Witajcie :) zmieńmy klimaty z dyniowych na buraczane. Czemu by nie pod postacią buraczanej konfitury...? Z nutką anyżu, dodatkiem żurawin i soku z czarnego bzu... niezbyt słodka, idealna do pikantnych serów, dziczyzny ale sprawdzi się w towarzystwie babki piaskowej, muffinki czy dzrożdżówki z kruszonką. Co powiecie...? Chcecie...? :)
KONFITURA Z BURAKA
500 g buraków ćwikłowych
500 g świeżych żurawin
lub porzeczek czerwonych
( może być też mieszanka czerwonych i czarnych, świeże lub mrożone)
50 g suszonych żurawin
100 ml. soku z owoców bzu czarnego
lub czarnej porzeczki
200 g cukru żelującego 3:1
2 gwiazdki anyżu
300 ml wody
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zagotować wodę z anyżem. Dodać buraki i gotować do miękkości ok 15 minut. Wyłowić z buraków anyź. Na tym etapie możemy buraki lekko zmiksować lub jeśli nam to nie przeszkadza pozostawić je w formie wiórków.
Dodać umytą żurawinę ( lub porzeczki) sok z bzu czarnego, suszone żurawiny. Chwilkę podgotować, dodać cukier żelujący i gotować intensywnie 4 minuty, mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Postawić na 5 minut na wieczkach. Następnie odwrócić i odstawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego....
Dodaję do akcji:
Szczerze to połączenie z drożdżówką wydaje się być bynajmniej interesujące :P Ale nie wiemy czy dojadłybyśmy ją do końca :D
OdpowiedzUsuńJa zjadłam właśnie dzisiaj drożdżówkę z kruszonką i solidną porcją konfitury :)
UsuńWbrew pozorom bowiem smak buraków jest tu mocno stłumiony przez porzeczkę /żurawinę i bez czarny.
Widzę ją też w towarzystwie mięs pieczonych....mniam :)
OdpowiedzUsuńA tak, m.in. dziczyzny ;)
UsuńFantastyczny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBuraczek słodki, bardzo się na konfiturę nadaje :) Pozdrawiam Olusia
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł!:)
OdpowiedzUsuńO, ciekawa konfitura, nie spotkałam się z taką, ale czuję, że jest pyszna.
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wymyśliłaś. Bardzo mi się ten przepis podoba. I do tego tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) pozdrawiam!
Usuńjadłam kiedyś buraczano-pomarańczową konfiturę, miała ciekawy smak, ale była baaardzo słodka.
OdpowiedzUsuńTa Twoja, z żurawiną, wydaje się ciekawsza;)
Tak dodatek żurawiny bądź porzeczek sprawia, że nie jest zbyt slodka, dzięki czemu można ją podać do mięsiwa ;)
UsuńFantastyczny pomysł i boskie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPo składnikach widzę, że pyszny miks się szykuje :) Widziałabym tą konfiturę na naleśnikach :)
OdpowiedzUsuńCzemu nie! ;) pozdrawiam!
UsuńWow, takiej jeszcze nie jadłem :D
OdpowiedzUsuńJestem tą konfiturą zauroczona ! Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWiesz jak to jest... rzeczywistość czasem dalece odbiega od naszych wyobrażeń ;D ale jak na pierwszą taką modyfikację z buraka jest nieźle, tak myślę. Nigdy wcześniej nie wyjadałam buraka ze słoiczka z taką ochotą :)
UsuńPomysł rewelacyjny! Na pewno sobie taką konfiturę zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! Nigdy takiej konfitury nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBuraki uwielbiam, ale konfitur z ich udziałem póki co nie robiłam - jestem pewna, że smakowała ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńBuraki uwielbiam, ale konfitur z ich udziałem póki co nie robiłam - jestem pewna, że smakowała ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńKolor ma boski, smak bardzo mnie ciekawi, Ty to masz pomysły :D
OdpowiedzUsuńCiekawe, bardzo ciekawe połączenie i jakie daje możliwości do zastosowania:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. :)
OdpowiedzUsuńO ! A ja miałam tak dużo buraczków z ogródka i już się skończyły ! Ale bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak ta konfitura smakuje :) podeślij słoiczek haha
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis! Nie słyszałam jeszcze o konfiturze z buraków ;) Ale widać po zdjęciach że wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam Cię również do siebie na bloga:
www.homemade-stories.blogspot.be
z buraka? mmm no ciekawa jestem jak smakuje
OdpowiedzUsuńMa cudowny kolor :D Nigdy jeszcze nie próbowałam robić własnej konfitury, ale Twoja z pewnością byłą przepyszna :)
OdpowiedzUsuńAnia
Co za połączenie, same niespodzianki! Nigdy nie jadłam i nie spotkałam takiej konfitury i ciekawa jestem do czego najlepiej pasuje :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam juz buraczane konfitury i dżemy, ale z innym zestawem przypraw. Koniecznie muszę spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Wypróbuję. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest naprawdę oryginalna i pyszna a burak prawie zakamuflowany ;D
Usuń21 year old Speech Pathologist Thomasina Gallo, hailing from Guelph enjoys watching movies like Funny Bones and Backpacking. Took a trip to Historic Centre of Mexico City and Xochimilco and drives a 3500. kliknij, aby przesledzic
OdpowiedzUsuń55 year-old Statistician IV Abdul Bicksteth, hailing from Rimouski enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Roller skating. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a G-Class. zobacz strone
OdpowiedzUsuń