czwartek, 12 listopada 2015

KONFITURA Z BURAKA

Witajcie :)  zmieńmy klimaty z dyniowych na buraczane. Czemu by nie pod postacią buraczanej konfitury...? Z nutką anyżu, dodatkiem żurawin i soku z czarnego bzu... niezbyt słodka, idealna do pikantnych serów, dziczyzny ale sprawdzi się w towarzystwie babki piaskowej, muffinki czy dzrożdżówki z kruszonką.  Co powiecie...?  Chcecie...?  :)



KONFITURA Z BURAKA 

500 g buraków ćwikłowych
500 g świeżych żurawin
lub porzeczek czerwonych
( może być też mieszanka czerwonych i czarnych, świeże lub mrożone)
50 g suszonych żurawin
100 ml. soku z owoców bzu czarnego 
lub czarnej porzeczki
200 g cukru żelującego 3:1
2 gwiazdki anyżu 
300 ml wody



Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zagotować wodę z anyżem. Dodać buraki i gotować do miękkości ok 15 minut. Wyłowić z buraków anyź. Na tym etapie możemy buraki lekko zmiksować lub jeśli nam to nie przeszkadza pozostawić je w formie wiórków.
Dodać umytą żurawinę ( lub porzeczki) sok z bzu czarnego, suszone żurawiny. Chwilkę podgotować, dodać cukier żelujący i gotować intensywnie 4 minuty, mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Postawić na 5 minut na wieczkach. Następnie odwrócić i odstawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.




Smacznego....


Dodaję do akcji:
Jesienne słodkości!

34 komentarze:

  1. Szczerze to połączenie z drożdżówką wydaje się być bynajmniej interesujące :P Ale nie wiemy czy dojadłybyśmy ją do końca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zjadłam właśnie dzisiaj drożdżówkę z kruszonką i solidną porcją konfitury :)
      Wbrew pozorom bowiem smak buraków jest tu mocno stłumiony przez porzeczkę /żurawinę i bez czarny.

      Usuń
  2. Widzę ją też w towarzystwie mięs pieczonych....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczek słodki, bardzo się na konfiturę nadaje :) Pozdrawiam Olusia

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ciekawa konfitura, nie spotkałam się z taką, ale czuję, że jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wymyśliłaś. Bardzo mi się ten przepis podoba. I do tego tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam kiedyś buraczano-pomarańczową konfiturę, miała ciekawy smak, ale była baaardzo słodka.
    Ta Twoja, z żurawiną, wydaje się ciekawsza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dodatek żurawiny bądź porzeczek sprawia, że nie jest zbyt slodka, dzięki czemu można ją podać do mięsiwa ;)

      Usuń
  7. Fantastyczny pomysł i boskie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po składnikach widzę, że pyszny miks się szykuje :) Widziałabym tą konfiturę na naleśnikach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, takiej jeszcze nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem tą konfiturą zauroczona ! Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz jak to jest... rzeczywistość czasem dalece odbiega od naszych wyobrażeń ;D ale jak na pierwszą taką modyfikację z buraka jest nieźle, tak myślę. Nigdy wcześniej nie wyjadałam buraka ze słoiczka z taką ochotą :)

      Usuń
  11. Pomysł rewelacyjny! Na pewno sobie taką konfiturę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł! Nigdy takiej konfitury nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Buraki uwielbiam, ale konfitur z ich udziałem póki co nie robiłam - jestem pewna, że smakowała ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Buraki uwielbiam, ale konfitur z ich udziałem póki co nie robiłam - jestem pewna, że smakowała ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolor ma boski, smak bardzo mnie ciekawi, Ty to masz pomysły :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe, bardzo ciekawe połączenie i jakie daje możliwości do zastosowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawe połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O ! A ja miałam tak dużo buraczków z ogródka i już się skończyły ! Ale bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawe jak ta konfitura smakuje :) podeślij słoiczek haha

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo ciekawy przepis! Nie słyszałam jeszcze o konfiturze z buraków ;) Ale widać po zdjęciach że wygląda bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam i zapraszam Cię również do siebie na bloga:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  21. z buraka? mmm no ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  22. Ma cudowny kolor :D Nigdy jeszcze nie próbowałam robić własnej konfitury, ale Twoja z pewnością byłą przepyszna :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  23. Co za połączenie, same niespodzianki! Nigdy nie jadłam i nie spotkałam takiej konfitury i ciekawa jestem do czego najlepiej pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam juz buraczane konfitury i dżemy, ale z innym zestawem przypraw. Koniecznie muszę spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawy pomysł. Wypróbuję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest naprawdę oryginalna i pyszna a burak prawie zakamuflowany ;D

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger