a że spodobał mi się przepis na pewną rustykalną tartę .... więc zapraszam.
Tarty rustykalne uwielbiam za ich prostotę i przaśność, oczywiście można się tu przyłożyć do pięknego wałkowania i zawijania ciasta lub do precyzyjnego układania gruszek i dyni w harmonijkę ale jak sobie odpuścimy to tarta też wyjdzie....
nawet bardziej rustykalna ;)
GALETTE CYNAMONOWE Z DYNIĄ I GRUSZKĄ
z magazynu Kuchnia, u mnie minimalnie inne składniki
1 szkl. mąki orkiszowej typ 450
- u mnie 3/4 szkl. zwykłej + 1/4 szkl. amarantusowej
1/4 szkl. mleka orzechowego
- u mnie zwykłe
2 płaskie łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta soli różanej
- u mnie zwykła
2 niezbyt miękkie gruszki
- ja zużyłam jedną
kawałek dyni
1 łyżeczka cukru kokosowego
odrobina soku z cytryny
gałązka świeżego tymianku
- u mnie nie ma
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić 15-30 minut w lodówce. Gruszki umyć ( nie obierć) i pokroić cieniutko wzdłuż na mandolinie. Podobnie postąpić z obraną dynią.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek.
Po środku układać na przemian dynię i gruszki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem kokosowym, listkami tymianku. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
Całość przenieść wraz z papierem na blachę i piec 25-30 minut.
Smacznego....
Dodaję do akcji :
Ojoj jaka wspaniała tarta. Muszę sobie taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńtak myślałam,że to dynia będzie..pychota !
OdpowiedzUsuńMmmm... uwielbiam galette. W takim wydaniu musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!
OdpowiedzUsuńOj Ty dobrze wiesz co Pandy lubią najbardziej <3 Nawet bardziej byśmy teraz taką tartę wolały niż te wszystkie rogale Marcińskie :P
OdpowiedzUsuńRogalami Marcińskimi się już nasyciłam w październiku a dynię jak się ma to jeść trzeba :D
UsuńUwielbiam i często piekę z różnym nadzieniem,kusisz.
OdpowiedzUsuńJakie berety :) Wiesz jakie skojarzenie miałam? Istne mohery :x :))
OdpowiedzUsuń:)) lecz nie byle jakie, bo francuskie :D
UsuńPYYYCHA!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńRustykalne tarty są super. Smaczne, proste i świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajne :-).
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie Ci wyszła.
OdpowiedzUsuńCudowna galette ! Strasznie mnie intryguje to połączenie dyni i gruszki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rustykalną tarte:) Twoja kusi i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko
Skusiłabym się na kawałek tej pysznej tarty :)
OdpowiedzUsuńNieźle wyszło :) Super!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuńObłędna - chętnie bym sobie skubnęła kawałek teraz :)
OdpowiedzUsuńMmm fantastyczne! Jesienne smaki, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń