich jeszcze nigdy nie jadłam! Wyglądają pysznie!:)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa! :-)
OdpowiedzUsuńjakie ciekawe połączenie :) to musi byc pyszne, a jak pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe. Znam też ten ból 4 foremek. Ja piekłam na raty: 4, wyjmowałam ciasto z foremek i piekłam kolejne:)
OdpowiedzUsuńTak, to jest patent, bo w sumie one się łatwo wyjmują. Czasem pośpiech nie jest dobrym doradcą ;) nie pomyślałam :/
UsuńFenomenalnie to wygląda, bazylia na słodko to smak, którego nie znam, kusisz:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne ! Ten krem mnie strasznie intryguje, musi być pyszny <3 !
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków! :>
OdpowiedzUsuńZdecydowanie: WOW :)
OdpowiedzUsuńAleż oryginalne połączenie! Koniecznie muszę spróbować tego kremu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało ;) polecam też cukier bazyliowy do owoców... pycha!
UsuńAleż mnie zainspirowałas! ze bazylia?! koniecznie musze spróbować w wolnej chwili. Dam znac jak poszło!
OdpowiedzUsuńWitaj :) mam nadzieję że będzie smakowało...
UsuńTy masz zawsze świetne pomysły! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy krem, a całość prześliczna :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńale smakowitości! i jak pięknie wyglądają. małe, urocze cudeńka. nic tylko jeść! :)
OdpowiedzUsuńTartaletki wyglądają świetnie, choć ja nie wyobrażam sobie bazylii na słodko. Będę musiała się kiedyś przełamać i spróbować ją w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńZacznij kosztowanie od cukru bazyliowego - w sezonie świetny do truskawek ale też innych owoców np. jagód :)
UsuńOryginalnie i ze smakiem - jestem pewna, ze są pyszne :D
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Chętnie wypróbuję ten przepis, ponieważ jestem przekonany, że smakują rewelacyjnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmuszą smakować wybornie:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji próbować takiego połączenia-bardzo ciekawe;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na krem, a tartaletki wyglądają genialnie ;)
OdpowiedzUsuńGreat post!Would you like to follow each other to stay in touch? Just let me know when you're following and I'll follow you as soon as I see it.
OdpowiedzUsuńHave a wonderful day, kiss! 👄
Cudeńka wyszły! :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny kremik, zjadłabym bo jestem ciekawa smaku. Fajnie połączyłaś z borówkami
OdpowiedzUsuń