wtorek, 22 marca 2016

PIECZEŃ Z JAJEK

Witajcie :) u mnie niestety deszczowo, nawet Jarmark Wielkanocny świeci pustkami... zmarzłam, przemokłam i nic nie kupiłam :/ jak czujecie będzie słońce na Święta..?   Tymczasem zapraszam na pieczeń jajeczną, bo pasztetem bym tego raczej nie nazwała.  Ugotowane jajka łączymy z przesmażonym na oleju kokosowym porem, surowymi jajkami, serem żółtym oraz świeżymi ziołami, ja dodałam sporą ilość suszonego czosnku niedźwiedziego - ostatnio mam na jego punkcie bzika i dodaję gdzie się da ;) doprawiamy i pieczemy. Taka pieczeń to inny sposób na podanie jajek na twardo, z porcją dobrego majonezu lub sosu do jajek - pyszna :)


PIECZEŃ Z JAJEK

10 - 13 jajek ugotwanych na twardo
duży por pokrojony w kostkę
3 surowe jajka
2-3 łyżki tartego sera o ostrym smaku
3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia
natka pietruszki, szczypior
czosnek niedźwiedzi jak ktoś lubi
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ew. ugotowane na twardo jajka przepiórcze do środka pieczeni

olej kokosowy lyb masło klarowane do smażenia pora


Jajka pokroić w kostkę Por przesmażyć,  nie rumieniąc a dusząc do szklistości.
Przestudzić.  Wymieszać z jajkami pokrojonymi w kostkę, jajkami surowymi, posiekanymi ziołami, serem żółtym oraz bułką tartą.  Doprawić do smaku, jeszcze raz wymieszać.  Wyłożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Jeśli używamy jajek przepiórczych ułożyć je w środek.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35-40 minut.
Ostudzić przed krojeniem.

Smacznego...

26 komentarzy:

  1. Świetna pieczeń i ładnie wygląda. Zapisuję i zrobię dla moich wegetarian :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego sos na bazie awokado i pietruszki i mamy boski obiad czy też śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wspaniale wygląda. No, no - tego jeszcze nie było. Nigdy nie jadłam takich specjałów. Idą "jajeczne święta", więc przepis się przyda :) Wariacja na temat jaj - pierwsza klasa :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Zjadłabym z wielką przyjemnością:)
    ściskam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczeń idealna, zrobię po świętach, na pewno zostanie mi sporo ugotowanych jajek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak po świętach też idealna :) a na wykorzystanie jajek na twardo jeszcze coś będzie właśnie po świętach :)

      Usuń
  6. na Wielkanoc jako alternatywa różnych wersji jajek będzie w sam raz;)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne,muszę i ja spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie to akueat coś podobnego widziałam tylko bez pora chyba ;)

      Usuń
  8. Fajny pomysł. Bardzo podoba mi się ta pieczeń po przekrojeniu. Jeszcze jakiś zieloniutki sos/dip do tego i jest super porpozycja na Wielkanoc !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sos zdecydowanie wzbogaci całość smakowo i kolorystycznie :)

      Usuń
  9. Podoba mi się :-) nie robiłam jeszcze takiej pieczeni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się :-) nie robiłam jeszcze takiej pieczeni :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. moja mama robiła podobną pieczeń :) idealna dla wegetarian, do tego fajna odmiana na stole wielkanocnym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda!
    No to jutro zabieram się za robotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taka pieczeń to fajny pomysł :) podoba mi się to jajeczko w środku :) muszę kiedyś sprówować tych jajek przepiórczych :) Wesołych i pogodnych Świąt :) no i oczywiście smacznych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wstyd się przyznać, ale pieczeni z jajek nigdy nie jadłam. Prezentuje się bardzo fajnie i koniecznie muszę jej kiedyś spróbować. Zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie :)
      Ps. pieczeń można zrobić z nadmiaru jajek, które zostaną po świętach ;)

      Usuń
  15. Pieczeń idealna na święta, u Ciebie widać na wiosnę bardzo korzystne zmiany na blogu :) Wszystkiego dobrego na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, miło, że zajrzałaś :) Pięknych Świąt! :)

      Usuń
  16. No sporo tych pieczeni z jajek ostatnio na blogach kulinarnych, ciekawe... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda pysznie, idealna na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger