wtorek, 10 listopada 2015

GALETTE CYNAMONOWE Z DYNIĄ I GRUSZKĄ

Witajcie :)  czas przyspieszyć z dynią, sporo tego jeszcze mam do zjedzenia ....
a że spodobał mi się przepis na pewną rustykalną tartę .... więc zapraszam.
Tarty rustykalne uwielbiam za ich prostotę i przaśność, oczywiście można się tu przyłożyć do pięknego wałkowania i zawijania ciasta lub do precyzyjnego układania gruszek i dyni w harmonijkę ale jak sobie odpuścimy to tarta też wyjdzie....
nawet bardziej rustykalna ;)


GALETTE CYNAMONOWE Z DYNIĄ I GRUSZKĄ 
z magazynu Kuchnia,  u mnie minimalnie inne składniki 

1 szkl. mąki orkiszowej typ 450
- u mnie 3/4 szkl. zwykłej + 1/4 szkl. amarantusowej
1/4 szkl. mleka orzechowego
- u mnie zwykłe
2 płaskie łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta soli różanej
- u mnie zwykła

2 niezbyt miękkie gruszki
- ja zużyłam jedną 
kawałek dyni
1 łyżeczka cukru kokosowego
odrobina soku z cytryny
gałązka świeżego tymianku
- u mnie nie ma 



Wszystkie składniki na ciasto wyrobić,  zawinąć w folię i schłodzić 15-30 minut w lodówce.  Gruszki umyć ( nie obierć)  i pokroić cieniutko wzdłuż na mandolinie. Podobnie postąpić z obraną dynią.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek.
Po środku układać na przemian dynię i gruszki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem kokosowym, listkami tymianku. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
Całość przenieść wraz z papierem na blachę i piec 25-30 minut.




Smacznego.... 


Dodaję do akcji :

Jesienne słodkości!

22 komentarze:

  1. Ojoj jaka wspaniała tarta. Muszę sobie taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak myślałam,że to dynia będzie..pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... uwielbiam galette. W takim wydaniu musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Ty dobrze wiesz co Pandy lubią najbardziej <3 Nawet bardziej byśmy teraz taką tartę wolały niż te wszystkie rogale Marcińskie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rogalami Marcińskimi się już nasyciłam w październiku a dynię jak się ma to jeść trzeba :D

      Usuń
  5. Uwielbiam i często piekę z różnym nadzieniem,kusisz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie berety :) Wiesz jakie skojarzenie miałam? Istne mohery :x :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Rustykalne tarty są super. Smaczne, proste i świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna galette ! Strasznie mnie intryguje to połączenie dyni i gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam rustykalną tarte:) Twoja kusi i to bardzo:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Skusiłabym się na kawałek tej pysznej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędna - chętnie bym sobie skubnęła kawałek teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm fantastyczne! Jesienne smaki, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger